De Ziua Medicului Veterinar, știința s-a întâlnit cu bucuria revederii după doi ani de pandemie

15 mai 2022 | 0 comentarii |

Ziua Medicului Veterinar este un prilej pentru a le mulțumi celor care au grijă de sănătatea animalelor și implicit a noastră și de a le spune că-i apreciem și îi respectăm, odată cu urarea de „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!” 

 

Medici veterinari -CMV Buzau

Ziua de 15 mai este o zi importantă pentru Medicina Veterinară din România. La data de 15 mai 1861, s-a semnat actul de „naștere” al învățământului medical veterinar din România și tot la data de 15 mai este celebrată Ziua Medicului Veterinar, iar de-a lungul timpului au avut loc o serie de evenimente marcante pentru această profesie.

După doi ani de restricții sanitare, 70 de medici veterinari buzoieni activi și pensionari au sărbătorit în avans Ziua Medicului Veterinar. La sfârșitul săptămânii trecute, aceștia s-au întâlnit la restaurantul Orhideea, pentru a marca această zi importantă pentru profesia lor, în cadrul unui eveniment festiv, organizat față în față, așa cum erau obișnuiți înainte de pandemie.

În deschiderea evenimentului, dr. Florin Sangiu, președintele Filialei Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari  și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România a rememorat, pe scurt, istoria medicinei veterinare din România și datele importante care au marcat această profesie și a subliniat că la Buzău „colectivul de medici veterinari este într-o continuă schimbare. În timp ce unii dintre colegii noștri s-au pensionat, alături de medicii veterinari activi, cu ani de experiență, au venit colegi tineri, aflați la început de drum, care au intrat de curând în profesia noastră. Unii au concesionat activitatea sanitar veterinară a unor unități administrative teritoriale, alții sunt proaspăt angajați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”.

 

Dr Florin Sangiu

Totodată, dr. Sangiu a subliniat că medicina veterinară ocupă un loc important în societate și trebuie să se bucure de aprecierea și sprijinul factorilor de decizie și de cel al populației, pe măsura efortului și profesionalismului dovedit. „Această zi reprezintă pentru noi, medicii veterinari, un prilej de a ne manifesta recunoștința față de marii înaintași ai medicinei veterinare, pentru realizările lor și pentru dăruirea cu care au contribuit la definirea profesiei de medic veterinar și la progresul medicinii veterinare românești. Este, totodată, un prilej de evaluare a muncii noastre, de stabilire a unor noi obiective, dar și unul de a sărbători, într-un cadru familial, Ziua Medicului Veterinar. Suntem capabili să facem lucruri mari, să fim uniți și să demonstrăm că facem parte dintr-un corp profesional de elită. Medicul veterinar, indiferent de locul care-l ocupă în societatea românească (medic veterinar de liberă practică sau medic veterinar în serviciile publice) are un rol bine definit. Profesia de medic veterinar a dăinuit peste timp și și-a demonstrat eficiența prin calitate, competență și demnitate profesională. A devenit o tradiție ca în data de 15 mai să sărbătorim Ziua Națională a Medicului Veterinar, iar cu acest prilej vă urez, dragi colegi, multă sănătate și putere de muncă. La mulţi ani!”, a transmis dr. Florin Sangiu, președintele CMV Buzău.

Directorul adjunct al DSVSA Buzău, dr. Ciprian Botezatu a făcut apel la unitatea profesiei și a amintit de colegii plecați de curând la cele sfinte, dr. Eugen Carila și dr. Constantin Băiculescu, pentru care s-a păstrat un moment de reculegere.

 

Conf. univ. dr. Viorel Andronie

La sărbătoarea medicilor veterinari buzoieni a participat și președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, conf. univ. dr. Viorel Andronie. Acesta le-a mulțumit colegilor buzoieni, în numele Biroului Executiv al CMVRO „pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în fiecare zi și pentru toate eforturile depuse în ultima perioadă dificilă pentru noi toți. Sper că vom reuși să depășim momentele grele din ultimii ani, care au pus profesia de medic veterinar în fața unor provocări fără precedent și vom continua să apărăm și să sporim prestigiul profesional prin unitate și responsabilitate” – a spus președintele CMVRO.

Menționând că acum „există toate premisele de colaborare cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislația în domeniu“, dr. Andronie le-a mai transmis colegilor că acum, mai mult ca niciodată, profesia noastră are toate șansele să-și atingă scopul, de apărare a sănătății animalelor și a sănătății publice, să fim uniţi, activi, încrezători în noi şi în forţele noastre. Vă dorim multă sănătate, putere de muncă și realizari pe toate planurile! La mulți ani!”, a punctat conf. dr. Viorel Andronie.

