Primele semne ale imunitatii slabite

5 septembrie 2015 | 0 comentarii |

In mod normal, sistemul imunitar este capabil sa se mentina ridicat fara ajutor, dar o dieta dezechilibrata, stresul, lipsa de odihna si multi alti fatori pot duce la slabirea acestuia.

 

oboseala cronica (1)Sistemul imunitar este cel care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, germenilor si cancerului. El dispune, daca nu este perturbat, de adevarate armate de celule specializate care lupta impotriva agresiunilor din exteriorul si din interiorul organismului. In unele situatii insa, acesta nu functioneaza corect. Din cauza alimentatiei neadecvate, a lipsei odihnei, a poluarii si a altor factori perturbatori, capacitatea de lupta a sistemului imunitar scade dramatic, apar tulburarile de imunodeficienta, iar organismul  devine sensibil la dezvoltarea unor infectii sau afectiuni grave.

De aceea este necesar sa luam masuri, pentru a avea un sistem imunitar puternic si echilibrat. Vitaminele A, B6, C, E si D, zincul, seleniul, cuprul, fierul si substantele vegetale secundare (precum beta-carotenul sau licopina) sunt substante bioactive care influenteaza sistemul imunitar. Studiile confirma, de asemenea, ca imunitatea organismului creste o data cu eliminarea sau reducerea grasimilor animale din alimentatie, a stresului, alcoolului (in cantitati mari), nicotinei, sedentarismului si alimentatiei incorecte care diminueaza rezistenta organismului la virusuri si bacterii.

 

raceala si gripaSpecialistii recomanda sa nu ignoram primele semne care tradeaza faptul ca sistemul imunitar nu mai functioneaza la parametri optimi, iar conoasterea acestora este foarte importanta.

Senzatia de oboseala poate fi simptomul multor probleme de sanatate, insa adesea apare cand organismul este slabit. Daca oboseala persista chiar si dupa  7-8 ore de somn pe noapte, acesta este un semn ca imunitatea organismului este slabita. Cand organismul este slabit, acesta nu mai are capacitatea de a face fata virusurilor si bacteriilor care duc la aparitia infectiilor. Asadar, infectiile urinare, problemele stomacale si gingiile rosii sau inflamate sunt semne care anunta ca organismul nu mai poate lupta contra bacteriilor in mod eficient, acest fapt datorandu-se tot unei imunitati scazute.

Totodata, racelile dese si durerile in gat aparute in mod frecvent constituie un semn serios ca sistemul imunitar are o problema, caz in care trebuie neaparat consultat un medic specialist, inainte ca problema sa se agraveze.

Unele persoane se confrunta cu reactii alegice mai des decat restul lumii, iar acest fapt se datoreaza tot imunitatii scazute. Explicatia ar fi ca organismul este slabit, iar pielea, nasul sau ochii sunt afectate cu usurinta de factori externi, cum ar fi praful sau polenul.

Si ranile greu vindecabile pot fi un semn ca sistemul imunitar este slabit, insa pentru a fi siguri ca este vorba de aceasta problema si nu de prezenta diabetului, este necesar consultul unui medic.

 

legume-si-fructe-alimente sanatoasePentru ca imunitatea organismului sa se mentina, insa, la cote optime este bine sa stim ca vitamina A, pe care o regasim in lapte, legume si fructe verzi, rosii si galbene este un protector al pielii. Atunci cand lipseste, activitatea multor celule imunitare scade, iar virusurile si bacteriile pot patrunde mai usor prin peretii intestinali.

Vitamina B6 se gaseste din abundenta in peste, cereale, banane, fasole, mazare si ajuta la producerea anticorpilor. Vitamina C este un antioxidant puternic si protejeaza celulele imunitare, existand din abundenta in multe soiuri de fructe si legume. Virusurile sunt devorate doar cand ea exista in cantitate suficienta. Vitamina E se regaseste in uleiuri vegetale, cereale integrale, nuci, ardei si este importanta pentru protejarea membranelor, functia aproape a tuturor celulelor imunitare dereglandu-se in lipsa ei. Vitamina D se gaseste in uleiul de peste sau unt si este stimulata de expunerea la razele solare. Ea activeaza sistemul imunitar prin armarea celulelor T, astfel ca acestea sa reuseasca sa combata infectiile.

Substantele vegetale secundare, precum carotenul din morcovi, grapefruit, broccoli sau licopenul din rosii, pepene verde, ori luteina din spanac si ardei, zeaxantina din gogosari si mandarine precum si flavonoidele din ceai verde, ceapa, vin rosu, fructe rosii, negre sau mov influenteaza reactiile imunitare si au un efect antioxidant.

Zincul din branzeturi, stridii, cereale integrale este folositor multor enzime, iar daca lipseste, celulele imunitare se maturizeaza mai greu. Seleniul din peste sau nuci ajuta celulele in combaterea naturala a cancerului. Acizii grasi nesaturati din uleiuri vegetale determina activitatea celulelor imunitare. Ei sunt materia de baza pentru substantele inflamante si membranele celulare.

Nu in ultimul rand, imunitatea este protejata de sport si miscarea in aer liber. Cel putin o plimbare obisnuita, timp de 30 de minute in fiecare zi, ne ajuta sa mentinem imunitatea organismului.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*