Problemele pre și post transplant, în atenția ministrului Sănătății

16 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Florian Bodog s-a întâlnit, astăzi, cu Gheorghe Tache, președintele ATR, pentru a „pune pe hârtie” problemele cu care se confruntă pacienții aflați pe listele de transplant sau transplantați și modalitățile concrete în care aceștia trebuie sprijiniți de Ministerul Sănătății.

 

Chiar dacă mâine nu știe dacă va mai ocupa scaunul de la Palatul Victoria, ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a intâlnit, astăzi, cu reprezentantul  asociațiilor pacienților transplantați, Gheorghe Tache, cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă pacienții pre și post transplant și pentru a stabili, împreună, prioritățile în acest domeniu, transmite, printr-un comunicat, Biroul de presă al Ministerului Sănătății (MS).

Potrivit aceleiși surse, în urma discuțiilor a fost stabilită o modalitate de lucru pentru soluționarea solicitărilor formulate de Asociația Transplantaților din România (ATR) și Asociația Transplantaților de Ficat- LIVERTRANS, solicitări care vizează creșterea gradului de accesibilitate la serviciile medicale de profil, în condiții de siguranță pentru viața pacienților.

Așa cum a precizat Gheorghe Tache, pentru Sănătatea Buzoiană, întâlnirea cu ministrul Florian Bodog a fost una „de lucru, pe care noi, asociațiile transplantaților, le solicităm la fiecare început de an și la fiecare început de mandat al unui ministru al Sănătății, după care au loc întâlniri periodice. În cadrul acestei întrevederi i-am prezentat domnului ministru Bodog lista noastră de priorități, dar și lista pe care i-am prezentat-o anul trecut, pentru a puncta, împreună, care dintre promisiuni a fost respectată și care nu, precum și care sunt problemele urgente care trebuie rezolvate de Ministerul Sănătății”.

 

Gheorghe Tache, Crina Ștefănescu

Una dintre îngrijorările majore exprimate de reprezentantul asociațiilor de transplantați este scăderea semnificativă a numărului de donatori, în contextul dezbaterilor negative din spațiul public privind activitatea de transplant. „Așa cum am semnalat, împreună cu medicul Crina Ștefănescu, președintele LIVERTRANS, și cu ocazia prezentării publice a «Apelului la rațiune pentru viața pacientului», scandalurile din ultimii ani din domeniul transplantului de organe au dus la scăderea drastică a numărului donatorilor, pe fondul neîncrederii generată de aceste scandaluri, iar un acord lărgit cu Eurotransplant ar putea duce la creșterea șanselor la transplant a pacienților aflați pe listele de așteptare. Am în vedere, în acest sens, faptul că numărul pacienților cu transplant pulmonar din România este, spre exemplu, de peste 30, în timp ce numărul organelor prelevate la noi în aceeași perioadă este doar de vreo șase. Este bine de știut că acordul lărgit cu Eurotransplant ar permite salvarea mai multor vieți, pentru că s-ar lărgi numărul donatorilor potențial compatibili pentru persoanele aflate pe listele de așteptare, atât din țara noastră cât și din străinătate, iar în acest fel potențialii donatori și-ar putea recăpăta încrederea că organele pentru care-și dau acceptul să fie donate ajung la cine trebuie, la cine are mai mare nevoie și are cel mai mare grad de compatibilitate, fără discriminare”, a subliniat Gheorghe Tache, menționând că dacă pentru transplant hepatic și renal avem specialiști și condiții pentru a realiza intervențiile și supravegherea posttransplant în țară, pentru alte tipuri de transplant, cum ar fi cel carduac și mai ales pulmonar, este nevoie să mai treacă vreo câțiva ani buni până când vom putea spune că ne putem ajuta singuri, mai bine decât la ora actuală.

