Proiect de educație pentru sănătatea copiilor, lansat la Timișoara

Proiectul „PREVENTIM – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă”, are ca scop prevenirea consumului de droguri în rândul copiilor, a cancerului uterin sau acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţe medicale.

 

Iniţiat și coordonat de prof. dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI), proiectul lansat la Timișoara în parteneriat cu UMF „Victor Babeș”, Serviciul de Ambulanţă, Consiliul Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Judeţean, va oferi copiilor și cadrelor didactice informații și prezentări despre consumul de droguri, alimentația nesănătoasă, cancerul de col uterin sau acordarea primului ajutor în caz de urgență, astfel încât să poată fi prevenite îmbolnăvirile și decesele, în contextul în care o statistică recentă arată că 62% dintre decesele din România sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase.

Dr. Emilian Popovici spune că în contextul în care România are cea mai mare rată a deceselor din cauze prevenibile din Europa, „trebuie să intervenim prin proiecte şi programe de educaţie pentru a corecta acele obiceiuri nesănătoase care duc la acest procent foarte mare de decese. Președintele Consiliului Judeţean Timiș mi-a sugerat să fac un proiect legat de sănătatea publică, fiindcă e clar că e nevoie de proiecte de acest fel. M-am gândit la ceva nou, ceva ce nu s-a făcut în România”, a spus coordonatorul proiectului, menționând că toate concluziile rezultate în urma discuţiilor pe această temă le vor fi transmise profesorilor, apoi copiilor.

 

Emilian Popovici, Alin Nica

Alin Nica, președintele CJ Timiș, a arătat că „nu numai investițiile materiale în clădiri de spitale sunt importante, ci și în oameni, în educația sanitară. Acestea, poate, sunt mai importante decât baza materială, după cum arată unele studii care arată că din perspectiva educației și prevenirii, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, media este de 102 € pe pe cap de locuitor, iar în România, numai 20 € pe cap de locuitori se investește în prevenție. Asta spune multe despre rezultatele pe care le avem în combaterea anumitor boli, cum ar fi cancerele sau bolile cardiovasculare, sau în ceea ce privește o alimentație sănătoasă. În ceea ce privește riscurile alimentației nesănătoase, România are un procent de 25% pe când în Uniunea Europeană este de 17%. În această direcție copiii și tinerii au cea mai mare expunere, fiindcă obiceiurile alimentare se formează la vârste fragede. La fumat, adolescenții sunt mult mai predispuși în România, decât media în UE, dar și excesul de greutate și obezitatea sunt peste media europeană. Lipsa activității fizice, dar și consumul de legume și fructe se află sub media europeană la adolescenții din România. Educația în sănătate înseamnă a promova valori sociale și obiceiuri sănătoase și să îi învățăm pe elevi și pe adulți să fie cetățeni eficienți și educați”, a detaliat președintele CJ Timiș, motivele care au stat la inițierea acestui program de educație în sănătate.

 

Șase specialiști vor susține, voluntar, prezentări și sesiuni de informare cu cadrele didactice și apoi cu copiii. Proiectul nu beneficiază de finanţare, dar „avem sprijin din partea Universităţii de Medicină și Farmacie, care ne dă acces la manechine, pentru măsurile de prim ajutor în stop cardiorespirator ne sprijină Serviciul de Ambulanţă, care au sală de conferinţe și manechine, ne sprijină școlile, cu săli de curs, e un sprijin reciproc. Când vorbim de reforma în sănătate, de obicei, se discută despre investiții și reparații în spitale sau, în cel mai bun caz, de construcții de facilități spitalicești sau dotări. Conform studiilor, primul și cel mai important determinant al sănătății este educația”, a mai spuns vicepreședintele SREPI, care a subliniat că populația cu un nivel deficitar de educație pentru sănătate va fi receptivă foarte ușor la dezinformări și fake news, care vor influența negativ parcursul în privința sănătății.

Un alt factor important care influențează sănătatea populatiei este mediul, iar al treilea factor este munca. „Aici trebuie creat un cadru legal care să-i fie favorabil și întreprinzătorului privat ca să poată genera locuri de muncă stabile și bine retribuite, astfel să poată urma financiar îndemnurile de sănătate. Oamenii, dacă nu vor avea resursa financiară, nu vor putea să-și cumpere alimente sănătoase”, a punctat dr. Popovici.