 

Un moment special a fost cel în care medicii veterinari prezenți la eveniment au celebrat pensionarea dr. Marijan Milea, fost director DSVSA Buzău, căruia colegii i-au urat pensie lungă și multă sănătate și i-au mulțumit pentru întreaga activitate și pentru profesionalism.

La rândul său, acesta le-a mulțumit, cu emoție, exprimându-și convingerea că atât medicii cu experiență cât și cei tineri sunt pregătiți să acționeze prin mijloace profilactice și de combatere a bolilor pentru implementarea legislației din domeniul creșterii animalelor și al siguranței lanțului alimentar” și vor face în continuare „onoare profesiei”.

Despre solidaritate și despre provocările cu care s-au confruntat medicii veterinari în perioada în care, pe lângă pandemia de COVID-19 au avut de luptat și cu pesta porcină, a vorbit și președinte Sindicatului Medicilor Veterinari Buzău, dr. Stelian Mihalcea.

 

Deși nu a reușit să ajungă „acasă” la sărbătoarea Zilei Naționale a Medicului Veterinar organizată de colegii săi, dr. Dănuț Păle, vicepreședinte al ANSVSA și fost președinte al CMV Buzău timp de mulți ani, le-a transmis: „Vă doresc tuturor, multă sănătate, împliniri, să fiți mai buni, să iubiți profesia de medic veterinar și să nu uitați ce a spus Louis Pasteur: «Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea!» Vă iubesc pe toți! La mulți ani! – Dănuț Păle, vremelnic Vicepreședinte ANSVSA”.

Uitând, pentru o seară, de greutățile cu care s-au confruntat în ultimii ani șși despre provocările actuale, medicii veterinari buzoieni au petrecut „ca în vremurile bune”, aceasta fiind prima ocazie în care s-au putut întâlni cu toții, după doi ani, pentru a sărbatori împreună această zi specială. „A fost o seară minunată, petrecută între adevărați colegi, iar încă de a doua zi ne-am reluat activitățile, salvând viețile pacienților noștri (animăluțe de tot felul) – medicii veterinari de liberă practică, respectiv, controlând alimentele din punct de vedere sanitar veterinar – medicii veterinari oficiali”, a concluzionat preedintele CMV Buzău, dr. Florin Sangiu.

 

Sursă foto USAMV/Facebook

Ziua Națională a Medicului Veterinar 2022 a fost celebrată și în cadrul Zilelor Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV București, printr-o serie de evenimente dedicate sănătății și îngrijirii animalelor la care au fost prezenți studenți și profesori actuali, dar și foști dascăli ai facutății, oficialități și invitați speciali din străinătate – profesorii americani Theresa W. Fossum – DVM, MS, PhD, Luis H.Tello – MV, MS, DVM, COS și Sergi Serrano – DVM DACVECC care au prezentat lucrări științifice în cadrul Conferinței „Primii pași în urgențele veterinare”.

La evenimentele organizate cu prilejul zilelor facultății, proprietarii de animale s-au întâlnit cu profesioniștii și au aflat informații utile legate de îngrijire, alimentație, profilaxie și patologie, prezentate într-o abordare interactivă, au putut vizita expoziția cu vânzare, în care diverși furnizori au oferit hrană sănătoasă, accesorii pentru îngrijirea animalelor, cărți de specialitate, produse alimentare și artizanale autentice românești.

 

Cu ocazia zilelor Facultății de Medicină Veterinară au fost organizate și ateliere pentru stăpânii animalelor care vor să învețe ce să facă într-o situație de urgență. „Dacă a fost victima unui traumatism, e clar că va fi în șoc, așa că deplasarea se va face fără a se produce mișcări bruște, fără a se modifică prea mult poziția”, li s-a spus celor interesați de îngrijirea animalelor de companie și care au dorit să încețe cum să acorde primul ajutor animalului propriu.

La Spitalul Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti ajung zilnic chiar și 100 de animale de companie cu probleme de sănătate. Aici, pentru animalele există exact aceleași dotări ca și în spitalele pentru oameni, există săli de operație, de Terapie Intensivă, și spații de cazare disticte pentru animalele mari și animalele mici care au nevoie să fie supuse unor terapii care nu se pot efectua în ambulatoriu.

