Plecaciune in fata voastra, dragi bunici! Sa ne traiti sanatosi!

1 octombrie 2013 | 0 comentarii |

De Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, Casa de Pensii Buzau, DGASPC, Primaria, Consiliul Judetean si caminele private pentru persoane varstnice organizeaza evenimente culturale in semn de omagiu adus celor mai intelepti dintre noi. Noi le uram „La Multi Ani!”

 

batrana marghiloman 5,55 de milioane de romani au peste 60 de ani, iar astazi este ziua lor, Ziua Internationala a Persoanelor Vrastnice. Pe glob, una din 10 persoane are aceasta varsta. Se spune in popor, cine n-are batrani sa-si cumpere, iar in fiecare an, pe 1 octombrie, ne reamintim cat de valorosi sunt batranii. Potrivit Fondului ONU pentru Populatie, fiecare societate trebuie sa asigure cresterea calitatii vietii pentru aceste persoane si sa le respecte drepturile, astfel incat acestia sa traiasca in demnitate.

Fata de orice alt an anterior, in lume exista si mai multi varstnici, iar generatiile in varsta se maresc mult mai repede decat orice alta grupa de varsta. Specialistii in genetica apreciaza ca in 2050 o persoana din cinci va avea peste 60 de ani.

Traim mai mult si suntem mai sanatosi decat am fost vreodata, ceea ce este una dintre realizarile majore ale umanitatii”, considera Thoraya Ahmed Obaid, director executiv al ONU, insa demografii nu se feresc sa atraga atentia asupra imbatranirii populatiei Globului.

 

batranete frumoasabatran azil 454Imbatranim mai mult

Potrivit unui studiu realizat in anul 2006, la fel ca toate tarile lumii si Romania se confrunta cu problema demografica. Populatia Romaniei a scazut cu un milion de persoane din anul 1992, iar pana in anul 2020, specialistii se asteapta ca numarul populatiei sa scada cu 2 milioane de locuitori.

De asemenea, rata natalitatii a scazut si in acelasi timp numarul persoanelor tinere, de la 22, 7% in 1992, la 15, 9% in anul 2005. Pe de alta parte insa, numarul persoanelor varstnice, de peste 65 de ani, a crescut de la 11%, rata inregistrata dupa Revolutie, la 14%. S-a ajuns astfel ca la trei pensionari sa corespunda doar doua persoane active, dar nici acestea nu au, toate, un serviciu, asa ca Datele sunt furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in concordanta cu interesul pe care il afirma Uniunea Europeana pentru acest subiect.

Uniunea Europeana se confrunta cu acelasi gen de probleme demografice. In 2003, cresterea naturala a populatiei a fost de numai 0,04% pe an si toate noile state membre, cu exceptia Maltei si Ciprului, s-au confruntat cu o scadere de populatie. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural.

 

batrani marghiloman - sanatatea buzoiana babuta croseteaza 458Grija zilei de maine

Dificultatile in gasirea unei locuinte, problemele de pe piata muncii, schimbarea modului de viata si de munca, precum si varsta mai inaintata a parintilor la nasterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural. Acest proces de imbatranire a populatiei reprezinta in primul rand o provocare la nivel economic, pentru ca odata cu trecerea timpului, vor fi din ce in ce mai putini tineri inscrisi pe piata de munca si care sa poata sa sustina, prin veniturile lor, populatia batrana, deja iesita la pensie.

Pe 1 octombrie, odata pe an, toate institutiile statului isi aminteste de ei si isi exprima respectul fata de varsta intelepciunii, organizandu-le zile festive.

La Casa de Pensii Buzau, ca in fiecare an, celor care trec pargul institutiei „li se ofera o prajitura, un suc si o vorba buna”, dupa cum spune directorul CJP, Carmen Androne. Iar in restul anului „se fac eforturi pentru a le asigura cat mai multe locuri pentru tratmente in statiunile balneoclimaterice si pentru a li se rezolva corect si cu rapiditate problemele privind pensia”, mai spune aceasi sursa.

Din pacate, oricata bunavointa ar avea un functionar, pensiile sunt, in marea lor majoritate, insuficiente pentru ca pensionarii sa-si duca traiul decent, in cea mai mare parte acestea fiind cheltuite pe medicamente.

 

batrani - sanatatea buzoiana babuta la tara 959Peste 109.000 de pensionari in Buzau

Astazi, ne scoatem palaria si ii omagiem pe parintii si bunicii de langa noi.

E ziua lor si ne aducem aminte ca lacrimile lor de singuratate, boala si neputinta ne vor ajunge si pe noi, mai repede decat estimam.

In judetul Buzau, batranetea se poate masura la cei peste 109.000 de pensionari care isi lungesc privirea pe geam in cautarea tanarului care sa le ofere bucuria zilei.

Pentru acei batrani aflati in dificultate exista centrele pentru persoane varstnice aflate fie sub patronajul Primariei Municipiului Buzau, al Directiei Generale pentru Asistenta Sociala, al Fundatiei „Sf. Sava” ori in sistem privat, asa cum se intampla la „Sfanta Maria” de pe langa Spitalul din Patarlagele, sau in satul Aldeni.

In toate se afla batrani care zambesc ori de cate ori cinvea ii intreaba despre viata de dincolo de poarta caminului de acum.

Au povesti fantastice, minte limpede si o frumusete pe care doar la un batran o vezi.

 

batrani 455invatatoarea pensionara - sanatatea buzoiana 0459Jos palaria, pentru seniori

La Caminul pentru persoane varstnice „Alexandru Marghiloman” din Buzau, bunicii se simt respectati si iubiti cu adevarat. Primesc aici ingrijirea si mangaierea pe care multi dintre ei nu au cum s-o gaseasca acasa. „Am fi vrut sa le oferim in aceasta zi, ca in fiecare an, o excursie la o manastire, pentru ca asta isi doresc ei cel mai mult, dar vremea fiind potrivnica, am amanat aceasta iesire. Le oferim insa, de ziua lor, o masa festiva si-i omagiem asa cum se cuvine”, spune directorul Complexului de Servicii pentru Persoane Varstnice „Al. Marghiloman”, Maria Ionita.

La Vintila Voda, batranii isi duc zilele intr-un peisaj minunat, de munte. Au curatenie, medicatia necesara, hrana si personalitatea care nu i-a parasit, desi ei si-au parasit de cel putin doi ani si jumatate casele proprii. Unii plang atunci cand vorbesc despre sotul ori sotia plecate din viata aceasta, altii prind o pasiune copilareasca, poate, pentru o doamna mai serioasa care citeste in fiecare zi o revista noua. Doamna aceasta l-a servit pe cavaler cu dulciuri si asta pentru ca in tinerete a fost iubita, dar a refuzat orice forma de iubire. Acum… mai ca ii pare rau. Odata, un reporter a intrebat-o, ea fiind tanara invatatoare, de ce nu se casatoreste. Doamna distinsa i-a cerut sa o ia el de nevasta. Reporterul nu a mai trecut pe acolo… Glumesc!

 

la-multi-aniBunicii acestia scriu scrisori lungi, care poate nici nu mai au la cine sa ajunga. Dezleaga integrame, croseteaza si s-ar bucura daca le-ati comanda o pereche de ciorapi sau un vesta pentru iarna. Vor sa devina utili batranii nostri. Daca noi ii facem sa simta ca inca ne sunt necesari, atunci aceasta poate fi un mare castig, pentru cel putin doua generatii.

Astazi, de ziua lor, le mai spunem o dataLa Multi Ani! si lasam undeva, o floare, pentru un batran despre care nimeni nu a mai intrebat de ani de zile.


Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*