Premiera medicala la Targu Mures

O procedura de tratare a cancerului hepatic a fost aplicata pentru prima data in afara Bucurestiului. Pacientului i-au fost implantate in ficat particule cu citostatice, de catre o echipa mixta de medici romani si sloveni.

 

seminar microchirurgieCentrului Medical Nova Vita din Targu Mures a inregistrat, zilele trecute, o premiera in tratatea cancerului hepatic. Pentru prima data a fost pusa in aplicare o metoda folosita pana acum doar in cateva clinici din Bucuresti. Procedura reprezinta o alternativa mai avantajoasa la interventia chirurgicala de extirpare a tumorilor, implicand mult mai putine riscuri si permitand o recuperare post-operatorie de maxim 24 de ore a pacientului. Metoda, numita in limbaj de specialitate chemoembolizare intraarteriala cu microparticule DC Bead incarcate cu citostatice, a fost folosita pentru prima data in afara Bucurestiului de catre o echipa mixta de medici romani si sloveni. Clinica din Targu Mures a devenit astfel prima si, deocamdata singura din provincie unde pacientii pot beneficia de aceasta metoda de tratament, ca alternativa la interventiile chirurgicale clasice, care presupun mai multe riscuri si o recuperare mai indelungata.

 

646x404

Dr. Lucian Margineanu

Interventia, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, a fost realizata de medicul Lucian Marginean, specialist in radiologie interventionala, impreuna cu medicul sloven Peter Popovic, seful Departamentului de Radiologie Abdominala al Institutului de Radiologie din cadrul Centrului Universitar din Ljubljana. Metoda este una minim invaziva si consta in introducerea in ficat a unor particule cu citostatice in ficatul pacientilor cu cancer hepatic sau metastaze hepatice. Spre deosebire de operatie clasica de extirpare a tumorilor, aceasta procedura necesita doar anestezie locala, iar pacientul se pune pe picioare mult mai repede, putand pleca acasa la doar 24 de ore dupa interventie. Particulele introduse microchirurgical au rolul de a controla sau chiar de a opri evolutiua tumorii, succesul procedurii depinzand de gradul de afectare a ficatului, de selectia pacientului si de dimensiunea tumorii, in functie de aceste criterii, medicii stabilind, de la caz la caz, daca metoda poate fi sau nu eficienta. Dupa ce primii pacienti au fost tratati cu succes in prima zi a saptamanii, iar in ziua urmatoare au putut pleca acasa, reprezentantii clinicii muresene au anuntat ca vor continua sa aplice aceasta procedura, care creste sansele de supravietuire a pacientilor.

 

Tumora heparica

Tumora heparica

Cancerul hepatic este o afectiune care apare mai frecvent la barbati, in special la persoanele trecute de 50 de ani. Dat fiind ca ficatul este un organ alcatuit dintr-o gama foarte variata de celule, tumorile care se dezvolta pot fi de natura diferita, fapt pentru care si abordarea terapeutica este variata. Principalele cauze ale apritiei cancerului hepatic sunt consumul de alcool, infectiile cu hepatita B sau C, hemocromatoza si aflatoxinele, substante toxice cancerifene ce ajung in organism prin intermediul alimentelor contaminate cu anumiti fungi. Este vorba de alimente depozitate in mod necorespunzator sau cereale contaminate cu aflatoxina. Au fost identificate si o serie de substante chimice care pot sta la baza cancerului hepatic, printre acestea aflandu-se arsenicul, pesticidele, ierbicidele, clorura de vinil, tutunul si produsii de ardere din tigarete. In acest din urma caz, cel al produsilor de ardere din tigari, daca pacientul este si consumator impatimit de alcool, specialistii atrag atentia ca riscul de cancer hepatic este extrem de ridicat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*