Primul Congres de Aromaterapie din Romania, la UMF Iuliu Hatieganu din Cluj

2 martie 2017 | 0 comentarii |

Lucrarile evenimenutlui stiintific sunt coordonate de fondatorul Scolii Internationale de Aromaterapie, aromatologul si farmacologul Pierre Franchomme.

 

UMF ClujIn perioada 2 – 4 martie, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj este gazda unui eveniment stiintific organizat in premiera nationala, dedicat unei terapii complementare si relativ noi in Romania, aromaterapia. Evenimentul reuneste studenti si specialisti in farmacie, medicina, asistenta medicala, nutritie si dietetica, biologie, chimie, medicina alternativa si agronomie.

Este primul congres de aromaterapie organizat in Romania, manifestare pe care UMF Cluj o organizeaza in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si scoala de aromaterapie Aromaarmony din Bucuresti.

Cu aceasta ocazie, la Cluj se afla, in aceste zile, si renumitul aromatolog si farmacolog Pierre Franchomme, fondatorul Scolii Internationale de Aromaterapie, care este presedintele congresului.

Pe parcursul celor trei zile, in cadrul lucrarilor evenimentului vor fi prezentate rezultatele cercetarilor stiintifice si aplicatiile medicale ale uleiurilor esentiale, fiind aduse in prim plan aspecte teoretice si practice ale aromaterapiei, precum si implicatiile plantelor aromatice si ale uleiurilor esentiale in industria alimentara si cosmetica.

 

aromaterapie - levantica - uleiuri volatileAromaterapia este stiinta utilizarii uleiurilor esentiale in scopuri terapeutice, bazata pe complexitatea compozitiei chimice a acestor principii active, in concordanta cu proprietatile terapeutice confirmate prin studii farmacologice si clinice, putand completa terapia alopata sau alte terapii.

Desi folosita inca din antichitate in tarile asiatice, Aromaterapia este considerata o stiinta relativ noua agreata ca ramura a Medicinei, conceptul fiind introdus in Eurpa la inceputul secolului XX, de chimistul francez Rene Maurice Gattefosse. Acesta a descoperit, intamplator efectele benefice ale uleiului de lavanda, dupa ce a suferit o arsura in timp ce lucra in laborator, la crearea unui parfum, si a turnat peste rana acest ulei, intrucat era singurul lichid pe care il avea la indemana. A fost surprins sa constate ca intensitatea durerii a scazut considerabil, dar mai ales ca, ulterior, rana s-a vindecata fara a lasa cicatrici, asa cum se intampla de obicei in cazul arsurilor mai puternice. Astfel, a ajuns la concluzia ca uleiurile esentiale pot fi folosite si ca agenti de vindecare, nu doar in producerea parfumurilor, tratamentul cu astfel de uleiuri fiind denumit apoi „aromaterapie”.

 

conferinta congresDe-a lungul timpului s-a descoperit ca uleiurile esentiale pot fi remedii pentru o gama larga de afectiuni, cele mai multe studii in acest sens fiind realizate in ultimii 50 de ani.

Organizarea unui astfel de congres de catre UMF Cluj, in colaborare cu celelalte institutii implicate, denota faptul ca si in Romania a inceput sa se acorde o tot mai mare atentia acestei ramuri a Medicinei.

Programul stiintific al evenimentului va cuprinde lucrari ale specialistilor din domeniul plantelor aromatice, care vor aborda aspecte referitoare la obtinerea, caracterizarea fitochimica si valorificarea uleiurilor esentiale in domeniul medical, precum si in industria alimentara si cosmetica.

Din Comitetul stiintific si organizatoric al evenimentului fac parte profesori universitari clujeni de renume, psihologul Cornelia Decu-Chaumont – fondatorul Scolii de Aromaterapie Stiintifica Aromaarmony Bucuresti si prof. univ. dr. Viorica Istudor, da la UMF Carol Davila Bucuresti – invitat de onoare.

Congresul este creditat EMC de Colegiul Farmacistilor din Romania (20 de credite), Colegiul Medicilor din Romania (11 credite) si OAMGMAMR (15 credite).

 


Adaugati un comentariu


 

*