Platformă online pentru sprijinirea pacienților cu diabet, în perioada stării de urgență

Proiectul este derulat de un grup de voluntari de la Centrul Județean de Diabet Timiș, însă este accesibil pacienților din întreaga țară.

 

Dr. Bogdan Timar

Pacienții cu diabet reprezintă una dintre categoriile vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus, riscul apariției unor complicații fiind mai mare în cazul lor. Cei mai mulți dintre cei care au decedat în urma infectării cu noul virus aveau diabet preexistent. Chiar în cursul zilei de ieri a fost confirmat decesul unei asistente medicale de 42 de ani, de la stația de Ambulanță din Țăndărei, care a fost infectată la începutul lunii, a cărei stare de sănătate s-a degradat rapid, pe fondul diabetului de care suferea.

În aceste condiții, diabeticii trebuie să conștientizeze că este neapărat necesar să respecte cu strictețe îndemnul de a sta acasă, iar pentru a veni în sprijinul lor, Centrul Județean de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara a lansat o platformă online care poate fi accesată de pacienți din întreaga țară.

Proiectul Telediabet îl are ca inițiator și coordonator pe decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, conf. dr. Bogdan Timar, care a precizat că acesta „reprezintă partea noastră de responsabilitate și implicare în lupta cu pandemia de Covid-19”.

 

Proiectul se va derula în special pe perioada stării cu urgență, care s-a prelungit până la jumătatea lunii mai. „Persoanele cu diabet, chiar dacă au același risc de a contracta Covid-19 ca și restul populației, se pare că au un prognostic mai puțin bun de evoluție a bolii. Astfel, în cazul lor, mesajul #stațiacasă trebuie să reprezinte nu doar un îndemn, ci o negreșită atitudine”, a mai spus coordonatorul proiectului.

Prin intermediul platformei online lansate cu această ocazie, pacienții diabetici pot beneficia de consultații de telemedicină prin videoconferință privată, un serviciu call-center sau prin corespondență electronică. Mai exact, aceștia pot intra în legătură cu voluntarii angrenați în proiect fie prin Skype – accesând ID-ul timisoara@telediabet.ro, fie prin intermediul telefonului, la numărul  0763.558.117 sau prin e-mail, la adresa timisoara@telediabet.ro.

Pentru cei care doresc să intre în legătură cu voluntarii prin sistem de videoconferință sau prin intermediul call-center-ului, programul de funcționare în care pot efectua apelurile este de luni până vineri între orele 10.00 și 14.00, în timp ce e-mailurile pot fi trimise în orice zi și la orice oră, urmând a fi primit răspuns prin intermediul aceluiași mijloc de comunicare.

 

Inițiatorii proiectului mai precizează că întreaga activitate se desfășoară pe bază de voluntariat, iar resursele pe care le au la dispoziție sunt limitate, astfel că fac un apel către utilizatori să înțeleagă acest lucru atunci când timpul de așteptare va fi ceva mai lung, din cauză că toți voluntarii vor fi angrenați deja în interacțiuni video pe Skype sau în convorbiri telefonice cu alți pacienți. „Suntem un număr relativ mici de medici, la care pot apela oricare din cele peste un milion de persoane care trăiesc cu diabet în România. Dacă timpul de așteptare pare a fi prea lung, ne puteți trimite oricând un email la timisoara@telediabet.ro sau ne puteți contacta cu ajutorul formularului dedicat de pe site au mai transmis aceștia.

În ceea ce-i privește pe pacienții Centrului Județean de Diabet Timiș, care au număr de înregistrare, aceștia pot obține rețetele de care au nevoie pe perioada stării de urgență, prin e-mail sau alte mijloace electronice, iar medicamentele pot fi apoi ridicate de la orice farmacie.

 


Categorii: Actual, IT & C, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*