Premieră națională în transplantul de cornee

5 martie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii Secției Clinice de Oftalmologie de la Spitalul Militar Central au folosit, pentru prima dată, o tehnică aplicată doar în patologii care afectează un strat intern al corneei.

 

Mr. dr. Laura Macovei

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Carol Davila din Capitală a bifat o nouă premieră națională pentru sistemul public de Sănătate românesc, prin utilizarea unei tehnici speciale de transplant de cornee. Denumită DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), respectiva tehnică de intervenție este utilizată doar pentru anumite cazuri, fiind recomandată pacienților care au afectat stratul intern al corneei, cunoscut sub numele de endoteliu corneean, după cum transmit medicii SUUMC, printr-un comunicat de presă.

Pacientul care a beneficiat de această tehnică intervențională este o femeie de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat. Operația a fost efectuată de coordonatorul Programului Național de Transplant de cornee din cadrul Spitalului Militar Central, maior medic Laura Macovei, iar pentru că transplantul de cornee prin această tehnică este decontat integral de CNAS, operația nu a presupus nicio contribuție financiară din partea pacientei, care are calitatea de asigurat.

 

Medicul militar a explicat că tehnica pe care a aplicat-o în premieră este o procedura modernă de transplant parțial de cornee, prin care se înlocuieste doar partea posterioară a corneei pacientului, care este extrem de fină, cu dimensiunea de doar 10-15 microni. Din această cauză, intervenția chirurgicală de transplant a porțiunii respective este una extrem de delicată și de complexă.

Această tehnică chrurgicală „reprezintă o provocare, atât în privința preparării țesutului donor, cât și în poziționarea grefonului în ochiul pacientului primitor. Totodată, trebuie accentuat și faptul că, în cadrul procesului de supraspecializare în acest tip de chirurgie oftalmologică, curba de învățare este mai lentă și mai dificilă, pentru a stăpâni tehnici standard reproductibile de manipulare a endoteliului donor”, a explicat maior medic conf. univ. dr. Laura Macovei.

 

Metoda prezintă însă o serie de avantaje pentru pacient și de aceea este preferată procedurii clasice de transplant. Specialistul SUUMC a arătat că, în primul rând, este vorba de o incizie chirurgicală mult mai mică, generând totodată și mai puține complicații intraoperatorii posibile, față de metoda consacrată a transplantului perforant.

Tehnica folosită în cazul pacientei de 69 de ani asigură și o vindecare mai rapidă, însoțită de o îmbunătățire rapidă a vedererii, simptomele de astigmatism post-operator, caracterizate prin vedere încețoșată fiind mult diminuate. Nu în ultimul rând, medicul specialist a menționat, printre beneficii, o stabilitate în timp a grefonului și o rată extrem de scazută de rejet, ceea ce înseamnă că sunt foarte puține șanse ca grefa transplantată să fie respinsă de organism.

Toate aceste beneficii au fost constatate de medicii spitalului militar și în cazul pacientei operate recent, care a avut o evoluție post-operatorie foarte bună, însoțită de o îmbunătățire considerabilă a vederii, fapt ce îi determină pe specialiștii clinicii de oftalmologie să folosească această tehnică de transplant și în cazul altor pacienți cu afecțiuni similare.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*