Primul sistem de terapie intensivă mobilă din România și-a dovedit eficiența

2 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta a fost implementat, în premieră, în secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, urmând a fi extins și la nivelul altor secții.

 

În urmă cu șase luni, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Timișoara a demarat un proiect pilot ce viza implementarea unui sistem de terapie intensivă mobilă, după modelul mai multor spitale din Statele Unite, care acorda astfel asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, în cazul pacienților care au fost supuși unor operații. Astfel de asistență este acordată, în perioada postoperatorie, în secțiile speciale de anestezie și terapie intensivă (ATI), de unde pacienții sunt transferați ulterior pe secțiile de chirurgie sau alte secții.

Din pacate, se întâmplă uneori ca starea acestor pacienți să se agraveze după transferul din ATI, iar sistemul mobil de terapie intensivă este util în astfel de situații, în cazul în care pacienții vor mai avea nevoie de astfel de servicii medicale, după ce au fost deja transferați.

Sistemul implementat, în premieră națională, la nivelul spitalului din Timișoara, presupune implicarea unei echipe formate din medic rezident ATI și asistent medical, care acordă îngrijiri de specialitate pacienților complecși, în afara secțiilor ATI. Acesta a fost testat, în primele șase luni, doar la nivelul secției Neurochirurgie a unității medicale.

 

Rezultatele obținute pe parcursul acestei perioade au fost foarte bune astfel că medicul Dorel Săndesc, șeful secției ATI a SCJU Timișoara, s-a declarat mulțumit, arătând că, în cele șase luni, numărul stopurilor cardio-respiratorii de la nivelul secției de Neurochirurgie s-a diminuat cu 50%.

Medicii, fiind acolo, au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit imeediat. Astfel au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, ceea ce înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie, care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, a scăzut, de asemenea”, a explicat dr. Săndesc.

Având în vedre aceste rezultate, proiectul se va extinde la nivelul tuturor secțiilor în care sunt internați pacienți cu probleme majore, următoarele pe listă fiind alte secții chirurgicale, respectiv, Oncologie, Neurologie și Cardiologie.

 

Dr. Dorel Sandesc

Dr. Dorel Săndesc a mai precizat că un astfel de proiect presupune și o bună colaborare între specialiștii ATI și cei din secțiile în care este implementat sistemul de terapie intensivă mobilă. „Noi, colegii de la ATI, colaborăm cu colegii din secţia de Neurochirurgie şi am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi ştim câteva lucruri specifice specialităţii noastre, cu care-i ajutăm pe colegii noştri în ceea ce priveşte perfuzia, tratamentul cu electroliţi, tratamentul durerii, profilaxia şi tratamentul infecţios. Această colaborare are ca scop să menţină pacienţii într-o stare bună, să prevenim agravarea lor şi să intervenim în timp util”, a detaliat acesta.

Șeful ATI mai spune că proiectul are, în același timp, un important rol educativ, lucrându-se în special cu medici rezidenți, dar dacă va fi nevoie se va apela și la medici specializați. Secțiile în care se implementează proiectul urmează a dispune de unul sau două saloane dotate  cu aparate de monitorizare şi echipamente adecvate pentru aceşti pacienţi aflați „la limită”, care să permită aplicarea procedurilor specifice ATI în afara secțiilor specializate.

Dr. Săndesc a menționat că proiectul a fost prezentat și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care și-a manifestat interesul pentru extinderea acestuia la nivel național.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*