„Profesia de medic veterinar distrusă, iar sănatatea publică, în pericol!”

12 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Este semnalul de alarmă tras de Colegiul Medicilor Veterinari care susține că prin modificarile și completările aduse Legii 160/1998, medicii tineri vor emigra, iar populația este expusă unor riscuri majore pentru sănătate.

 

Dr.Viorel Andronie – CMVRO

Un proiect de lege aprobat în comisiile parlamentare pentru Agricultură și Sănătate și care urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților stârnește numeroase controverse în rândul medicilor veterinari de liberă practică. Organizația profesională reprezentativă, Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRO), susține, printr-un comunicat, că noile reglementări legislative acordă, unor persoane neavizate, dreptul de a înființa farmacii veterinare și de a comercializa produse de uz veterinar, inclusiv produse biologice (vacinuri), punând astfel în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor.  Medicii veterinari susțin că parlamentarii comisiilor de specialitate nu au tinut cont de opinia președintelui CMVRO, conf.univ. dr. Viorel Andronie, care a subliniat că „eliminarea dreptului exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amănuntul și de a utiliza produsele medicinale veterinare va avea un impact major prntru sănătatea publică”.

Într-un comunicat remis de CMVRO se subliniază că, în timp ce Directiva 2001/82 stipulează că  „Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice”, modificarile aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei menționate, în sensul că „va crește riscul utilizării produselor medicinale fără responsabilitatea medicului veterinar, va  crește riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fără respectarea timpului de așteptare, va crește numărul reacțiilor adverse în rândul proprietarilor de animale, va crește riscul antibiorezistenței și consumul de antimicrobiene în detrimentul vaccinurilor”.

 

Comisiile de Sanatate si Agricultura

Modificările legislative menționate s-au numărat printre problemele intens dezbătute la ședința Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari din România, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și în cadrul căreia s-a tras un semnal de alarmă privind textul Proiectului de lege pentru aprobarea OUG 70/2017, de modificare și completare a Legii nr.160/1998, pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Medicii veterinari susțin că actul normativ ar trebui să păstreze forma inițială a pct.1, 2 si 5, deoarece acestea transpun prevederile Directivei 55/2013 în dreptul național, aspect notificat CE de catre Ministerul Afacerilor Europene marcând transpunerea integrală a Directivei 55/2013”, cerând totodată să fie eliminate pct. 3 și 4, deoarece sunt neconstituționale, nu au avizul Ministerului Justiției, Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Afacerilor Externe”.

Potrivit CMVR, modificările și completările art.4 și 37 menționate la pct.3 și 4 din proiectul de lege sunt neconstituționale întrucât nu respectă cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, nefiind întrunite în mod cumulativ cele trei conditii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

Totodată, medicii veterinari spun că prevederile menționate nu fac obiectul transpunerii legislatiei europene în dreptul național și chiar fac obiectul Dosarului 3754/CAF/2015 și a cauzei 297/16 CJUE. CCR s-a pronunțat prin Decizia 511/4 iulie 2017, respingând excepția de neconstituționalitate a art.4 litera.i).

 

Conducerea CMVRO susține că, prin noile reglementări, profesia de medic veterinar va deveni mai puțin atractivă pentru tineri și va crește dorința absolvenților de a emigra în alte state membre.România a devenit singura țară din UE în care se poate realiza comercializarea cu amănuntul a produselor biologice și, ca urmare, va crește riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, va crește rata de ineficiență a acestora prin nerespectarea condițiilor de păstrare și utilizare (pastrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), va diminua veniturile unităților de asistență medicală veterinară, va diminua rata promovării vaccinării de către medicii veterinari, în detrimentul folosirii antibioticelor, va crea confuzie în ceea ce privește utilizarea rețetelor veterinare etc”, se menționează în comunicatul remis de Colegiul Medicilor Veterinari.

Medicii subliniază că vaccinarea animalelor de companie sau de fermă este un act medical și de aceea „este inadmisil să credem că un medic veterinar va emite o rețetă unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta să meargă să cumpere vaccinul de la farmacie.Vă imaginați un crescător de animale care să meargă cu rețeta și termosul la farmacia veterinară, să cumpere un vaccin și să-l transporte în condiții optime de temperatură, apoi să-l păstreze în frigider, să cheme medicul veterinar pentru administrare?”, intreabă, retoric, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, dr. Florin Sangiu, dezaprobând actul normativ menționat.

