Primul pas pentru revigorarea Institutului Cantacuzino

8 iulie 2015 | 0 comentarii |

In sedinta de guvern de astazi a fost adoptata o hotarare prin care se reglementeaza organizarea si functionarea acestuia, fiind asigurata si fiantarea pana la sfarsitul anului.

 

sedinta de guvernAutoritatile au dat astazi primul semn ca se implica, efectiv, in readucerea pe linia de plutire a Institutului Cantacuzino, recunoscandu-i importanta strategica pe care aceasta instituie o are pentru sanatatea publica din Romania. Guvernul a daoptat, in sedinta de astazi, o hotarare prin care se reglementeaza organizarea si functionarea acestuia, dupa ani intregi in care a fost lasat sa ajunga  aproape de desfiintare, dupa proteste nenumarate ale salariatilor, ale populatiei si dupa interventia presedintelui Klaus Iohannis.

Intr-un comunicat remis in cursul acestei dupa-amieze, se arata ca prin adoptarea actului normativ mentionat se asigura, pentru anul 2015, finantarea necesara functionarii institutului in conditii normale, cu posibilitatea trecerii, in perioada urmatoare la producerea de vaccinuri si seruri. Concret, este vorba despre suma de 10 milioane de euro, acordata cu titlu de ajutor de stat, bani din care institutul isi va putea achita datoriile (peste 5 milioane de euro) si se va finanta pana la sfarsitul anului.

 

Institutul CantacuzinoInstitutul Cantacuzino functioneaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, desfasurand activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.

Institutul desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare in domeniile infectii bacteriene, virale si parazitare si a vectorilor implicati in transmiterea acestora, microbiologie de sanatate publica, biologie celulara si moleculara, imunologie, biotehnologie si genetica microbiana. De asemenea, desfasoara activitati conexe cercetarii si dezvoltarii, in domeniul propriu de activitate.

Finantarea Institutului Cantacuzino se asigura din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Numarul maxim de posturi aprobat pentru Institut este de 430 de angajati.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*