Primul spital din România certificat cu standard anticorupție

5 februarie 2019 | 0 comentarii |

Unitatea medicală este singura din țară la acest moment care a implementat un sistem de management anticorupție, conform standardelor internaționale.

 

Vasile Rimbu si Gheorghe Flutur

Managerul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Gheorghe Rîmbu,  a anunțat că unitatea medicală a devenit, de curând, primul și, deocamdată, singurul spital public din țară certificat oficial cu standard anticorupție. Alături de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județen Suceava, în subordinea căruia funcționează din punct de vedere administrativ unitatea medicală, managerul Rîmbu  a precizat, într-o conferință de presă, că standardul internațional anticorupție „e un standard nou, din 2016, nu este invenție românească și se adresează lumii întregi”. Certificatul care atestă respectarea acestor standarde în unitatea medicală pe care o conduce i-a fost înmânat recent de către reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Direcţiei Naţionale Anticorupţie și Poliţiei Române.

Managerul spitalului a explicat că scopul standardizării sistemului antimită și anticorupție este acela „de a pune pacienţii pe poziţie de egalitate în faţa serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de poziţia socială şi veniturile acestora”.

La rândul său, Gheorghe Flutur a subliniat că pentru suceveni mesajul este de încredere că „spitalul de la Suceava asigură confort și complexitate la nivelul unor spitale universitare din București sau Cluj, așa cum rezultă din această certificare”.

 

Pentru a primi acest certificat, care reprezintă o premieră în peisajul medical din România, spitalul din Suceava a trecut printr-un audit care s-a desfășurat pe toate palierele, „de la manager la portar”, în scopul constatării unor eventuale vulnerabilități la practici incorecte.

Prin măsurile impuse de standardul anticorupţie se doreşte reducerea practicilor incorecte iar acestea vizează nu doar comportamente care se referă la bani daţi în plic sau strecuraţi în buzunarul personalului din spital, ci şi raporturile dintre medicii prescriptori şi furnizorii de medicamente, cadourile, donaţiile şi beneficiile similare, angajările, precum şi achiziţiile pe care le face unitatea medicală”, a mai explicat managerul SJU Suceava.

Acesta admite că implementarea acestui standard nu va eradica fenomenul de corupţie, pentru că personalul medical nu este format din „îngeri”, dar creează un cadru pentru aplicarea măsurilor anticorupţie, certificatul reprezentând o garanţie a eforturilor depuse de spital pentru a combate fapte de dare şi luare de mită.

 

SJU Suceava

În cadrul aceleiași conferințe, a fost făcut și anunțul referitor la obținerea acreditării de nivel II de către unitatea medicală, care se numără astfel printre puținele spitale din România ce dețin o astfel de acreditare în urma evaluării de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Acest nivel de acreditare este o recunoaştere a eforturilor din ultimii 10 ani și reprezintă creşterea credibilităţii spitalului şi a încrederii pacienţilor, oferind garanţia unor servicii medicale de calitate pentru pacienţi, a unui risc infecţios scăzut şi a unui grad de confort ridicat din punct de vedere al serviciilor hoteliere, dar şi pentru angajaţi – satisfacţia unor condiţii foarte bune de muncă. Ne mândrim că suntem pe acelaşi palier cu spitale de vârf din Bucureşti”, a declarat în acest sens managerul SJU Suceava, adăugând că un nivel similar de acreditare îl mai dețin Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și alte două spitale universitare din Capitală, SJU Suceava obținând în urma evaluării un punctaj de 96,35 din 100 de puncte posibile.

 


Adaugati un comentariu


 

*