 

Florin Crisan

214 cadre didactice care s-au înscris în acest proiect vor fi pregătite de cei șase lectori voluntari și vor mearge apoi în cel puțin 214 clase pentru a transmite elevilor informații referitoare la sănătate. La rândul lor, copiii vor putea transmite mai departe ceea ce au învățat – părinților, fraților cunoștințelor și prietenilor. „Așadar proiectul PREVENTIM – elevi sănătoși pentru o societate sănătoasă este de mare impact și este o premieră. Sperăm să se extindă și la nivel național”, a concluzionat prof. Emilian Popovici.

Dr. Florin Crişan, directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş, a explicat că, în cadrul proiectului, atât copiii cât și profesorii vor învăţa măsurile de prim ajutor, vor recunoaşte o urgenţă medicală şi vor şti cum să intervină în astfel de situaţii, mai ales „pentru stopuri cardiovasculare la care este deosebit de importantă acordarea primului ajutor în primele minute, care fac diferenţa între viaţă şi moarte. Important este nu doar să ajutăm la supravieţuire, ci să acționăm astfel încât persoana să nu rămână cu sechele”, a subliniat medicul.

 

Prof. dr. Virgil Enatescu

Prof. dr. Virgil Enătescu, medic psihiatru în cadrul Clinicii de psihiatrie Timişoara, a punctat faptul că debutul consumului experimental de alcool şi droguri este în jurul vârstei de 12 ani, dintre substanţele psiho-active preferate la noi fiind canabisul sau produse de sinteză.

Medicul a subliniat că „este mai important să se pună accentul pe consecinţele consumului de substanţe psiho-active decât pe consumul în sine. Tinerii încep consumul experimental. În România, 82% dintre tineri au declarat că au consumat prima dată alcool la vârsta de sub 16 ani, iar după un an, studiile au arătat o scădere nesemnificativă a acestui procent. La consumul de droguri ilicite, faţă de 2011, evoluţia este pe un trend uşor ascendent, tinerii de la noi preferă consumul de canabis, urmat de substanţele noi psiho-active, care sunt un amestec de ierburi cu efecte identice cu cele ale drogurilor ilicite, deja cunoscute”.

 

Dr Olimpia Oprea

Referitor la prevenirea cancerului de col uterin, medicul ginecolog Olimpia Oprea a subliniat importanţa vaccinării gratuite a minorelor pentru prevenirea infecţiei cu virusul HPV, esenţială fiind şi o vaccinare pentru băieţi, la care s-a constatat o creştere a procentului de cancere oro-faringiene.

M-am gândit să organizăm întâlniri cu copiii, cu liceenii, cu părinţii, cu cadrele didactice. Ar fi foarte importantă vaccinarea între 9 ani – 18 ani, care este gratuită. Pentru băieţi nu este prinsă vaccinarea în programul naţional, dar cred că ar fi bine să milităm şi pentru acest lucru. Ultimele studii arată că în ţările în care a crescut vaccinarea HPV la fetiţe şi unde se face prevenţia cancerului de col uterin produs de HPV, s-a observat o creştere a cancerului oro-faringian, care a depăşit frecvenţa cancerului de col uterin. Cancerul oro-faringian afectează mai mult bărbaţii şi de aceea ar fi important să promovăm şi vaccinarea la băieţi”, a detaliat dr. Olimpia Oprea, cu prilejul lansării proiectului.

 

Prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul UMF Timișoara, i-a felicitat pe cei implicați în proiect și a subliniat că a fost „impresionat” de cât de bine documentat a fost materialul prezentat de președintele CJ, referitor la anumite aspecte privind educația și sănătatea în județul Timiș și la nivel național, menționând că UMF Timișoara se află „participă la acest proiect atât cu baza materială și dar și cu know how. Îi felicit și pe toți lectorii implicați voluntar în activitați. Sigur că acest proiect la un moment dat se va extinde la nivel național”.

„PREVENTIM – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă” va aborda 5 teme de interes pentru comunitate: Lanțul supraviețuirii – resuscitarea cardio-pulmonară de bază – lector coordonator dr. Florin Crișan, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș; Drogurile și consecințele consumului acestora în planul sănătății fizice, psihice și sociale – lector prof.univ.dr. Radu Virgil Enătescu; Dinți frumoși – copii sănătoși – lector dr. Dan Șutean; Ghioceii prevenției (creștere și dezvoltare armonioasă) – lector dr. Daniela Cârnațu; Prevenirea infecției cu virusul HPV – lector dr. Olimpia Oprea.

 

Sursă foto: Alin Nica/Meta

 


Adaugati un comentariu


 

*