Procurorii militari au inceput urmarirea penala in cazul accidentului aviatic din Apuseni

14 februarie 2014 | 3 comentarii |

Principalele capete de acuzare sunt uciderea din culpa, vatamarea corporala din culpa si neglijenta in serviciu.

 

accident apuseniIn cursul zilei de ieri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorii din cadrul sectiei militare au inceput urmarirea penala in cazul accidentului aviatic din data de 20 ianuarie, atunci cand un avion pilotat de Adrian Iovan a aterizat fortat in muntii Apuseni, in timp ce efectua un zbor medical. In urma accidentului, pilotul si o studenta la medicina militara, Aura Ion, au decedat, iar cei patru medici care se mai aflau la bord si copilotul  au fost raniti. Operatiunile de salvare a victimelor au decurs extrem de anevoios, iar decesul pilotului si celeilalte pasagere s-a datorat si intarzierii cu care echipele de salvare au ajuns la locul accidentului, dupa aproximativ sase ore.

Pana la acest moment, ancheta procurorilor militari care au preluat cazul de la Parchetul Alba, s-a aflat in faza cercetarilor preliminare, in data de 11 februarie acestia declansand urmarirea penala in rem, nefiind vizata pentru moment vreo persoana anume. Infractiunile sub aspectul carora se desfasoara urmarirea penala se refera al ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, fiind vizate atat persoanele care au fost implicate in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei, cat si cele implicate ulterior, in coordonarea operatiunilor de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor.

 

978x0In aceasta faza a urmaririi penale nu este vizata inca o persoana anume, insa in zilele urmatoare procurorii vor audia toate persoanele implicate in actiunile enumerate mai sus. In continuarea cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, inregistrata la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a declinarii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus, la data de 11.02.2014, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale cu privire la comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu. Urmeaza ca, in raport de documentele cu caracter tehnic care vor fi transmise si analizate la nivelul acestei unitati de parchet militar, sa se procedeze la audierea persoanelor cu atributii, atat in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, cat si in coordonarea operatiunilor de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor catastrofei aviatice”, se arata in comunicatul remis ieri, de Inalta Curte.

 

Copilotul Razvan Petrescu

Intre timp, starea copilotului Razvan Petrescu, singurul supravietuitor al accidentului care se mai afla internat, s-a imbunatatit, acesta fiind transferat de la terapie intensiva intr-un salon, dupa ultima operatie suferita la nivelul piramidei nazale. Medicii de la spitalul din Cluj, acolo unde acesta este internat, spun insa ca Petrescu nu poate fi inca externat si ca va mai necesita cateva interventii chirurgicale, dar s-au declarat optimisti in privinta evolutiei starii sale de sanatate. Atat copilotul, cat si ceilalti patru medici care au supravietuit accidentului au fost audiati de procurori, declaratiile lor fiind foarte importante pentru mersul anchetei.

In ciuda experientei cumplite prin care au trecut, niciunul dintre supravietuitori nu are de gand sa renunte sa urce in avion, medicii pentru a salva vieti, iar Razvan Petrescu pentru a pilota. Chirurgul Radu Zamfir s-a intors de mult timp la munca si chiar a efectuat primele operatii dupa accident, iar colegii sai Sorin Ianceu, Valentin Calu si Catalin Pivniceru isi vor relua cat de curand activitatea, toti fiind hotarati sa continue implicarea in programul de transplant, chiar daca asta ar insemna sa efectueze noi misiuni medicale pe calea aerului. La fel de hotarat este si copilotul Razvan Petrescu sa se aseze din nou la mansa avionului, deindata ce va fi refacut complet in urma accidentului.

 

doctori apuseniInvitati aseara in cadrul unei emisiuni a postului Realitatea TV, cei patru medici au rememorat momentele accidentului din 20 ianuarie, in urma caruia cu toti au fost de acord ca „s-au nascut a doua oara”, in mare masura datorita localnicilor inimosi care s-au implicat in actiunile de cautare si au contribuit decisiv la gasirea si salvarea lor. In semn de respect pentru acestia, medicii au declarat ca niciodata nu se vor gandi sa profeseze in alta parte decat in Romania, preferand sa se implice pentru a imbunatati lucrurile aici, decat sa plece acolo unde le-ar fi mai bine.

Medicul Sorin Inaceu l-a numit „erou” pe pilotul Adrian Iovan,  spunand ca „am avut incredere in Adrian Iovan ca intr-un fel sau altul va face tot posibilul ca sa ne salveze pe noi si pe el. A reusit. Patru suntem aici, unul este in spital. Din toata aceasta tragedie, eroul care nu a abandonat lupta a fost Adrian Iovan”. La randul sau, medicul Radu Zamfir a afirmat ca in momentul accidentului a avut senzatia ca este „spectator la propria moarte”, iar dr. Catalin Pivniceru si-a amintit cum telefonul i-a sunat 3-4 ore incontinuu si cum nu a putut ajunge la el sa transmita un simplu mesaj: „Sunt viu!”. Medicul Valentin Calu a rememorat la fel ca ceilalti momentul accidentului, amintindu-si ca  „am simtit momentul impactului dupa care, in capul meu, vad aripa cum se rupe, dupa care nu mai stiu. Stiu ca m-am trezit afara din avion. Am aflat ulterior ca cei doi colegi care erau constienti ne-au scos din avion”.

 



Comentarii (3)

  1. Andrei Barac spune:

    A durat cam mult pana cand s-au declansat procedurile …au asteptat un “impuls” ?

  2. Elena Manea spune:

    Daca-i cazul, sa o faca…

  3. Ioan Flenchea spune:

    La puscarie cu vinovatii!

Adaugati un comentariu


 

*