Proiectul de lege pentru taxa clawback, in dezbatere la Camera Deputatilor

15 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Ministrul Nicolae Banicioiu i-a informat pe producatorii de medicamente ca inca isi mai pot exprima opiniile legate de acest document, in conditiile in care acestia nu au cazut inca de acord cu Ministerul Sanatatii si CNAS, in privinta taxei respective.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Problema taxei clawback a fost, asa cum era de asteptat, unul dintre subiectele principale dezbatute astazi in cadrul International Health Forum, eveniment organizat de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania. La dezbateri au participat principalii actori din sistemul de sanatate romanesc, intre care ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, presedintele CNAS Vasile Ciurchea, presedintele ANMDM Marius Savu, reprezentanti ai organizatiilor de pacienti, membri ai Comisiei de Santate,  precum si principalii producatori de medicamente din Romania.

In cadrul dezbaterii, ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat ca proiectul de lege privind redefinirea taxei clawback se afla in Parlament, a trecut deja de Senat si este acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este si for decizional. Acesta a mentionat ca atat reprezentantii ministerului cat si actorii din piata farmceutica isi mai pot exprima inca opiniile in legatura cu acest proiect. Suntem deschisi propunerilor dmneavoastra, colaboram foarte bine cu cei de la Comisia Europeana, stiu ca aveti asteptari foarte rapide legate de legislatie, cel putin din punct de vedere al taxei clawback, o taxa care functioneaza din 2010, nu neaparat cum si-ar dori unii si altii, si cred ca ar fi de bun augur o intelegere a celor doua structuri din piata farma, cred ca suntem pe cale sa obtinem un punct de vedere comun. Redefinirea taxei clawback este in Parlament, asteapta girul dezbaterii parlamentare si fiecare dintre noi poate sustine un punct de vedere, chiar si contrar comisiei de sanatate”, a declarat Banicioiu in cadrul dezbaterii de azi.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedinte APMGR

Acesta a mai precizat ca ministerul si-a insusit punctul de vedere al CNAS, conform caruia fiecare companie ar trebui sa plateasca in functie de volumul pe care il consuma de la bugetul de stat, iar formula de calcul trebuie stabilita de specialisti.

La randul sau, Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a declarat ca taxa ar trebui sa fie predictibila, justa, iar producatorii de medicamente ar trebui sa plateasca exact cat au de platit, nu si costurile tertilor, cum ar fi preturile de la raft. Cel mai important lucru, in opinia sa,  este ca, pe langa producatori, si statul trebuie sa investeasca in medicamente. „Ar trebui sa creasca cu cel putin 10 la suta fondurile pentru medicamente. Asa cum s-au gasit pentru medici ar trebui sa se gaseasca si pentru medicamente”, a precizat presedintele APMGR. Acesta a mai adaugat ca, la ora actuala, circa 300 de medicamente generice costa mai putin de 5 lei, „cat o sticla de apa minerala”, iar 600 mai putin de 10 lei, „cat doua cafele”, ceea ce in opinia sa, pune presiune pe producatori, care ar putea sa renunte la fabricarea lor.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, care s-a referit si la subiectul privind taxa clawback, spunand ca aceasta „nu face decat sa regleze piata intre nivelul asumat si consumul real. Noi, CNAS, decontam la pret de raft, pentru ca pe acela il stim. Nu as putea sa aplic o taxa corect daca nu stiu ce se intampla cu pretul de la producator la cel de raft. In ceea ce priveste medicamentele din spital nu am nimic impotriva sa nu se aplice clawback, dar sa avem raportari corecte. Majoritatea proceselor pe care le avem sunt pe preturile din spitale, farmaciile dau mai corect. Am castigat 18 din 19 procese pe taxa de clawback. In clawback este o formula matematica foarte clara si eu pun toate datele la vedere daca cineva are dubii. Fiecare companie vrea un profit cat mai mare… si eu vreu un profit cat mai mare, pentru pacient. Ca sa gasim o solutie sa facem o analiza intre aceste conferinte si sa vedem ce s-a facut si ce se mai poate face”, a spus Ciurchea.

Totodata, Florin Buciu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a spus ca nu poate estima cum va iesi din Parlament proiectul privind taxa clawback, dar a precizat ca membrii comisiei au intalniri cu toate asociatiile producatorilor de medicamente si cu asociatiile de pacienti, astfel incat sa se ajunga la o solutie. El a apreciat ca formula ideala probabil nu exista, dar a promis ca se va incerca gasirea unei solutii cat mai buna, care sa aiba in vedere interesul pacientilor. Buicu a mai precizat ca va sustine varianta trimisa la comisie de Ministerul Sanatatii si CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*