 

Dr. Florin Sangiu

Președintele buzoian al CMV subliniază că, așa cum s-a concluzionat și la ședința Consiliului Național, proiectul de lege cuprinde unele prevederi care afecteză exercitarea profesiei de medic veterinar și sănătatea publică. „Între acestea regăsim: elimină dreptul exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amănuntul și de a utiliza produsele medicinale veterinare; elimină dreptul exclusiv al medicului veterinar de a înființa farmacii veterinare și puncte farmaceutice veterinare, astfel că orice persoană, indiferent de calificare, poate înfința farmacii și puncte farmaceutice veterinare. Elimină, de asemenea, obligativitatea ca medicul veterinar să fie prezent în farmacie sau punctul farmaceutic veterinar; elimină interdicția de a comercializa, prin farmaciile veterinare, produsele biologice; creează posibilitatea ca farmaciile și punctele farmaceutice veterinare să vândă orice produs medicinal veterinar autorizat, deoarece prin lege nu este interzis nimic (interdictiile sunt dispuse prin ordine ale ANSVSA, care devin caduce dupa aprobarea legii). Creează, totodată, posibilitatea funcționării farmaciilor și punctelor farmaceutice veterinare doar în baza autorizației/înregistrării emise de către DSVSA; creează posibilitatea ca tehnicienii și asistenții veterinari să poată utiliza și administra produse stupefiante și psihotrope, în contradicție cu Legea 339/2005; creează condițiile ca proprietarii de animale să cumpere, să dețină și să administreze medicamente și produse biologice la animale; reglementează confuz comerțul online cu produse medicinale veterinare și dă posibilitatea oricărei entități înregistrate la Registrul Comerțului și Administrația Financiară să poată desfășura astfel de activități (nu se precizeză că doar farmaciile și punctele farmaceutice veterinare pot efectua comerț online)”, menționează medicul veterinar buzoian.

 

Florin Sangiu, Adrian Carbunaru

Printre problemele importante aflate pe ordinea de zi a Consiliului Național al CMVRO s-au aflat, de semenea, programul strategic stabilit de ANSVSA, aspecte privind identificarea și înregistrarea animalelor, impactul OUG nr 70/2017 asupra exercitarii profesiei de medic veterinar. Totodată au fost adoptate unele hotărâri și au fost reglementate unele probleme administrative, dar cea mai „dureroasă” problemă a fost cea referitoare la modificările legislative menționate.

Potrivit datelor transmise de ANSVSA, medicii au fost informați că programul strategic pentru anul 2018 rămâne același ca și în 2017(vaccinări anticărbunoase bovine, ovine, caprine și cabaline, tuberculinări bovine, recoltări sânge de la bovine pentru Bruceloză și Leucoză Enzootică, recoltări sânge de la cabaline pentru Anemie infecțioasă, recoltari sânge ovine și caprine pentru Bruceloză, precum și inspecții în exploatațiile nonprofesionale. Problema nerezolvată la acest punct consta în faptul că tarifele pentru acțiunile sanitar-veterinare sunt aceleași din 2013, conf.  HG 1156, deși salariul minim net pe economie a crescut de la 850 lei (ianuarie 2017) la 1162,5 din ianuarie 2018).

În ceea ce privește identificarea și înregistrarea animalelor s-a solicitat ca medicii veterinari concesionari să poată elibera ei pașapoartele animalelor, pentru ca proprietarii acestiora să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la DSV-uri (la zeci de km).

Biroul executiv a fost format din conf. univ dr. Viorel Andronie –președinte, dr. Liviu Harbuz –primvicepreședinte, conf.univ.dr. Adrian Nechita Oroș -vicepresedinte, dr. Gheorghe Marinescu -secretar, conf. univ .dr. Ion Bogza –președinte Comisia legislativă, dr. Ilie Tilpeanu –președinte Comisia de liberă practică. La eveniment au fost invitați reprezentanții ANSVSA , ai Ministerului Agriculturii și toți parlamentarii medici veterinari, dar a răspuns invitației doar secretarul de Stat dr. Mihai Vișan.

Colegiul Medicilor Veterinari Buzău a fost reprezentat de dr. Florin Sangiu –președinte, dr. Adrian Cărbunaru și dr. Mihai Călian –vicepreședinți.

 


Adaugati un comentariu


 

*