Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Autonomie si responsabilitate in sanatate

2 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Atat autonomia pacientului, cat si a medicului trebuie intotdeauna insotita de responsabilitate. Respectul persoanei si a valorilor sale este, de fapt, expresia libertatii intr-o societate.

 

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

S-a discutat si se discuta despre autonomia pacientului. Din pacate, foarte multi dintre cei care apeleaza la acest argument (medici si/sau pacienti) au o abordare sectara si, adesea, in necunostinta de cauza. De aceea doresc sa fac cateva precizari.

Cuvantul autonomie provine din limba greaca, Autos = sine si normos = regula, si inseamna dreptul la alegere libera, individuala (autonomie personala). Indivizii au dreptul la autodeterminare. O persoana actioneaza autonom atunci cand actiunile sale sunt rezultatul propriilor alegeri si decizii. Pentru Kant indivizii rationali sunt scopuri in sine, nu mijloace pentru scopurile altora si au valoare intrinseca, dar este datoria celorlalti sa respecte aceasta valoare si sa evite a-i trata ca si cum ar fi simple parti ale lumii care pot fi manipulate dupa dorinta altora.

Respectul persoanei este fundamentul relatiei medic-pacient.

Trebuie indeplinite doua cerinte:

  • Dreptul individului de a lua decizii legate de ingrijirea medicala sau cercetarea pe subiecti umani – consimtamant vs. refuz;
  • Necesitatea de a ii proteja pe cei cu autonomie redusa sau absenta.

Avantajele unei astfel de abordari:

  1. Ajuta pacientii sa realizeze si sa obtina ceea ce doresc;
  2. Promoveaza starea de sanatate – pacientii pot decide mai bine pentru ei decat altii;
  3. Stimuleaza pacientii sa-si asume responsabilitatea deciziilor si controlul asupra propriilor vieti;
  4. Factor de reglare a medicinei ca profesie liberala.

In practica medicala, principiul autonomiei sta la baza dreptului pacientului la autodeterminare. Cu o conditie: pentru decizia finala a pacientului, autonomia nu este doar un drept, ci si o responsabilitate. Pacientul este autonom sa ia decizii responsabile.

In general, toti pacientii se simt dependenti de medici, de acea respectarea autonomiei pacientilor de catre medici este cruciala; trebuie asigurat un spatiu neutru pentru ca pacientii sa poata lua propriile decizii in legatura cu propria lor demnitate.

O persoana calificata ca furnizor de servicii de sanatate este considerata a fi un expert in medicina, dar pacientul este un expert in ce priveste propriile sale preferinte, credinte si valori. Un pacient poate refuza recomandarile medicului, dar nu are dreptul la tratament dincolo de standardele medicale din prezent si de disponibilitatea tratamentului. Cu alte cuvinte, pacientii au dreptul de a refuza tratamentul, dar nu pot pretinde alte tratamente. Sanatatea publica are tendinta de a nu tine cont de valorile individuale (de autonomia pacientului), sub pretextul binelui colectiv, adesea, fara o fundamentare credibila.

Autonomia inseamna si responsabilitatile pacientului in ingrijirea sanatatii.

Responsabilitatea pacientului consta in:

  • Responsabilitatea pentru consecintele deciziilor liber exprimate.

Daca indivizii sunt cu adevarat autonomi si decid, bucurandu-se de toata libertatea, ei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru consecintele deciziilor lor. Un exemplu este angajamentul in comportamentele riscante.

  • Responsabilitatea de a evita incalcarea autonomiei altei persoane

O limita la autonomia unui individ o reprezinta autonomia altor indivizi. Nu putem afirma ca, in calitate de persoane autonome, avem dreptul de a limita autonomia altor persoane. Daca vrem sa facem alegeri de unii singuri si astfel sa ni se respecte valorile noastre, suntem obligati sa oferim acelasi respect pentru alegerile si implicit pentru valorile celorlalti. Un exemplu este dezbaterea despre fumat: suntem liberi sa fumam si sa punem in pericol propria noastra sanatate, dar nu putem pune in pericol sanatatea celorlalti. Sau vaccinarea: suntem liberi sa ne vaccinam, dar nu putem impune altora sa se vaccineze.

In concluzie, atat autonomia pacientului, cat si a medicului trebuie intotdeauna insotita de responsabilitate. Respectul persoanei si a valorilor sale este, de fapt, expresia libertatii intr-o societate.

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*