Planuri de optimizare a Programului national de screening pentru cancerul de col uterin

5 aprilie 2016 | 1 comentariu |

La patru ani de cand a fost demarat, programul acopera aproximativ 10 la suta din numarul total al pacientelor, procent pe care medicii il considera nesatisfacator.

 

testare  cancer de col uterinRomania ocupa primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Sase milioane de romance cu varste intre 40 si 55 de ani se afla in grupa de risc a acestui tip de cancer. Chiar daca tara noastra deruleaza de 4 ani un program de depistare timpurie, pana acum doar 600.000 de femei si-au facut testul Papanicolau. Sume fabuloase sunt irosite de Ministerul Sanatatii in fiecare an, pentru ca femeile care ar trebui sa beneficieze de pe urma lor nu stiu nimic despre programele de depistare a cancerului de col uterin sau cele de protezare dupa vindecarea de cancer la san, iar in multe cazuri, chiar daca stiu, au nenorocul de a se afla pe lista unor medici de familie care au refuzat sa se inscrie in program, asa ca nu beneficiaza de preventie gratuita.

De luna viitoare, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va demara un program mai complex, prin care medicii vor fi invatati cum sa discute cu pacientele si ce teste sa le recomande.

 

laborator In cadrul unei conferinte de specialitate care a avut loc zilele trecute, medicul Carmen Ungurean, coordonatorul Programului national de screening pentru cancerul de col uterin, a anuntat ca programul va fi continuat fara probleme majore si anul acesta, avand la dispozitie o alocare suficienta de fonduri pentru efectuarea testelor necesare, avandu-se in vedere si atragerea de noi investitii pentru reorganizare si optimizare.

Aceasta a precizat ca se urmareste astfel cresterea numarului de paciente care sa se prezinte la unitatile specializate in vederea testarii gratuite, dat find faptul ca pana in prezent, rata de acoperire in randul populatiei este de aproximativ 10 la suta, procent considerat de medici foarte mic.

Programul a fost demarat in 2012, iar pana la finele anului trecut au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin circa 630.000 de paciente. In acelasi timp, fondurile alocate pentru acest an programului de screening sunt suficiente pentureu efectuarea a circa 200.000 de teste, astfel ca medicii spera ca pana la sfarsitul lui 2016, numarul pacientelor testate sa depaseasca 800.000.

 

laborator analize, stemAvand in vedere cifrele prezentate de dr. Carmen Ungurean, rezulta ca de la demararea programului, in 2012, s-au testat in medie, anual, 150.000 de paciente. „Am avut ani cu un numar mai mare de femei, ani cu o rata de prezentare mai mica. Rata de acoperire la acest moment se situeaza in jurul a 10 la suta din populatie, iar acesta este un procent departe de a fi satisfacator, este un procent care trebuie marit neaparat pentru cresterea cost-eficientei programului”, a declarat medicul coordonator.

Tinand cont de aceasta situatie, dr. Carmen Ungurean a mai precizat ca isi propune pentru acest an cresterea numarului de femei care se prezinta la testare si atragerea mai multor medici de familie care sa participe la program. „Nu se poate ca medicii de familie sa nu işi informeze pacientele privind programele naţionale de sanatate publica, mai ales in situatia cancerului de col uterin, care este cel mai prevenibil si mai tratabil dintre cancere si unde suntem in continuare primii atat la incidenta, cat si la mortalitate” mai spune aceasta.

 

Screeningul poate salva vieti

Screeningul poate salva vieti

Tot pentru viitorul apropiat se are in vedere si reorganizarea si optimizarea programului prin atragerea de investitii si a unor finantari de la Banca Mondiala. Aceste fonduri urmeaza a fi alocate  investitiilor in infrastructura programului, in unitati mobile si laboratoare, dar si in aparatura de urmarire si finalizare a cazurilor depistate pozitiv. „Avem in plan atragerea de fonduri structurale pentru cresterea capacitatii atat institutionale la nivelul retelelor care implementeaza programul in fiecare judet, pentru promovarea si implementarea completa a protocoalelor de testare si de urmarire a femeilor si pentru efectuarea de servicii medicale de testare efectiv. Practic, aceste fonduri vin in completarea bugetului alocat programelor prin bugetul Ministerului Sanatatii” a declarat in acest sens dr. Carmen Ungurean.

Totodata medicul coordonator al programului de screening pentru cancerul de col uterin le-a reamintit pacientelor ca pentru a efectua aceasta testare, trebuie sa solicite medicului de familie formularul FS1, iar medicul le va informa cu privire la cabinetele medicale unde se fac aceste testari.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Programul national de screening pentru prevenirea cancerului de col ar fi mai eficient daca s-ar analiza cauzele ineficientei, despre care am mai vorbit. Mediciii de familie nu doresc, se pare, sa fie implicati in acest program, desi sunt considerati principali in furnizarea de paciente din lotul cu varste 25-64 ani. Ar trebui reorganizat sistemul, deoarece este ineficient si sa nu mai vorbesc de anumite “ambitii personale”, etc.
    CEL MAI BINE AR FI CA ACEST PROGRAM SA SE DESFASOARE NUMAI LA SPITALE SI ATAT, fiind finantat din bani publici!!! Fara amestecul sistemului privat, va trebui sa stim cine isi asuma responsabilitatea si cine duce la bun sfarsti acesta activitate, deoarece este FOARTE IMPORTANT SA PREVII DECAT SA TRATEZI !!!!!!!

Adaugati un comentariu


 

*