Program national de screening pentru incontienta urinara

In prezent, astfel de proceduri sunt practicate doar la Clinica de Urologie din Targu Mures, insa medicii de aici doresc extinderea programului in toate centrele medicale universitare din tara.

 

screeningIncepand cu anul 2011, la Clinica de Urologie a  SCJU Targu Mures a fost demarat primul si, pana in prezent, singurul program gratuit de screening privind incontienta urinara, demers sustinut de Societatea Nationala de Contienta, al carei presedinte, dr. Martha Orsolya, este si sefa clinicii muresene.

Aceasta a anuntat de curand demararea unei noi etape a programului de screening gratuit la femei, precizand totodata ca s-au inceput demersurile ca, de anul viitor, programul sa se desfasoare la nivel national, in toate centrele medicale universitare din tara. Si reprezentantii clinicilor de specialitate din aceste centre sustin demersul implementarii programului care a fost testat, timp de cinci ani, la Targu Mures si si-a dovedit eficienta. Dr. Martha Orsolya a mentionat ca demersurile pentru extinderea programului sunt facute de Societatea Nationala de Contienta, a carei presedinta este.

Pana ca acest demers sa fie pus in practica, anul acesta, clinica de la Targu Mures va fi in continuare singura in care pacientele vor putea beneficia gratuit de acest screening, inscrierile pentru aceasta noua etapa a programului putand fi facute astazi si maine, intre orele 13.00 si 15.00, la sediul clinicii. Testele propriu-zise vor avea loc in zilele de 23 si 24 iunie, iar pentru a beneficia de acest screening pacientele nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie.

 

operatie urologie (3)Despre acest test, medicul Martha Orsolya spune ca va fi unul amplu si va consta in investigatii clinice, imagistice, ecografie, un sumar de urina si o investigatie urodinamica, intrucat afectiunile urinare sunt foarte frecvente si nu sunt depistate la varsta frageda, ca urmare a lipsei de specialisti in urologie pediatrica. „Este un screening ocazional si se va efectua in clinica noastra. De doua ori pe an incercam sa deschidem portile catre pacienţii nostri, sa venim in intampinarea lor, sa depistam noi acuze urinare joase si noi pacienti. Este un program care se doreste sa devina national si isi propune sa vina in intampinarea pacientelor, care nu vin in timp util la medicul urolog sau medicul ginecolog. Ne-am gandit ca si de data aceasta sa incercam sa depistam noi cazuri de pierderi involuntare de urina, ne vom adresa pacientelor trecute de 30 ani si sub varsta de 70 de ani”, a explicat medicul urolog.

 

Dr. Mihaela Bos, Dr. Martha Orsolya

Dr. Mihaela Bos, Dr. Martha Orsolya

In ceea ce priveste afectiunea in sine, medicul a explicat ca exista multe modalitati de prevenire, amintind exercitiile pentru reeducarea planseului pelvin, tratamentele medicamentoase si, in cazuri grave, interventiile chirurgicale. „Disfunctia mictionala, acuzele urinare joase, nu se depisteaza in totalitate in perioada 1-16 ani. Copiii care pierd involuntar urina o vor pierde şi la varsta adultului. Peste aceste disfunctii ale copilului se mai suprapun si alte evenimente, cum ar fi nasterile multiple, obezitatea excesiva, factorii de risc precum fumatul, bronsita, defecte ale tesutului muscular, boli neurologice etc. Acestea favorizeaza aparitia acestor disfunctii mictionale pe care noi incercam sa le prevenim sau sa le depistam din timp si sa indicam pacientelor tratamentul adecvat”, a mai precizat sefa Clinicii de Urologie de la Targu Mures.

Aceasta a mai amintit si de un alt program de screening derulat in cadrul clinicii, destinat pacientilor de sex masculin si vizand afectiunile prostatei. Ca urmare a promovarii acestor programe, foarte multi barbati au inceput sa efectueze testele de rutina si acelasi lucru se doreste sa se intample si in cazul screeningului pentru incontienta urinara la femei, mai ales daca se va reusi extinderea acestuia la nivel national.

 


Adaugati un comentariu


 

*