Protectia Civila, 80 de ani in slujba salvarii vietii

28 februarie 2013 | 0 comentarii |

Astazi, se implinesc 80 de ani de la infiintarea Protectiei Civile din Romania, serviciu aflat permanent acolo unde semenii nostri au fost in suferinta, amenintati de numarul tot mai mare al dezastrelor naturale si catastrofelor. ISU- SMURD este astazi, una dintre cele mai apreciate institutii de catre populatie.

 

Protectia Civila din Romania implineste, astazi, opt decenii de la infiintare si tot atatia ani de interventie in slujba celor aflati in dificultate, in caz de dezastre naturale sau de orice alt fel, chiar daca pentru a-i salva pe altii, salvatorii si-au pierdut ei insisi, uneori, viata.

Pentru a marca momentul aniversar, astazi, la la Sala mare a Consiliului Judetean Buzau, incepand cu ora 10:00, are loc o adunare festiva, iar la intrarea de pe Bulevardul Balcescu va fi organizata o expozitie a tehnicii de interventie, in cadrul careia vor fi prezentate si cele trei noi ambulante SMURD care au intrat in dotarea ISU ,,Neron Lupascu”, zilele trecute.

Ieri, la sediul ISU din Buzau si la subunitatile de la Ramnicu Sarat si Maruntisu, prin organizarea Zilei Portilor Deschise, iar in ultima saptamana s-au facut exercitii de simulare, la un hipermarket din oras si la un complex de servicii din cadrul DGASPC Buzau si  scurte  demonstratii ale pompierilor si paramedicilor SMURD, copiilor prezentandu-li-se si tehnica din dotare.

La Buzau, istoria Protectiei Civile incepe in 1968. La 17 februa­rie se infiinteaza prima structura a Apararii Locale Antiaeriene, in cadrul Centrului Militar Judetean, sub comanda maiorului Aurel Ciuperca, primul sef de stat major. Ulterior, devine Comandamentul Local al Apararii Civile, iar dupa 1990 iese din subordinea CMJ si trece in cea a Inspectoratului General al Apararii Civile. Din 1996, la Buzau functioneaza Inspectoratul Judetean de Protectie Civila, lLa comanda caruia s-au aflat lt. col. Marian Penes, col. Gheorghe Nastasa si de lt. col. Stefan Stroe – numit si primul comandant al ISU  „Neron Lupascu” Buzau, infiintat in 2004, prin contopirea Inspectoratului de Protectie Civila Jude­tean cu Grupul de Pompieri Militari Buzau Buzau „Neron Lupascu”, la comanda caruia se afla lt.col. Danut Nicolae.

La 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea semna Inaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Functionare a Apararii Pasive contra atacurilor aeriene”, moment considerat data de nastere a Protectiei Civile in Romania, Apararea Pasiva devenind o arma de sine statatoare.


Categorii: Eveniment, Institutii

Adaugati un comentariu


 

*