 

O altă problemă semnalată la întâlnirea de astăzi, de asociațiile de pacienți, este necesitatea diversificării ariei medicației imunosupresoare și a celei complementare, precum și includerea acestora în schemele terapeutice din programele naționale pre și post transplant. „Este un fapt confirmat că viețile multor români au fost salvate prin transplant, că specialiștii pe care-i avem sunt foarte bine pregătiți, dar la fel de evident este faptul că în ultima perioadă, informațiile negative apărute în spațiul public a determinat o scădere drastică a încrederii populației în a accepta donarea și chiar o scădere a încrederii pacienților de a se mai înscrie pe listele de așteptare. În consecință, a scăzut și numărul pacienților salvați. De aceea, considerăm că este cu atât mai necesar să asigurăm medicația imunosupresoare și pe cea complementară, pentru a nu periclita viața celor care au fost salvați. Protocoalele terapeutice și practica medicală arată că orice întrerupere a acestor tratamente sau lipsa unor medicamente din schema terapeutică poate duce la degradarea calității vieții pacientului și chiar la piederea organului transplantat. Pentru noi, pacienții transplantați, nu este suficientă doar asigurarea medicației imunosupresoare, ci și a celei complementare, de aceea am solicitat includerea lor în programele naționale pre și post transplant. Nu mai trebuie să întâlnim cazuri în care de la emiterea schemei terapeutice și a rețetei să treacă chiar și o lună până când pacientul intră în posesia unor astfel de medicamente. De aceea credem că este necesară reintroducerea pe listele de compensate a unor medicamente despre care noi și medicii care ne monitorizează și ne tratează știm că avem nevoie, astfel încât să nu mai fie necesară modificarea schemei terapeutice”, a precizat dr. Crina Ștefînescu, președintele LIVERTRANS, pentru Sănătatea Buzoiană.

 

Florian Bodog

Tot în cadrul întâlnirii de astăzi, ministrul Florian Bodog și Gheorghe Tache au discutat despre necesitatea accesului pacienților români la transplant pulmonar în străinătate, precum și despre asigurarea unei protecții sociale adecvate acestei tuturor pacienților transplantați.

Avem în vedere îmbunătățirea cadrului legislativ pentru activitatea de transplant. În prezent, proiectul de lege se află în dezbatere publică. Salutăm inițiativele și propunerile  înaintate Ministerului Sănătății de către asociațiile de pacienți, care vizează îmbunătățirea gradului de accesibilitate și a calității serviciilor medicale de profil. De asemenea, colaborarea strânsă cu specialiștii în domeniul tansplantului va contribui la asigurarea unor condiții de îngrijre și tratament la nivel european”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, în comunicatul remis presei.

În același document se menționează că Ministerul Sănătății acordă o atenție deosebită accesului la transplant și monitorizare, atât pentru pacienții aflați pe listele de așteptare, cât și pentru cei care au beneficiat deja de transplant. În acest sens, s-au prevăzut în programele naționale pre și post transplant fondurile necesare pentru creșterea numărului procedurilor de transplant și asigurarea monitorizării stării post transplant.

 

Exprimându-și speranța că promisiunile primite astăzi se vor concretiza, iar ministrul Sănătății, oricare ar fi acesta, va ține cont de părerile specialiștilor în domeniu și de cele ale pacienților, reprezentanții asociațiilor pacienților transplantați consideră că întâlnirea de astăzi, cu ministrul Florian Bodog, a fost utilă. De asemenea, aceștia și-au exprimat speranța că noua Lege a Transplantului va fi aprobată cât mai curând, iar la dezbateri vor fi invitați atât medicii specialiști în domeniu căt și pacienții transplantați. „Am primit asigurări că, până când vor fi soluționate solicitările noastre, vor urma, periodic, și alte întâlniri și analize. Noi, pacienții pre și post transplant, considerăm că prin dialog și conlucrare, atât cu decienți din sănătate dar și cu factori competenți pe aria transplantului, vom putea să revigorăm activitatea de transplant și să îmbunătățim calitatea vieții pacienților”, a declarat Gheoghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Totodată, acesta i-a sugerat ministrului ca activitatea de transplant și de donare să fie mai bine promovată în spațiul public, cu detalii și referințe clare, în condiții de transparență, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, astfel încât să ducă la recăpătarea încrederii în activitatea de transplant din România, la o mai bună coordonare a activității de transplant și de recuperare post transplant, de creștere a calității vieții pacienților.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*