Ploiesteanul infectat cu malarie a trecut cu bine de perioada critica

In cazul in care evolutia pozitiva a starii sale de sanatate va continua, acesta ar putea fi externat la sfarsitul acestei saptamani.

 

ebolaVesti bune de la Spitalul Clinic Victor Babes, acolo unde se afla internat de mai bine de o saptamana inginerul ploiestean de 51 de ani, in legatura cu care a existat initial suspiciunea ca ar fi fost infectat cu Ebola, diagnosticul stabilit ulterior de medicii specialisti fiind acela de malarie, o alta boala periculoasa.

Conform ultimelor informatii furnizate de purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Simina Florescu, evolutia pacientului este una pozitiva, acesta trecand cu bine de faza critica a bolii. Astfel, pacientul este constient, cooperant, stabilizat din punct de vedere renal, iar daca nu vor aparea complicatii si starea sa de sanatate va continua sa se imbunatateasca, barbatul ar putea fi externat la finele acestei saptamani.

Acest lucru este cu atat ma imbucurator, daca tinem cont de faptul ca in urma cu doar cateva zile, starea pacientului era una critica, iar medicii erau rezervati in a da un prognostic, pacientii cu malarie avand la un moment dat o evolutie imprevizibila. Din fericire, in cazul ploiesteanului de 51 de ani , aceasta evolutie a fost spre bine, el trecand de faza critica.

 

Spitalul Clinic Victor Babes

Spitalul Clinic Victor Babes

Cazul sau a creat o adevarata isterie la sfarsitul saptamanii trecute, in conditiile in care intreg mapamondul era ingrijorat din cauza epidemiei de Ebola izbucnite in cateva tari din Africa. In aceasta perioada, inginerul ploiestean se intorsese din Nigeria, acolo unde lucrase mai mult timp. Imediat dupa sosirea in tara, acesta si-a petrecut aproximativ doua saptamani in Vama Veche. Revenit acasa, a inceput sa se simta rau, fapt pentru care a ajuns la spitalul judetean din Ploiesti unde, tinand cont de simptomele pe care le prezenta si de faptul ca era recent intors din Nigeria, medicii au luat in considerare si varianta ca acesta sa fie infectat cu Ebola. Au decis de aceea sa adopte maximul de masuri de precautie, iar pacientul a fost transferat la Institutul Matei Bals din Capitala. Intre timp, informatia a ajuns si in presa, mai multe televiziuni si publicatii on-line grabindu-se sa difuzeze timp de aproximativ patru ore stiri panicarde, de multe ori uitand sa precizeze ca era vorba de o suspiciune, iar masurile maxime de sigurantaluate in legatura cu acest pacient faceau parte dintr-un protocol si nu erau datorate unei eventuale confirmari a bolii.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

S-a creat astfel o adevarata isterie care s-a extins si pe retelele de socializare, speculatiile atingand cote nebanuite, ajungandu-se pana acolo incat sa se vorbeasca de iminenta raspandirii virusului care provoaca Ebola, in Vama Veche. Din fericire, spiritele s-au calmat in aceasi zi, dupa ce medicul Adrian Streinu Cercel a anuntat ca sunt 99 la suta sanse ca in cazul inginerului ploiestean sa nu fie vorba de Ebola. A doua zi a fost fixat si un diagnostic clar. Era vorba de malarie, boala pe care ploiesteanul o contractase in Nigeria, cel mai probabil din cauza unei intepaturi de tantar anofel. Desi destul de grava, malaria nu este la fel de contagioasa precum Ebola, transmitandu-se doar prin intermediul unui vector care este femela de tantat anofel, asa ca spiritele s-au calmat definitiv in privinta pacientului de 51 de ani. „Nu este niciun fel de risc pentru cei din jur. Anual in Romania se inregistreaza 10-15 cazuri de malarie de import. Nu avem malarie cu transmitere pe teritoriul Romaniei”, declara la acel momant managerul Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*