Primul ghid al supravietuitorului de cancer localizat la nivelul capului si gatului

23 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Ghidul este lansat in cadrul unei campanii ajunse la a treia editie, ce vizeaza depistarea unor astfel de cazuri, prin oferirea de consultatii gratuite.

 

O campanie initiata de European Head and Neck Society si Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer este implementata, pentru al treilea an consecutiv, si in Romania, de asociatia Sanatate pentru Comunitate. Ca in cazul oricarei forme de cancer, si in cel al cancerelor localizate la nivelul gatului sau capului, esentiala este descoperirea in faza incipienta, care creste considerabil sansele de vindecare si mareste speranta de viata. Din pacate, multi dintre pacienti ignora primele simptome si  ajung la medic in momentul in care boala este deja in stadiu avansat, astfel ca deznodamantul este de multe ori unul tragic.

Campania isi propune depistarea pacientilor cu astfel de afectiune localizata la nivelul gatului sau capului, prin oferirea de consultatii gratuite. Astfel de consultatii vor fi efectuate anul acesta in Brasov, Bucuresti si Petrosani, existand posibilitatea de extindere si in alte orase ale tarii, in masura in care cntrele medicale din zonele respective se vor arata interesate sa se implice in program.

 

Tot in cadrul campaiei, pe langa cele aproximativ 200 de consultatii gratuite, asociatia Sanatate pentru Comunitate va pune la dispozitia celor interesati si primul „Ghid al supravietuitorului de cancer localizat in zona capului si gatului” publicat in Romania.

Alina Comanescu, fondatorul organizatiei, spune ca ideea realizarii unui ghid de acest gen s-a nascut ca urmare a contactului permanent cu oamenii care au trecut printr-un tratament oncologic si a caror lupta cu boala este continua. „Membrii familiei, prietenii si alte tipuri de apartinatori sunt considerati parte importanta a procesului de supravietuire, deoarece reprezinta o experienta unica si continua, diferita pentru fiecare pacient in parte, dar si pentru familiile acestora. Principalul obiectiv al procesului de supravietuire urmareste recapatarea, pe cat mai mult posibil, a celor mai importante aspecte ale vietii inainte de diagnosticare si identificarea unor noi abordari de reintegrare sociala si in campul muncii. Ghidul apare tocmai in contextul acestor necesitati”, a mai precizat Alina Comanescu.

 

In Romania, incidenta formelor de cancer localizate in zona gatuui si capului este de noua ori mai mare in randul populatiei masculine decat in randul femeilor. Totodata, la nivelul tarii noastre, sansele de spuravietuire ale pacientilor cu astfel de forme de cancer sunt mai scazute decat in restul tarilor Europei.

Astfel, la un an de la diagnosticare, rata de supravieţuire din Romnia este de 67,86%, a cincea cea mai mica de pe continent, iar la 5 ani, scade la 41,55%, comparativ cu media europeana de 75, respectiv 51%.

Fumatul, consumul de alcool, agentii infectiosi, factorii nutritionali si cancerele dezvoltate de-a lungul timpului reprezinta principalii factori de risc pentru apariţia acestui tip de cancer, spun specialistii, precizand ca principala forma de preventie este evitarea acestore factori prin renuntarea la fumat si consumul de alcool, adoptarea unei alimentatii sanatoase si efectuarea de controale medicale cu regularitate.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*