Povestea lentilelor de contact

27 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Se împlinesc, astăzi, 109 ani de la nașterea lui Otto Wichterle, medic și inginer chimist ceh, inventatorul lentilelor de contact moi, fabricate din polimeri. Povestea lentilelor de contact, pe care din ce în ce mai mulți oameni le preferă, fie pentru a-și corecta vederea sau chiar din motive estetice este foarte interesantă… 

 

Istoria lentilelor de contact și a îmbunătățirilor aduse acestora de-a lungul timpului, dar și ajutorul enorm pe care îl reprezintă ele pentru oameni sunt extrem de interesante și utile, având în vedere faptul că cei mai mulți oameni din lume au avut sau sau probleme cu vederea. Aproximativ jumătate din populația României se confruntă cu cel puțin o problemă de vedere și apelează la ochelari sau la lentilele de contact, pentru a o corecta. Lentilele de contact sunt concepute pentru a corecta erorile de refracție și pentru a menține sănătatea oculară, dar statisticile arată că, în ultimii 20-30 de ani s-a înregistrat o creștere anuală cu 4% în preferințe pentru lentilele de contact, atât din dorința de a avea un stil de viață activ și a scăpa de grija ochelarilor, cât și din motive cosmetice și de estetică.

Lentilele de contact se lipesc (contact) pe filmul lacrimal de pe cornee și funcționează exact ca o pereche de ochelari care refractă lumina astfel încât obiectele din jur să fie clare. Diferența este că sunt extrem de ușoare față de o pereche de ochelari, nu se simt deloc și au o mișcare naturală cu cea a globului ocular, dar nu gtrebuie uitat că necesită și o îngrijire și o igienă specială, pentru a  nu dăuna ochiului.

 

Prof Ing Dr Otto Wichterle

Prof. ing. dr. Otto Wichterle, MD (27 octombrie 1913 – 18 august 1998), a fost inventatorul lentilelor de contact. A fost un om de știință ceh de renume mondial, născut în fostul Imperiu Austro-Ungar, pe teritoriul ce avea să devină ulterior Cehoslovacia, care ulterior a devenit inventator, lucrând în special în domeniul chimiei organice macromoleculare, fiind unul dintre fondatorii acestui domeniu.

Otto Wichterle este cunoscut mai ales pentru descoperirile și invențiile sale care au condus la îmbunătățiri substanțiale și la răspândirea la nivel mondial a lentilelor de contact moi. Aceste rezultate s-au bazat pe munca sa de cercetare originală în domeniul hidrogelurilor.

După obținerea titlului de doctor în chimie, a predat la Universitatea Tehnică din Praga, de unde este dat afară după ocupația germană din 1939.

Imediat după război a revenit în mediul academic, ca profesor în cadrul Institutului de Tehnologie Chimică. În 1958, această activitate îi este din nou întreruptă, de Partidul Comunist.

 

Sursă foto: televiziunea ceha

Înaintea expulzării sale din sistem, Wichterle începuse să experimenteze cu un nou material care putea să absoarbă și să rețină cu ușurință umezeala. Folosindu-se de acesta, dar și de alte obiecte uzuale precum componentele unei biciclete, ale unui gramofon și un motor de mici dimensiuni provenit dintr-un set de jucării, el a reușit să dezvolte prototipul procesului prin care se produc astăzi lentilele de contact.

La sfârșitul anului 1961, în apartamentul lui, savantul ceh reușea să demonstreze că lentilele de contact moi de înaltă calitate, de un monomer, pot fi produse cu costuri reduse, prin metoda de turnare centrifugală în forme de rotație.

Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanți ai mișcării liberale din cadrul „Primaverii de la Praga‘‘ și unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participant activ în cadrul „Revoluției de Catifea‘‘ din 1989, iar după căderea guvernului comunist a fost ales ca Președinte al Academiei de Știință din Cehoslovacia. A murit în 1998.

 

Lentilele de contact se pun și se scot foarte ușor și sunt eficiente, cu condiția păstrării unei igiene stricte a mâinilor în momentul acestor operațiuni, dar și igienei și păstrării lentilelor într-o carcasă special concepută, pentru a evita riscul de a le deteriora sau de a transmite bacterii care pot dezvolta infecții serioase ale ochilor. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Tulburărilor, infecțiile oculare pot duce chiar la pierderea vederii pentru aproximativ 1 din 500 de purtători de lentile de contact.

În funcție de tipul lentilelor, acestea pot fi lăsate la ochi peste noapte sau scoase înainte de culcare, dar nu înainte de spălarea și uscarea mâinilor. Ulterior se igienizează și se așează cu grijă în carcasa specială, apoi se acoperă complet cu soluție, până când vor fi din nou folosite.

Există și contraindicații în folosirea lentilelor de contact: în cazul unei boli active, o inflamație sau o leziune la nivelul corneei; dacă se folosesc picături de ochi sau alte medicamente contraindicate pentru lentilele de contact sau soluțiile de îngrijire ale acestora; în caz de alergie la materialul din care sunt confecționate lentilele sau soluțiile de păstrare a acestora sterile; dacă apare incapacitatea de a urma cu precizie instrucțiunile de folosire, din cauza vârstei sau a unor boli sau dizabilități.

 

Scurt istoric al lentilelor de contact cu dioptrii

 

Inventatorul primelor lentile de contact a fost artistul și omul de știintă Leonardo da Vinci. Primele schițe au fost faăcute de acesta în anul 1508. Chiar dacă atunci, însemnările savantului nu au fost considerate interesante și practice, lentilele de contact sunt purtate astazi de peste 130 de milioane de oameni.

Astronomul englez John Herschel a fost primul care a venit cu ideea crearii lentilelor de contact, iar în 1888, fiziologul german Adolf E. Fick și opticianul Edouard Kalt, au arătat rezultatele lor în legaătura cu primele lentile de contact cu dioptrii utilizabile. Mari și grele, realizate din sticlă suflată, acestea acopereau întregul glob ocular, și cu siguranță au fost inconfortabile.

Primul articol despre lentilele de contact a fost publicat pe 4 august 1930 în „The Times” cu titlul: „Lentilele ce se fixează pe ochi primesc primul test aici”, în care se vorbea despre un „înlocuitor al ochelarilor de vedere” și era descrisă o lentilă manufacturată și inventată în Germania, „cu dimensiunea cât un cent”, care se fixează pe globul ocular „ținută în loc de aspirația capilară”. Primul test clinic cu lentile de contact a fost prezentat la o reuniune a New York City Optometric Society.

 

În 1936, optometristul William Feinbloom din New York, a introdus lentilele de contact ce aveau partea centrală din sticlă (pentru cornee), și o bandă periferică din plastic (pentru scleră), iar opticianul Kevin Tuohy a început fabricarea lentilelor în intregime din plastic, ceva mai mici în diametru.

În 1945, cehul Otto Wichterle a revoluționat optometria, realizând pentru prima data lentilele de contact moi, fabricate din polimerifoarte confortabile in comparatie cu vechile lentile facute din sticlă, care au fost disponibile spre comercializare prin cabinetele de oftalmologie, 26 de ani mai târziu, fiind produse în serie de firma Bausch & Lomb.

De-a lungul anilor, lentilele din plastic dur s-au făcut mai mici și mai subțiri, transformându-se în lentilele folosite în zilele noastre.

În 1999 au fost introduse lentilele din silicon, care permit o oxigenare mult mai bună a corneei.


Adaugati un comentariu


 

*