Promisiuni de suplimentare a banilor alocati medicinei dentare, de Ziua Sanatatii Orale

Cu aceeasi ocazie, s-a lansat campania Zambeste Romania, in cadrul careia se vor acorda consultatii stomatologice gratuite pana la sfarsitul anului, iar copiii sunt provocati sa se inscrie la Campionatul National de Periaj Dentar.

 

cabinet stomatologicScriam, la momentul numirii in functie a actualului ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ca acesta se bucura de cea mai mare sustinere din partea medicilor dentisti. Aceasta, fiindca se presupune ca fiind si profesia sa de baza, ca si a mamei sale, ar fi normal sa aiba cunostinta despre problemele cu care se confrunta acest domeniu si de faptul ca stomatologia este cea mai vitregita ramura din domeniul Sanatatii, fondurile alocate de la bugetul de stat fiind insignifiante. In aceste conditii, firesc, medicii stomatologi isi pun toate sperantele in noul ministru, asteptand de la acesta sa mai indrepte lucrurile si in ceea ce ii priveste. Un prim semnal pozitiv l-au primit in cursul zilei de ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, insa nu din partea ministerului, ci din partea deputatului Rodica Nasar, presedinte al Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor. Aceasta a declarat ca a formulat un amendament prin care s-au alocat de la buget fonduri suplimentare pentru medicina stomatologica, exprimandu-si speranta ca suma respectiva va mai fi suplimentata, in urma rectificarii bugetare. Aceasta a mai spus ca in atentia comisiei pe care o prezideaza se afla si adoptarea unei legi referitoare la medicina scolara, mentionand si lipsa cabinetelor stomatologice din mediul rural.

 

dantura sanatoasaDeclaratiile au fost facute cu ocazia lansarii, pentru al treilea an consecutiv, a campaniei „Zambeste Romania”, care isi propune derularea, pana la sfarsitul anului, de activitati de constientizare la nivelul autoritatilor locale si de educare a populatiei in privinta igienei orale, cat si dezvoltarea unor programe de responsabilitate sociala. „Incurajarea vizitelor la stomatolog, programele nationale in scoli, facilitarea accesului la informatii despre igiena orala, cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii ei toate acestea sunt foarte importante pentru o mai buna sanatate orala” , se arata intr-un comunicat al GSK Consumer Healthcare, compania care va coordona toate aceste activitati din cadrul campaniei. Poate cea mai importanta activitate este facilitarea accesului pacientilor la medicii stomatologi, prin oferirea unor consultatii gratuite la cabinetele care s-au inscris in program. Mai mult, unele dintre aceste cabinete vor oferi chiar si detartraje gratuite, perioada in care se poate beneficia de aceste facilitati fiind 1 aprilie-31 decembrie 2014.

 

8-m-stomatologie-ssTot ce trebuie sa faca cei care doresc sa beneficieze de un consult stomatologic gratuit este sa intre pe site-ul oficial al campaniei, www.zambesteromania.ro, si de aici sa acceseze sectiunea „consultatii stomatologice si detartreje gratuite la tine in oras”. Odata selectat orasul, va aparea o lista cu toate cabinetele care s-au inscris in aceasta campanie si datele de contact ale acestora, pacientii trebuind sa ia legatura in prealabil cu personalul medical, pentru a-si face din timp o programare.

Si buzoienii pot beneficia de aceste consultatii gratuite, pana astazi, pe lista de pe site-ul campaniei fiind inscrise 10 cabinete stomatologice din municipiu. Este vorba de cabinetele medicilor Virgil Toma, Mihaela Ungureanu, Lavinia Sirbu, Andreea Parapancea, Carmen Cristina Nedelcu, Victor Gubandru, Raluca Gubandru, Claudia Ciupitu, Dragos Eugen Chihaia si Marian Bratosin

Numarul acestor cabinete ar putea creste, organizatorii campaniei specificand ca inscrierile sunt deschise pana in ultima zi, adica 31 decembrie. Este de asteptat ca initiativa sa aiba succes in randul pacientilor, mai ales daca tinem cont de faptul ca multi dintre cei care au probleme stomatologice nu merg sa se trateze pentru ca situatia financiara nu le permite sa suporte cheltuielile necesare, stiut fiind ca aceste interventii nu sunt decontate de CNAS.

 

copil_periuta_dintiCampania se va axa si pe programe de educare a copiilor in ceea ce priveste igiena orala, in acest sens fiind programate mai multe actiuni in scoli din toata tara. A fost lansat chiar un Campionat National de Periaj Dentar, competitie adresata copiilor de pana in 14 ani si familiilor acestora. Inscrierile au inceput de ieri si se vor face pana pe 20 aprilie, prin aplicatia ce poate fi gasita pe siteul campaniei sau direct pe pagina de Facebook, Zambeste Romania. Concurentii trebuie sa demonstreze cum isi ingrijesc dintii zi de zi, prin prezentari care sa dea dovada de cat mai multa creativitate si umor, premiile fiind unele foarte motivante. Astfel, la categoria „Familii”, premiul pentru primul loc va consta intr-o excursie la Disneyland, iar la categoria „Scoala” se vor acorda 10 premii a cate 500 de euro, bani ce vor fi folositi pentru dotarea claselor.

Un studiu privind sanatatea orala la copii, derulat in timpul campaniei similare de anul trecut, a indicat ca 75 la suta din copiii de pana in 13 ani au carii pe dintii temporari si 4 din 10 copii au carii pe dintii definitivi, dar aproape 90 la suta dintre acestea sunt netratate.

 

Dr. Adina Dumitrache

Dr. Adina Dumitrache

Aceasta statistica a fost confirmata si de medicul Adina Dumitrache, sef al disciplinei de Sanatate Orala si Stiinte Comportamentale la Facultatea de  Medicina Dentara din cadrul UMF Carol Davila, care a declarat cu ocazia lansarii campaniei ca „profilul starii de sanatate orala al scolarilor arata ca leziunile carioase si anomaliile dento-maxilare raman in continuare o problema majora de sanatate publica. Sunt necesare in continuare eforturi sustinute pentru tratarea cariilor, prevenirea aparitiei celor noi, inclusiv prin sigilari, incurajarea si educarea elevilor pentru o igiena orala corecta, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea aparitiei cariilor in zone predispuse, precum si initierea tratamentelor ortodontice precoce”. Medicul a mai precizat ca problema este si in atentia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care si-a fixat ca obiectiv ca pana in anul 2025, procentul copiilor care prezinta carii sa scada la doar 10 la suta.

 


Adaugati un comentariu


 

*