Proteste la Ploiesti, impotriva inchiderii unei sectii a Spitalului Judetean

12 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Desi cladirea in care isi desfasoara activitatea sectia necesita reparatii capitale si lucrari de igienizare si modernizare, pacientii si personalul medical nu doresc sa fie mutati intr-un alt sediu si contesta decizia echipei de ancheta de la Minister, care a dispus inchiderea sectiei.

 

protest-ploiestiStarea de tensiune persista la Ploiesti cand vine vorba de spitalul din localitate, chiar si dupa demisia managerului Adrian Strambeanu, acuzat de management defectuos, si dupa ce comisia de ancheta condusa de secretarul de stat Raed Arafat a dispus masurile ce trebuie luate pentru indreptarea situatiei.

Se pare insa ca o parte dintre pacienti si personalul medical prefera sa se complaca in aceasta situatie, primii temandu-se ca ar putea avea parte de conditii si mai proaste, iar personalul medical temandu-se ca si-ar pute pierde locul de munca.

Este vorba de pacientii internati in sectia exterioara a spitalului, propusa spre inchidere temporara in urma anchetei de la minister, si de personalul medical care ii ingrijeste, acestia coalizandu-se la jumatatea acestei saptamani si declansand un protest spontan impotriva inchiderii sectiei. La  protestul care a avul loc pe holul sectiei au participat aproximativ 20 de pacienti carora li s-au alaturat asistente medicale si infirmiere din cadrul personalului medical, cu totii cerand la unison ca sectia sa nu fie inchisa si sa nu fie mutati in alte cladiri aflate tot in administrarea spitalului din Ploiesti.

 

sectia buna vestireIn sediul ce urmeaza a fi inchis functioneaza sectiile de Gastroenterologie, Interne II, Psihiatrie, Dermatovenerologie, Hematologie, Endocrinologie şi Oftalmologie, precum si blocul alimentar. De conditiile existente aici s-au plans aproape toti pacientii care au trecut prin saloanele sectiilor respective, care au acuzat conditiile groaznice de cazare si toaletele insalubre.

Aceste aspecte si multe altele au fost constatate si de echipa venita in control in urma dezvaluirilor facute in presa de medicul chirurg Dan Oprea, in raportul final consemnandu-se faptul ca respectiva cladire este improprie desfasurarii activitaţii medicale necesitand lucrari de reparatii capitale, igienizare si modernizare, cu exceptia Sectiei Psihiatrie, care a fost reabilitata in 2010 si este situata intr-o cladire separata. „In toate spatiile sunt necesare lucrari de reparatii, igienizare si modernizare, mobilierul este vechi, tamplaria este veche si deteriorata, frigiderele uzate,si insuficiente, instalatiile sanitare vechi si uzate, sala de mese cu mobilier vechi si uzat, vesela ciobita, utilajele si ustensilele din blocul alimentar sunt vechi si deteriorate, nu este asigurata rezerva de apa” se mai arata in raportul intocmit de comisia de ancheta in legatura cu situatia Sectiei „Buna Vestire”.

 

Dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii

Dr. Raed Arafat

Avand in vedere aceste aspecte, la finalul anchetei, echipa de control a recomandat suspendarea activitatii in sectia respectiva si mutarea pacientilor in celelalte trei sedii ale spitalului, intrucat cladirea respectiva nu mai putea fi autorizata sa functioneze ca unitate sanitara. „Pentru una dintre cladiri, recomandarea noastra a fost ca ea sa fie inchisa si sa fie mutate toate sectiile din ea in celelalte trei cladiri ale spitalului care, oricum, daca se reglementeaza numarul paturilor, au cum sa preia aceste sectii. Este vorba de Sectia Buna Vestire, recomandata pentru a nu mai primi autorizatie pentru ca situatia din ea este precara si nu mai poate functiona ca unitate sanitara”, declara, la finalul anchetei desfasurate la Ploiesti, secretarul de stat Raed Arafat.

Recomandarea a fost insusita imediat de autoritatile locale prahovene, care au inceput sa analizeze solutiile pe care le au la dispozitie pentru mutarea sectiilor din sediul respectiv, insa s-au lovit de refuzul pacientilor si a personalului medical de aici.

Acestia au protestat zilele trecute pe holurile cladirii, cerand sa nu fie mutati si ca lucrarile sa fie efectuate fara inchiderea sediului. Pacientii admit ca aici conditiile nu sunt dintre cele mai bune, insa nu vor sa fie mutati in alte sectii pentru ca s-au atasat foarte mult de personal. La randul lor, cei din personalul medical sunt ingrijorati pentru locurile lor de munca.  „Eu, cand am venit azi la serviciu, am aflat ca plecam la Spitalul Judetean de luni, cu zece paturi. Personalul se va distribui. Pe Secţia de interne cu zece paturi, cand noi avem si 40 de bolnavi… Vor ramane pacienti pe dinafara. Cu noi ce se va intampla? Suntem aici de 20 si ceva de ani. Ce o sa facem? O luam de la capat? Nu stie nimeni ce ne ofera ziua de maine. Avem copii, avem banci, avem rate. Ce facem cu ele?” a declarat Mihaela Sandu, una dintre angajatele sectiei ce urmeaza a fi inchisa.

 

spitalul judetean ploiestiIn tre timp, la nivelul Consiliului Judetean Prahova a fost constituita o comisie care va demara o noua ancheta la spitalul din Ploiesti pentru a verifica modul in care au fost cheltuite fondurile alocate de autoritatile locale. Ancheta se va desfasura pe durata a trei luni, ca urmare ca concluziilor din raportul echipei coondonate de Raed Arafat. In acest document se arata ca unitatea sanitara a avut „un management defectuos si iresponsabil”, spitalul beneficiind de resurse bugetare, insa acestea nefiind intotdeauna solicitate si utilizate.

Totodata, Consiliul Judetean Prahova va trece si la reorganizarea Consiliului de Administratie al unitatii sanitare, urmand sa aplice spitalului si o amenda de 38.000 de lei pentru nerespectarera numarului de paturi si a conditiilor de igiena.


Categorii: Ancheta, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*