Proiect pentru integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale

1 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Scop proiectului este integrarea şi menţinerea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale din mediul rural în învăţământul de masă.

 

Asociația Eu Respect a anunțat demararea proiectului #Împreună, derulat în parteneriat cu fundația Orange și având ca obiectiv facilitarea integrării copiilor cu nevoie speciale din mediul rural în învățământul de masă.

O primă etapă a programului se va derula în perioada septembrie-octombrie 2021, la școala gimnazială din Jurilovca, din județul Tulcea, beneficiind de o finanțare în valoare de 33.800 de lei .

Pentru această etapă au fost selectate 30 de cadre didactice de mai multe școli din mediul rural, care vor participa la sesiuni de formare pentru a deprinde metode şi instrumente de adaptare a predării în funcţie de nevoile copiilor. De asemenea, au fost selectați 30 de copii cu cerințe educaționale speciale care vor participa în aceeași perioadă la diferite activități ludice, în scopul facilitări incluziunii școlare.

 

Nu în ultimul rând programul se adresează și părinților cu copii care au nevoi educaționale speciale, astfel că în această etapă au fost selectați și 20 de părinți și aparținători, care vor participa la sesiuni de informare.

Despre acest proiect, președintele asociației Eu Respect, Gentilia Zenovei-Balaban, a declarat că „profesorii au nevoie de resurse adaptate, actualizate şi eficiente pentru a ajuta copiii cu dificultăţi să se integreze şi să îşi atingă potenţialul în şcoală, iar proiectul nostru şi-a propus să vină în sprijinul lor. Primul pas este să începem un dialog – părinţi, profesori, specialişti – pe o temă pentru care este nevoie de atât de multă grijă şi atenţie. Apoi, să învăţăm să lucrăm împreună. O atitudine pozitivă, deschisă faţă de nevoile acestor copii le va face drumul mai uşor prin şcoală şi prin viaţă”.

 

Pentru ca proiectul să poată fi demarat, a fost nevoie ca la școala din Jurilovca să fie amenajată o sală specială, care să asigure un mediu prietenos pentru activitățile practice la care vor participa cei 30 de copii. În cadrul acestor activități se va pune accent pe cultivarea creativităţii pentru diminuarea trăirilor negative, susţinerea copiilor cu dificultăţi prin terapie logopedică, consiliere psihologică, jocuri şi activităţi adaptate nevoilor lor specifice. În acest scop vor fi asigurate și materiale de suport adaptate, deosebit de utile în lucrul cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale.

Coordonatorul proiectului este Alexandru Mihai, reprezentant al fundației Orange, care a declarat că „școala poate să devină un partener de încredere pentru părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Dar pentru asta este nevoie de empatie, deschidere şi dorinţa de a crea un mediu în care comunicarea să devină una firească, acordând atenţie nevoilor lor specifice. #Împreună este un demers necesar ce ne va ajuta să creăm un micro-sistem de suport pentru şcolile din mediul rural din Judeţul Tulcea participante la proiect”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*