Protestele sindicaliștilor de la „Solidaritatea Sanitară”, potolite cu promisiuni
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a invitat pe reprezentanții Federației sindicale la discuții și s-a convenit ca în perioada următoare să fie soluționate o mare parte dintre revendicări.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a protestat din nou în Piaţa Victoriei şi în faţa sediilor partidelor aflate la guvernare. Sindicaliștii au cerut guvernanților și partidelor aflate la guvernare, printre altele, adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi decedaţi din cauza COVID-19 precum şi respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
Sindicaliştii au solicitat, de asemenea, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
Protestatarii au fost invitați la discuții de ministrul Sănătății, iar cadrul întâlnirii au fost discutate, printre altele, teme de interes pentru gestionarea situației epidemiologice actuale precum îmbunătățirea campaniei de vaccinare și creșterea nivelului de imunizare în rândul personalului medical. La propunerea reprezentanților sindicatului va exista o colaborare pentru realizarea și implementarea unei campanii de vaccinare comune pentru cadrele medicale, țintite pe anumite zone.
De asemenea, în urma discuțiilor avute, Ministerul Sănătății va demara procesul de elaborare a unor standarde de referință pentru utilizarea echipamentelor de protecție pentru personalul care lucrează în zonele ce deservesc pacienți cu COVID -19. Va fi stabilit și un normativ de personal pentru aceste arii, se menționează într-un comunicat al MS.
„Ministrul Sănătății a asigurat sindicaliștii că susține reglementarea gărzilor suplimentare efectuate în scopul asigurării continuității activității medicale, dar și scoaterea posturilor la concurs din unitățile sanitare, precum și implementarea de măsuri în vederea eficientizării cheltuielilor în unitățile sanitare și profesionalizarea managementului unităților sanitare”, se subliniază în comunicat.
Reamintim că principalele organizații sindiale din sistemul medical au demarat un amplu program de proteste, imediat după Sărbătorile de Iarnă.
În data de 12 ianuarie, sindicaliștii Federației SANITAS au protestat în Piața Victoriei din Capitaă și a Prefecturilor din întreaga țară.
Două zile mai târziu, sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară” și-au cerut drepturile în stradă, atât în fața Guvernului cât și a prefecturilor.
La Buzău, atât reprezentanții Sanitas cât și cei ai Solidaritatea Sanitară au fost primiți de subprefectul Adina Moiseanu, care în această perioadă îndeplinește și atribuțiunile de prefect, căreia i-au înmânat câte un memoriu cu problemele pe care Guvernul ar trebui să le soluționeze. Aceasta le-a dat sigurări că-i va sprijini.
Între timp, delegații ale celor două Federații sindicale din județe au avut întâliri cu parlamentarii partidelor aflate la guvernare, cerându-le să se implice în soluționarea revendicărilor lor.
Marți, sindicaliștii Federației Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, de la care au primit promisiuni de soluționare a principalelor revendicări.