Primul centru de transplant multi-organ din sud-estul Europei se va construi la Bucuresti

Acesta va functiona in cadrul spitalului Sfanta Maria si va necesita o investitie de aproximativ 50 de milioane de lei.

 

Spitalul Clinic Sfanta Maria

Spitalul Clinic Sfanta Maria

Unul din primii pasi catre construirea in Capitala a primului centru de transplant multi-organ din zona de sud-est a Europei s-a facut ieri, 26 mai 2016. Proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public/privat, de catre autoritatile locale din Sectroul 1 si Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti.

In cadrul sedintei ordinare lunare, consilierii generali ai Capitalei au aprobat construirea noii unitati medicale, acord ce era necesar in conditiile in care terenul pe care urmeaza sa functioneze centrul apartine municipalitatii. Noul centru de transplant multi-organ va functiona in cadrul spitalului Sfanta Maria, iar constructia ce urmeaza sa se ridice in acest sens va fi de fapt un nou corp de spital, unit prin pasarele cu cladirea deja existenta. Suprafata desfasurata a noii constructii va fi de 5.500 de metri patrati, iar valoarea investitiei se ridica la 50 de milioane de lei, insa la acest moment bugetul Capitaliei nu dispune de resursele necesare in acest sens. Pantru a rezolva aceasta problema, se va incheia un acord intre Consiliul General al Capitalei si administratia Sectorului 1, acolo unde urmeaza sa functioneze noua unitate, acord in baza caruia administratia de sector va construi centrul medical pe care il va preda apoi in exploatare spitalului Sfanta Maria, fara nici opretentie pecuniara.

 

Conform proiectului, noul corp va avea cel putin trei etaje subterane, parter si sapte nivele supraterane, urmand a fi dotat la cele mai noi standarde, pentru a fi adaptat unei game largi de interventii chirurgicale.  Unitatea va deservi in egala masura pacienti din Capitala cat si din intreaga tara, prin acordarea de servicii medicale in specialitati precum chirurgie generala, chirurgie hepatica, chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, chirurgie oro-maxilo-faciala, gastroenterologie, ORL, ATI, medicina interna, oncologie, reumatologie, recuperare medicala, cardiologie, neurologie, analize medicale de laborator si investigatii imagistice complexe de inalta performanta.

Totodata, pe termen lung, aria specializarilor urmeaza a fi extinsa cu specialitatile gastroenterologie, chirurgie generala, pneumologie, chirurgie toracica, chirurgie infantila si chirurgie cardiovasculara.

 

sala de operatiiIn expunerea de motive ce a insotit proiectul care a fost aprobat ieri de consilierii Capitalei se arata ca infiintarea noului centru este o necesitate, intrucat la momentul actual, spitalul Sfanta Maria poate o feri doar o gana limitata de servicii, avand doar cinci sectii, in conditiile in care adresabilitatea este foarte mare, atat din partea pacientilor din Bucuresti si judetul Ilfov, cat si din partea celor din restul tarii. „In momentul de fata, spitalul poate oferi o gama limitata de servicii, avand in vedere structura cu doar cinci sectii, respectiv Medicina interna, Reumatologie, Chirurgie I si II, ATI si ORL. Crearea de noi sectii medicale si extinderea ambulatoriului de specialitate, care in momentul de fata functioneaza in conditii foarte dificile, in spatiul deosebit de redus avut la dispozitie la etajul 1 al corpului B, este o alta justificare a necesitatii realizarii proiectului”, se mentioneaza in expunerea de motive.

In prezent, spitalul Sfanta Maria este acreditat doar ca centru de transplant hepatic, insa odata cu construirea noului centru, aici vor putea fi efectuate si alte transplanturi, putand astfel vorbi de primul centru de transplant multi-organ din Romania si din sud-estul Europei.

Ramane acum de vazut in cat tinp va fi dus la indeplinire acest proiect si in ce masura vor fi gasite fondurile necesare lucrarilor de constructie si dotarii cu aparatura a noului centru medical.


Adaugati un comentariu


 

*