Problema infectiilor intraspitalicesti, dezbatuta luna viitoare la nivel european

20 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Romania va fi rerprezentanta atat de ministrul Sanatatii, cat si de cel al Agriculturii, intrucat subiectul va fi corelat si cu utilizarea antibioticelor in medicina veterinara.

 

salon pacienti eliasMinistrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadriu  si cel al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, vor participa in perioada 9-10 februarie, la o reuniune la nivel european care va avea loc la Amsterdam.  Principala tema de discutie a evenimentului este reprezentata de infectiile intraspitalicesti, iar la reuniune, asa cum a precizat Patriciu Achimas-Cadriu, vor fi prezentii toti ministrii Sanatatii si cei ai Agriculturii din tarile membre UE. Prezenta ministrilor agriculturii se explica prin faptul ca problema infectiilor intraspitalicesti va fi abordata si prin prisma utilizarii antibioticelor in medicina vaterinara  unde, ca si in cazul medicinei umane, folosirea necorespunzatoare a acestor medicamente duce le dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice, bacterii dintre care multe sunt responsabile de aparitia infectiilor nosocomiale.

Problema acestor infectii nu este specifica doar Romaniei, realitate ce rezulta si din faptul ca acest subiect este abordat in cadrul unei reuniuni europene, insa o particularitate negativa la noi este aceea ca, la nivel national, numarul total al acestor cazuri este inca subraportat.

 

pacienti salon socolaAcest aspect a fost semnalat inclusiv de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care au sustinut ca este imposibil ca Romania sa aiba, conform datelor raportate,  o rata a infectiilor intraspitalicesti de cateva ori mai mica, decat media europeana si cea din Statele Unite,  singura explicatie fiind faptul ca astfel de cazuri nu se raporteaza in totalitate. Problema a fost luata mult mai in serios in contextul nefericit al tragediei din Colectiv, dupa ce medicii de la Spitalul de Arsi au declarat ca trei dintre victime au decedat din cauza infectiilor nosocomiale. Au fost declansate apoi o serie de controale in intreaga tara, s-a deamrat un program national pe termen scurt, mediu si lung, managerii de spitale fiind incurajati sa raporteze cu exactitate numarul infectiilor intraspitalicesti cu care se confrunta. „Problema aceasta a fost discutata de mai multe ori, in acest moment avem si un raport al comisiei care se ocupa nemijlocit de aceasta problema si luam masurile recomandate de specialisti. Va trebui sa crestem capacitatea de punere in evidenta a acestor infectii, care sunt o problema globala, europeana”, a declarat ministrul Sanatatii.

 

Patriciu Achimas-Cadriu

Patriciu Achimas-Cadriu

In opinia sa, principala solutie in a tine sub control aceste infectii nu este daramarea spitalelor vechi si construirea altora noi, fapt care in Romania tine de domeniul stiintifico-fantasticului, ci o utilizare cat mai rationala a antibioticelor, astfel incat bacteriile din spitale sa nu mai dezvolte o rezistenta atat de mare. „Sunt o serie de masuri care se pot lua, dar in acelasi timp trebuie sa te uiti ce pui in loc si cu ce posibilitati poti sa o faci. Sunt masuri care pot sa fie dictate de interese economice, nu numai medicale. Pe noi ne intereseaza strict problemele medicale si nu vreau sa iau in discutie alte interese sau modalitati de a spune unele lucruri punandu-le pe seama unor infectii. Controlul incepe de la utilizarea rationala a antibioticelor, de la masuri de aseptie si antiseptie, de la utilizarea antibioticelor si in medicina veterinara, rotatia antibioticelor etc. Sunt masuri specifice, dar, dincolo de aceasta, trebuie sa intarim capacitatea noastra de a pune in evidenta aceste infectii. Ele exista peste tot, n-au aparut prima data la noi, ci in zone in care foloseau cu mult inaintea noastra antibiotice, dar fara o judicioasa utilizare. Tine de evolutia germenilor”, a explicat Patriciu Achimas – Cadriu.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*