Primele simptome ale diabetului zaharat

25 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Este o boala care se poate manifesta timp de multi ani asimptomatic, de aceea la aparitia primelor semne este necesara prezentarea de urgenta la medic.

 

diabetDiabetul este o boala subtila, de aceea i si mai spune si dusmanul tacut. Conform statisticilor date publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii, diabetul afecteaza peste 347 de milioane de oameni la nivel mondial, iar in Romania sunt cunoscuti cu aceasta boala aproximativ 2 milioane de oameni. Specialistii spun insa ca numarul real al diabeticilor este mult mai mare, dar multi nu au fost inca diagnosticati.

Persoanele bolnave pot trai ani sau chiar zeci de ani cu impresia ca sunt sanatoase si nu sufera de aceasta boala. Primele semnale de alarma apar in momentul in care incep sa se manifeste anumite simptome, de aceea medicii diabetologi atrag atentia ca imediat ce apar sa se apeleze la medic. Prevenirea sau detectarea bolii in stadiu incipient este extrem de importanta, numai astfel putand fi evitate complicatii majore precum afectiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre. In aceste conditii este recomandat consultul medical periodic.

 

diabetPentru ca multe persoane neglijeaza aceste controale medicale periodice si ajung la medic doar atunci cand boala incepe sa se manifeste, este bine sa se cunoasca principalele simptome care tradeaza diabetul zaharat de tip 2 si care impun prezentarea de urgenta la medic.

 Urinarea frecventa sau in cantitati mai mari decat de obicei reprezinta un simptom comun al diabetului,  acesta fiind modul prin care corpul incearca sa elimine excesul de zahar. Din cauza urinarii frecvente, corpul pierde mai multe lichide intr-o perioada scurta de timp, astfel incat deshidratarea este inevitabila, acesta fiind un alt simptom specific al diabetului zaharat de tip 2. Ca o reactie in lant, urmare a deshidratarii datorate urinarii excesive apare si senzatia de gura uscata.

In cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia in functie de momentul zilei, iar atunci cand nivelul glicemiei este scazut, apare si senzatia intensa de foame. Paradoxal, apetitul crescut este insotit de pierderea in greutate, pentru ca atunci cand celulele organismului sunt private de glucoza din sange, corpul reactioneaza ca si cum ar fi infometat si incepe sa consume din rezervele de proteine disponibile, pentru a-si conserva nivelul de energie.

 

obosealaOboseala cronica si lipsa de energie sunt alte simptome specifice si apar ca urmare a incercarii organismului de a compensa lipsa glucozei din celule. Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta, in timp, probleme oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei, o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier. Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere, iar aparitia ei se poate preveni prin mentinerea glicemiei in limite normale sau aproape de normal.

In cazul persoanelor care sufera de diabet, ranile si zgarieturile se vindeca mult mai greu, pentru ca boala slabeste vasele de sange, facand mai greu transportul lui catre rana, implicit ingreunand procesul de vindecare a ranii. Acesta este, de altfel, un indiciu important care arata ca pacientul sufera de diabet, la fel ca si faptul ca organismul devine mult mai vulnerabil in fata microbilor si infectiilor.

Asadar, daca una dintre simptomele enumerate apar, este bine sa apelati la medic, sa va faceti analizele specifice si sa respectati indicatiile terapeutice care va vor scuti de complicatiile ulterioare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*