Problema Sanatatii, prea putin importanta pentru politicienii aflati in campanie electorala

Este opinia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, care a precizat ca acest lucru este valabil si pentru celelalte tari din Uniunea Europeana.

 

BRUXELLES - COMISIEZilele trecute, medicul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, s-a deeclarat dezamagit de atitutdinea politicienilor europeni si a celor romani in mod special, in ceea ce priveste problema Sanatatii, niciunul dintre candidatii la europarlamentare neacordand vreo atentie speciala acestui capitol, in campanie electorala. Acest lucru este cu atat mai grav, daca tinem seama de faptul ca nu este vorba despre o simpla omisiune ci de o ignorare cu buna stiinta a acestui aspect, dat fiind faptul ca organizatia profesionala a medicilor din Romania, precum si organizatiile similare din tarile europene, au facut o solicitare expresa in acest sens, cerandu-le politicienilor ca starea Sanatatii sa fie o tema principala de dezbatere in campania pentru alegerile europarlamentare. Din pacate, zicala „eu am spus, eu am auzit” se potriveste de minune in aceasta situatie, solicitarile medicilor ramanand fara niciun ecou in randul politicienilor aflati la vanatoare de voturi pentru un fotoliu de europarlamentar.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Presedintele Colegiului Medicilor a vorbit despre aceste propuneri facute politicienilor, precizand ca nu a fost vorba doar de o initiativa locala, ci de o decizie luata in cadrul Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, la nivelul caruia sunt reprezentate asociatiile medicale nationale din 32 de tari, iar ca membri asociati, celelalte structuri europene si mondiale ale medicilor. „La Comitetul Permanent al Medicilor Europeni s-a discutat despre sistemul de sanatate si despre prognoza de dezvoltare a acestuia si s-a redactat un manifest care a fost inaintat in toate tarile care participa la alegeri pentru Parlamentul European, cu rugamintea de a deveni tema principala de dezbatere, astfel incat viitorul Parlament European sa voteze o serie de recomandari si directive pentru a creste starea de sanatate a populatiei”, a declarat Astarastoae, precizand ca in Romania, forul pe care il conduce  le-a solicitat oficial reprezentanţilor partidelor ca starea sanatatii sa fie o tema principala in dezbaterile din campania pentru alegerile europarlamentare.

 

medicinesApelul a fost facut in luna aprilie, iar raspunsul a fost o tacere totala in jurul acestui subiect, din partea tuturor politicienilor angrenati in cursa pentru europarlamentare, prea ocupati probabil cu promisiuni desarte. „A inceput campania electorala si nu s-a intamplat nimic. Am plecat de la premisa de buna-credinta si am spus ca partidele noastre politice, fiind atat de epuizate de grijile tarii si fiind atat de ocupate, poate nu au stiut”, a mai declarat Vasile Astarastoae. Presedintele CMR a oferit in acest sens o tema de dezbatere, precizand ca la nivel european este necesara o supraveghere atenta a starii de sanatate a populatiei, ceea ce va impune un numar crescut de profesionisti, estimarea pentru tarile din Vestul Europei fiind ca pana in anul 2020 vor exista peste 200.000 de posturi de medici vacante, care vor trebui acoperite. Conform lui Vasile Astarastoae, „tarile dezvoltate isi vor permite sa finanteze, prin bugetele pe care le au, posturile de medici vacante, insa unitatile de invatamant din aceste tari vor putea scolariza doar 20-30 la suta din necesar. Atunci, acele tari isi vor rezolva problema de sanatate luand medici din tarile in care acestia sunt prost platiti, blamati, condamnati, dar sunt bine pregatiti profesional, pentru ca invatamantul din aceste tari este inca performant, iar Romania se afla pe primul loc pe ghidurile de recrutare”.


Adaugati un comentariu


 

*