Prognoze ingrijoratoare la Conferinta Nationala de Sanatate Publica

4 iunie 2014 | 1 comentariu |

Medicii specialisti se tem de riscul reaparitiei unor boli considerate de mult eradicate, precum poliomielita, in conditiile in care rata de vaccinare a scazut, iar romanii calatoresc frecvent in zonele in care au aparut focare.

 

conferintaCu prilejul  celei de-a treia editii a Conferintei Nationale de Sanatate Publica, desfasurata la Timisoara, participantii si-au exprimat ingrijorarea fata de riscul aparitiei unor boli contagioase considerate eradicate. La manifestarea ale carei lucrari au fost prezidate de conferentiarul universitar doctor Emilian-Damian Popovici, au participat peste 100 de medici specialisti din intreaga tara. Ei au dezbatut, timp de doua zile, diferite tematici si probleme cu care se confrunta in prezent sanatatea publica din Romania, in cadrul discutiilor purtate incercand sa identifice si solutiile optime pentru rezolvarea acestora.

Una dintre cele mai dezbatute teme a fost cea referitoare la riscul reaparitiei in Romania a unor boli considerate de mult eradicate, medicii participanti la discutii fiind unanim de acord ca la acest moment exista suficienti factori care favorizeaza acest fenomen. Unul dintre principalii factori il constituie lipsa de constientizare de catre populatie a importantei vaccinarii, fiind un fapt bine cunoscut ca romanii se vaccineaza din ce in ce mai putin.

 

Emilian-Damian Popovici

Dr. Emilian-Damian Popovici

Una dintre maladiile care ar putea sa isi faca din nou aparitia in Romania, poliomielita, este cunoscuta ca o boala  foarte expansiva. Pana nu de mult, maladia fusese eradicata, continuand sa se manifeste doar in cateva tari din zona afro-asiatica. Conform medicului Emilian-Damian Popovici, in ultimii ani, poliomielita a ajuns si in Orientul Apropiat, migrand odata cu refugiatii veniti cu miile din spatiul afro-asiatic, in tari precum Turcia sau Egipt. Dat fiind ca cele doua tari constituie destinatii de vacanta pentru multi europeni, printre care si numerosi romani, exista riscul ca maladia sa se extinda si in alte zone, tinand cont de expansivitatea sa ridicata. „Eu nici nu vreau sa fac o prognoza despre ceea ce poate sa urmeze, dar pe fondul acesta de scadere permanenta a acoperirii vaccinale pe care o remarcam de cativa ani, sigur ca este posibil ca boli considerate, cel putin partial, uitate, sa revina. Nu ma refer doar la bolile stapanite medical, incepand cu difteria si terminand cu variola, ci este posibil sa ne confruntam si cu alte boli, posibil poliomielita, pentru ca Romania, la ora actuala este pusa in acelasi plan cu tari precum Bosnia-Hertegovina, Ucraina sau Georgia si nu este o conditie onoranta sa fii pus la egalitate cu tarile mentionate, din acest punct de vedere” a declarat in cadrul conferintei, dr. Emilian Damian Popovici.

 

vaccinuri1A fost astfel adusa in discutie problema scaderii ratei vaccinarii, aspect asupra caruia s-au mai tras pana acum nenumarate semnale de alarma din partea medicilor specialisti, fiind demarate si cateva campanii de constientizare a populatiei in acest sens. Principalele cauze pentru care s-a ajuns in aceasta situatie sunt, in opinia presedintelui conferintei, lipsa unei informari oficiale corespunzatoare a populatiei despre importanta vaccinarii, coroborata cu o „campanie de dezinformare permanenta pe internet, la televizor si prin celelalte mijlace de informare, in care populatia are incredere, in lipsa altor recomandari avizate, venite de la specialisti adevarati”. Medicul a mai precizat ca sanatatea publica trebuie sa beneficieze de o atentie mult mai mare din partea guvernantilor, atat timp cat Romania ocupa locuri fruntase in UE in ceea ce priveste incidenta anumitor boli. „Atata timp cat tuberculoza ne claseaza pe primul loc intre statele membre UE, iar cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate la femeile care se afla la varsta procrearii, atata timp cat avem o epidemie nedeclarata de hepatita C, care este o boala cu implicatii serioase pentru sanatatea oamenilor si chiar pentru prognosticul lor de viata si cat ne confruntam cu emigrarea masiva a medicilor, de numarul tot mai redus al medicilor activi din tara si al asistentelor, putem spune ca avem o suma de probleme pe care trebuie sa le semnalam politicului, pentru ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede posibil in bine, pentru sanatatea oamenilor”, a mai declarat medicul Emilian-Damian Popovici, atragand atentia autoritatilor ca nu este de gluma, trebuie sa ia in serios toate acete semnale de alarma, daca nu doresc sa-si asume riscul unor epidemii care nu vor mai putea fi controlate si care vor aduce costuri uriase, atat financiare cat si sociale.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Comentarii (1)

  1. Stanciu Costel spune:

    La astfel de conferinte ar trebui sa se prezinte si statistici referitoare la efectele adverse ale acestor vaccinuri, constatate dupa realizarea acestora. Exista suficiente cazuri de copii care au ramas cu sechele dupa realizarea anumitor vaccinuri. Informarea trebuie sa fie completa, corecta si precisa!
    Sa se faca publice specificatiile pt. fiecare vaccin in parte, acelea primite de medici si farmacisti, fiindca in prospecte este versiunea mult “subtiata” a efectelor adverse, complicatiilor, cifrelor ascunse etc.

Adaugati un comentariu


 

*