Bucureștenii prezenți la Ziua porților deschise ale Facultății de Medicină Veterinară au fost încântați și de un show demonstrativ spectaculos, cu cai și câini utilitari, oferit de jandarmi. Totodată, cei care și-au dorit „un nou membru” în familie au putut adopta un animal de companie.

 

Medici veterinari (foto arhiva SB)

Le urăm și noi „La Mulți Ani cu sănătate!” medicilor veterinari și prezentăm, pe scurt, istoria acestei profesii.

Data de 15 mai a fost aleasă pentru a marca „Ziua Națională a Medicului Veterinar”, în cadrul celui de-al VI-lea Congres National de Medicina Veterinară, desfășurat în 1994 la Sinaia, ținându-se cont că la 15 mai au avut loc mai multe momente cruciale pentru profesia de medic veterinar, de-a lungul timpului.

Astfel, la 15 mai 1861, printr-un Decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, începe să funcționeze învățămintul medical veterinar din România, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie înființată și condusă de Carol Davila.

Tot la 15 mai, în 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, prima organizație profesională a medicilor veterinari din România, recunoscută prin Decret Regal, semnat de Regele Fedinand I, la 4 august 1919. După mai bine de 1 an de la cel de al III-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, în ziua de 29 iunie 1914 a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, condusă de profesorul Alexandru LOCUSTEANU, la care şi-au trimis adeziunile 138 de medici veterinari din ţară. Asociaţiei i-au revenit problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie, funcţionând în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară – care a rămas să se ocupe de problemele ştiinţifice. În 1949, activitatea Asociaţiei şi a Societăţii a fost suspendată / interzisă de către regimul comunist, măsură aplicată la toate organizaţiile profesionale.

 

La 15 mai 1971, după 100 de ani de la înființare, activitatea Societății de Medicină Veterinară este reluată, cu aprobarea Consiliului de Miniştri. Atunci a avut loc „Conferinţa pe ţară a Societăţii de Medicină Veterinară” – denumită ulterior al V-lea Congres Naţional. La 17 ianuarie 1990 – în cadrul unei „Conferinţe Extraordinare a Societăţii de Medicină Veterinară” s-a stabilit schimbarea denumirii Societăţii în „Asociaţia Medicilor  Veterinari din România” (AMVR), care în 1949 a fost suspendată.

Abia la cel de al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR întrunit la 24 octombrie 1997, a hotărât ca Asociaţia să revină la denumirea inițială, de „Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România” (AGMVR).

La 15 mai 1990 se înființează și se organizează Direcțiile sanitare veterinare și Circumscripțiile teritoriale, prin desprinderea de Direcțiile agricole de care aparținuseră până atunci. Din acel moment, acestea intră în structura unei Direcții Generale Sanitare Veterinare, ca sector distinct și autonom (astăzi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA).

 

Două generații de profesori ai USAMV Bucuresti – perioada interbelică (Sursă foto: Veterinaria) 

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari (CMV) s-a înfiinţat prin Decretul Lege nr. 3594, din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea și a fost condus de dr. Gheorghe Ionescu Brăila, fiind organizat în 11 secţiuni corespunzătoare celor 10 Ţinuturi administrative ale ţării şi Municipiul Bucureşti. În primul său mandat postbelic, Colegiul Medicilor Veterinari a fost condus de prof. univ. dr. Ioan Miclăuş.

Prima Lege pentru exercitarea profesiei de medic veterinar în România a fost adoptată în 1939. Activitatea CMV s-a întrerupt, însă, în anul 1948, de regimul comunist.

Abia în anul 1998, odată cu adoptarea Legii 160/1998, a fost reluată activitatea Colegiului Medicilor Veterinari din România, organizație profesională autonomă, neguvernamentală, apolitică şi non-profit, care reprezintă interesele medicilor veterinari, se ocupă de perfecționarea lor continuă, dar și sancționează abaterile profesionale și mediază litigiile între profesioniștii din domeniul sanitar-veterinar și între aceștia și beneficiarii serviciilor lor.

Colegiul Medicilor Veterinari din România are peste 9.000 de membri medici veterinari care au grijă de sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, medicul veterinar fiind cel care se află pe lanțul alimentar „de la fermă la furculiță”, după cum spun profesioniștii în domeniu.

Profesia de medic veterinar este una liberală și independentă, cu organizare autonomă și servește apărării sănătății animalelor și sănătății publice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*