Program terapeutic pentru copiii cu sindrom Down, sustinut de o institutie bancara

19 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Ideea proiectului a s-a bucurat de cea mai buna sustinere din partea unui angajat al ING Bank, iar institutia bancara i-a acordat o sponsorizare de 10.000 de euro.

 

down ingTimp de cinci luni, din ianuarie pana in mai, 20 de copii si tineri care sufera de sindrom Down vor beneficia, gratuit, de un program terapeutic integrat ce combina logopedia, inotul si hipoterapia. Acestia vor fi inclusi intr-un proiect derulat de asociatia Down Bucuresti, pe care reprezentantii organizatiei l-au depus in cadrul unui concurs de proiecte derulat de ING Bank. In cadrul competieiei denumite „Adopta un proiect”, angajatii institutiei bancare au inscris in concurs initiative sau cauze pe care le sustin, urmand ca proiectele cu cea mai buna motivatie sa beneficieze de o sponsorizare de 10.000 de euro pentru a fi puse in practica.

Asociatia Down Bucuresti a realizat in acest sens proiectul CANDID, ce presupune programul terapeutic pentru cele 20 de persoane su sindrom Down, proiect promovat in competitie de Vlad Toma, unul dintre angajatii institutiei bancare care oferea sponsorizarea. Argumentele prezentate de acesta si motivatia sa i-au convins pe ceilalti colegi desemnati sa voteze pentru proiectele inscrise in competitie, astfel ca asociatia a obtinut cei 10.000 de euro acordati ca sponsorizare de ING Bank.

 

hipoterapieAstfel, 20 de copii si tineri cu sindrom Down inclusi in proiect vor urma, timp de cinci luni, un tratament integrat care include sedinte de logopedie, inot si hipoterapie. S-a dovedit ca prin aceste metode se pot realiza progrese remarcabile in ceea ce priveste dezvoltarea lor fizica, cognitiva, social-afectiva si deprinderea unui stil de viata autonom.

Vlad Toma, cel care a sustinut proiectul, aducandu-si contributia decisiva la obtinerea finantarii, spune ca singura sa motivatie o reprezinta bucuria oferita acestor copii. „Am vazut ca sunt foarte afectuosi si sinceri in sentimente. Proiectul de fata vine in sprijinul parintilor care nu isi permit asemenea ajutor specializat din cauza costurilor ridicate, dar mai ales a copiilor care prin aceste activitati se vor bucura si se vor simti in largul lor. Aceste bucurii, aceste zambete valoreaza enorm. Consider ca fara implicare la nivel individual nu vom putea schimba mentalitati si nu ii vom putea ajuta pe cei care sunt mai putin norocosi”, a declarat acesta.

 

down 2Despre importanta proiectului a vorbit si Alexandru Zelko, director executiv al asociatiei Down Bucuresti. Acesta a explicat ca „idealul oricarui parinte de copil cu sindrom Down este sa il vada pe acesta ca poate sa rosteasca corect propozitii si sa exprime ce gandeste – de aceea facem logopedie – sa il priveasca facand miscare avand o mobilitate a membrelor controlata, rezistenta fizica si masa corporala adecvata – de aceea ii ducem la inot – sa fie deschisi la interactionare, socializare, cu incredere in propria persoana, in contact cu realitatea inconjuratoare – de aceea facem hipoterapie.”

Despre asociatia pe care o reprezinta, Zelko spune ca a fost infiintata in urma cu 6 ani, la initiativa unei familii al carei copil s-a nascut cu sindrom Down, fiind un ONG al carui scop principal este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de acest sindrom.

 


Adaugati un comentariu


 

*