Producatorii de medicamente santeajeaza spitalele

3 august 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii da vina pe lipsa de informare a managerilor unitatilor sanitare, dar admitand ca exista si aceasta posibilitate, le cere sa semnaleze situatiile care ar duce la disfunctionalitati in aprovizionare.

 

Medicamente-decontateSaptamana trecuta, Primaria Oradea si al Spitalul Municipal din localitate semnalau public o situatie cu care, de o luna de zile, se confrunta aproape toti managerii spitalelor, dar care pana acum nu a fost semnalata si in spatiul public. Despre ce este vorba? Majoritatea firmelor care aprovizioneaza unitatile medicale cu medicamente refuza sa livreze produsele la noile preturi stabilite de Ministerul Sanatatii si le santajeaza, motivand ca medicamentele solicitate lipsesc, dar daca se incearca o negociere directa, in care se cer preturi chiar mai mari decat erau inainte de ieftinire, problema se rezolva.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, arata ca a trimis o sesizare cu privire la aceasta situatie, Ministerului Sanatatii si Casei de Asigurare de Sanatate Bihor, solicitand rezolvarea de urgenta a acestei situatii. „Fac un apel pe aceasta cale catre conducerea Ministerului Sanatatii sa faca ordine in sistem, pentru ca aceste companii sa fie obligate sa furnizeze aceste medicamente. Ne cerem scuze pacientilor pe care nu ii putem trata si cer ministrului sa trateze aceasta problema cu seriozitate”, preciza Ilie Bolojan, mentionand ca in cazul in care ministerul de resort nu rezolva situatia „spitalul ar putea sa ajunga in imposibilitatea de a asigura toate medicamentele, ceea ce va conduce fie la un tratament necorespunzator al pacientilor, fie la obligarea acestora sa le cumpere”, atragand atentia ca situiatia este aceeasi in toata tara.

 

studiu piata medicamenteFata de situatia semnalata de Oradea, Ministerul Sanatatii a reactionat printr-un comunicat de presa, in care se mentioneaza ca singura unitate care a semnalat dificultati la aprovizionare este Spitalul Municipal din Oradea.

In comunicat se mentioneaza insa ca Ministerul Sanatatii a atentionat unitatile sanitare inca de la sfarsitul lunii iunie cu privire la modificarile metodologiei si a nivelului de decontare a preturilor medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate siconsidera ca „eventualele disfunctionalitati care ar putea sa apara la nivelul unitatilor sanitare se datoreaza in exclusivitate managementului unitatilor, dar si a unei lipse de informare si intelegere corecta a legislatiei privind achizitiile publice”.

Admitand totusi ca ar putea exista un comortament inadecvat al furnizorilor de medicamente, ministerul solicita ca „in cazul in care furnizorii de medicamente nu respecta prevederile acordului cadru de achizitie si refuza sa aprovizioneze unitatea sanitara, in baza negatiilor acestora, unitatile sanitare pot achizitiona produsele necesare in regim de urgenta, in conformitate cu legislatia in vigoare privind derularea achizitiilor publice (Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii).

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Destul de ciudat, avand in vedere ca si la negocierea directa, managerii unitatilor medicale sunt tot la mana furnizorilor, care-i santajeaza si nu le da medicamente decat daca accepta preturi mai mari decat cele dinainte de asa-zisa ieftinire cu care s-au laudat autoritatile.

Intr-un final, Ministerul Sanatatii face un apel „de data aceasta public, catre managerii unitatilor sanitare, sa se informeze cu privire la modificarile legislative si sa semnaleze din timp toate situatiile care ar putea duce la disfunctionalitati in aprovizionare, in detrimentul pacientilor. Vom monitoriza, in perioada urmatoare situatia si, acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate in unitatile sanitare pe aceasta tema. De asemenea, atentionam furnizorii de medicamente ca au obligatia de a respecta acordurile cadru si contractele incheiate”, mentioneaza in comunicatul amintit, secretarul de stat Alin Tucmeanu, mentionand ca o astfel de atentionare a mai fost facuta la sfarsitul lunii iunie.

 


Adaugati un comentariu


 

*