Proiectul Legii vaccinarii, pe ultima suta de metri

Documentul va fi lansat in dezbatere publica, cel mai probabil luna viitoare, dupa cum au anuntat oficialii din Sanatate.

 

vaccinuri1Ieri a avut loc, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema „Vaccinarea – sanse egale pentru sanatate”, evenimant la care au participat reprezentanti ai autoritatilor, politicieni, experti in domeniu, reprezentanti ai societatii civile, inclusiv organizatii ale pacientilor si parintilor.

Dezbaterea a fost organizata in contextul binecunoscut in care in Romania se inregistreaza, de cativa ani, o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale, in unele zone ajungandu-se chiar sub pragul de 75 la suta pentru mai multe tipuri de vaccin.

Situatia este atat de grava, incat s-a ajuns la aparitia riscului izbucnirii unor epidemii, medicii epidemiologi temandu-se chiar ca ar putea reaparea boli deja eradicate, cum ar fi, de exemplu, poliomielita. In acest context, autoritatile au trecut chiar la elaborarea unei Legi a vaccinarii, acesta constituind unul dintre subiectele dezbaterii organizate ieri.

 

Conf. dr. Alexandru Rafila

Conf. dr. Alexandru Rafila

Despre stadiul in care se afla elaborarea proiectului legislativ a vorbit medicul Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii si presedinte al Societatii Romane de Microbiologie. Acesta a precizat ca proiectul este aproape de finalizare si ca, cel mai probabil, in cursul lunii viitoare va fi lansat in dezbatere publica. Potrivit lui Alexandru Rafila, mai sunt de pus la punct cateva aspecte importante, cum ar fi acela referitor la sanctiunile aplicate parintilor care refuza sa isi vaccineze copiii. Inca se discuta daca acestia vor suporta sau nu sanctiuni directe, Rafila precizand insa ca trebuie sa se tina cont de faptul ca ceilalti copii, aflati in colectivitati, trebuie protejati. Este luata in discutie inclusiv varianta ca acei copii care nu au fost vaccinati sa nu fie primiti in colectivitati, la gradinita sau la scoala. „Exista o discutie in acest sens. Este o masura care este aplicata in multe tari. Sunt multe tari in care accesul este limitat, probabil ca o sa gasim o formula, nu trebuie sa neglijam si dreptul la educatie al copiilor care nu poate fi in niciun fel negat”, a precizat Alexandru Rafila.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Cu aceeasi ocazie, presedintele Societatii de Microbiologie a facut si o scurta prezentare a situatiei vaccinarilor la nivel national, insistand inca o data asupra faptului ca incep sa apara afectiuni care pana nu de mult erau considerate eradicate. In acest sens, Alexandru Rafila a dat exemplul a doi copii care s-au prezentat in ultimele doua saptamani la Institutul Matei Bals cu tetanos, constatandu-se ca nu fusesera vaccinati impotriva acestei boli. „La nivel national, cifrele sunt, undeva, in jur de 88 la suta, ma refer la acoperirea vaccinala pentru principalele vaccinuri incluse in programul national de imunizari. In unele judete si municipiul Bucuresti valorile sunt ingrijoratoare, undeva la 70 la suta. Cele mai joase valori se inregistreaza la vaccinul diftero-tetanic, ce se gaseste in componenta vaccinului hexavalent si vaccinul impotriva rubeolei,rujeolei si oreionului”, a mai declarat dr. Rafila.

 

Dr. Adrian Craciun

Dr. Adrian Craciun

Alti medici care au participat la dezbatere au propus ca in lege sa fie introdusa prevederea ca parintii care nu isi vaccineaza copiii sa fie obligati sa plateasca tratamentul, in cazul in care acestia se imbolnavesc. Astfel, dr. Adrian Craciun, seful Sectiei Neonatologie a Spitalului Cantacuzino a declarat ca „ar trebui sa exista o prevedere, in multe tari exista, potrivit careia acei parinti care nu isi vaccineaza copiii sa plateasca tratamentul in cazul in care acestia se imbolnavesc. Un exemplu este Germania, in Franta esti penalizat chiar financiar. In cazul in care parintii refuza vaccinarea, sa fie penalizati intr-un mod sau altul”, a propus medicul. Ideea a fost sustinuta si de dr. Monica Luminos, sefa Sectiei ATI de la institutul  Matei Bals, care a declarat cu aceeasi ocazie ca „nu putem sa facem o lege coercitiva, dar macar sa incercam sa sugeram ca in cazul aparitiei acestor infectii grave ar trebui sa se plateasca pentru ingrijirea lor, pentru ca, pana acum, ingrijirea unui copil care a avut tetanos ne-a costat cel putin 10.000 de euro”.

 



Comentarii (1)

  1. Nae spune:

    Din cate stiu vaccinul antitetanos se face daca este cazul (atunci cand te ranesti cu un fier ruginit). Cazul celor doi copii este ,,pisica,, aratata din cand in cand parintilor antivaccinisti.

Adaugati un comentariu


 

*