Previziuni sumbre privind evolutia diabetului zaharat

20 februarie 2015 | 1 comentariu |

Specialistii apreciaza ca in maxim 20 de ani, 10 la suta din populatia globului ar putea suferi de aceasta afectiune.

 

neurodiabSpecialisti din mai multe tari europene s-au reunit ieri, in amfiteatrul UMF Cluj, pentru a participa la o dezbatere pe tema diabetului zaharat. Printre lectorii care au luat cuvantul s-a aflat si Andrew Bulton, presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului. Alaturi de acesta, la dezbaterea organizata de Societatea de Neuropatie Diabetica Neurodiab au mai participat specialisti din diverse discipline medicale, atat din Romania cat si din Marea Britanie, Austria, Germania si Ungaria.

Printre tematicile abordate in cadrul manifestarii stiintifice s-a numarat si repercusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central si periferic, subiect abordat de profesorul doctor Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Muresanu a precizat, intre altele, ca diabetul zaharat constituie un important factor de risc pentru sistemul nervos, mentionand totodata ca, din fericire, in  Romania lucrurile stau bine in ceea ce priveste abordarea acestei problematici, desi exista deficiente in implementarea cunostintelor specialistilor in sistemul medical. Romania sta bine, peste medie, atat din punct de vedere a abordarii patologiei diabetului zaharat, cat si din punctul de vedere al constientizarii asupra patologiei bolilor sistemului nervos. Problema noastra este in ce masura reusim sa implementam in practica cunostintele noastre si in ce masura stiinta este tradusa in masuri coerente la nivelul sistemului medical. La acest capitol mai sunt foarte multe de facut in Romania” a declarat in acest sens medicul Dafin Muresanu.

Totodata, acesta a salutat initiativa organizarii unei astfel de reuniuni interdisciplinare, pe care o considera o oportunitate rara, atat pentru ca are loc in Romania, cat mai ales datorita nivelului ridicat de pregatire al participantilor.

 

Dr. Dan Cheta

Dr. Dan Cheta

Printre cei care au luat conferentiat in cadrul evenimentului s-a numarat si medicul diabetolog Dan Cheta, de la institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care a facut insa unele previziuni sumbre in ceea ce priveste evolutia diabetului in urmatorii 20 de ani. Acesta a precizat ca diabetul face parte din patologia omului modern, iar in urmatoarele doua decenii incidenta acestuia va creste atat la nivel national cat si la nivel mondial,. El a estimat ca in 2035, aproximativ 10 la suta din populatia globului va suferi de aceasta afectiune, numarul bolnavilor urmand sa ajunga la 592 de milioane de la 382 de milioane, cat se inregistreaza in prezent. „In principiu, diabetul zaharat are doua mari tipuri de cauze: cele genetice – mostenim de la parinti anumite predispozitii, nu este neaparat sa facem si boala – si pe acest fond se adauga cauzele de mediu. Printre factorii de mediu se numara stilul de viata negativ al omului modern. Felul in care traim astazi determina ca predispozitia sa fie impinsa inainte, in loc sa fie oprita. Pe de o parte mostenim, iar pe de alta parte ajutam si noi, prin felul in care traim. In primul rand este vorba de alimentatia nesanatoasa. Mancam mai mult decat trebuie si adeseori consumam alimente daunatoare. Sedentarismul este al doilea factor, dupa alimentatie. Stresul, fumatul, noxele de toate felurile, excesul de medicamente, dereglarile psihologice, toate acestea influenteaza modul de viata al omului contemporan”, a explicat medicul diabetolog.

 

diabet-glicemiePrintre cele mai importante cauze care predispun la diabet, dr. Cheta a mentionat obezitatea, la care se ajunge in principal printr-o alimentatie nesanatoasa, excesiva, insotita de sedentarism. Sfatul medicului specialist pentru cei carora le-a fost descoperita aceasta boala este sa se ingrijeasca cu mare atentie, pentru a preveni aparitia complicatiilor mult mai grave generate de diabet. „Diabetul aparut trebuie bine ingrijit. Aceasta boala nu da dureri. Te lucreaza pe la spate, ca un dusman extrem de perfid, iar cand apar complicatiile eate deja prea tarziu. Este vorba de infarct miocardic, accident vascular cerebral, gangrena a membrelor inferioare, orbire, insuficienta renala si altele. Toate acestea pot fi evitate partial, printr-o buna ingrijire. Diabetul este o boala progresiva. Pana la urma, tot se ajunge la complicatii, numai ca unii pacienti ajung mai repede, este vorba de cei care nu iau lucrurile in serios. Una este sa apara aceste stari grave in patru sau cinci ani si alta este sa apara in 50 de ani. Complicatiile cele mai severe sunt de natura cardiovasculara”, a explicat dr. Dan Cheta.

 



Comentarii (1)

  1. Marian Vlasceanu spune:

    Solutia a fost testata la Constanta de doi medici, prin transplant de celule pancreatice, dar li s-a inchis gura, ce ar mai fi facut companiile famaceutice si cabinetele particulare…???

Adaugati un comentariu


 

*