Provocarea Colegiului Medicilor din Romania pentru candidatii la europarlamentare

9 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Presedintele CMR, dr. Vasile Astarastoae, le recomanda viitorilor europarlamentari sa foloseasca drept principala tema de campanie „starea sanatatii” si sa sustina Manifestul Comitetului Permanent al Medicilor Europeni pentru promovarea „sanatatii in toate politicile”.

 

medici buzau 0569Colegiul Medicilor din Romania a lansat, marti, un apel ca principala tema de dezbatere din campania pentru alegerile europarlamentare sa fie starea sanatatii. Presedintele CMR, prof. Dr. Vasile Astarastoae, le cere viitorilor europarlamentari romani sa sustina Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) pentru anul electoral 2014, considerand ca astfel vor putea determina atat o schimbare de mentalitate, cat si o „investitie” in viitorul economic al Romaniei si adevarata integrare europeana a romanilor.

Acceptarea de catre europarlamentarii romani care vor merge dupa alegeri la Bruxelles a principiilor Manifestului CPME are o importanta majora pentru Romania, pe plan intern si extern. Pe plan intern, sanatatea in toate politicile determina o schimbare de mentalitate. Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea nu tine numai de sistemul sanitar, ci ca ea trebuie sa se regaseasca in Legea Educatiei, in Codul Muncii, in actele normative privind administratia centrala si locala”, atrage atentia prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, intr-un comunicat remis presei.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Presedintele CMR arata, de asemenea, ca ar trebui sa se inteleaga ca fondurile alocate sanatatii constituie o investitie si nu o cheltuiala, pentru ca „o stare de sanatate buna duce la crestere economica”. In plus, Romania s-ar putea afirma in plan extern ca initiatoare a unor proiecte de combatere a inechitatilor in acest domeniu, depasind diferentele ideologice si partinice.  „Este in interesul cetatenilor romani si al cetatenilor europeni o astfel de abordare, care poate sa realizeze integrarea europeana si in domeniul sanatatii”, mai spune profesorul Astarastoae.

 In manifestul CPME, medicii europeni pledeaza pentrusanatate in toate politicile”, pentru incurajarea constientizarii intersectoriale si pentru actiune in ceea ce priveste factorii determinanti ai sanatatii, pentru a preveni bolile si a promova o stare buna de sanatate in intreaga societate.

Reducerile bugetare afecteaza serviciile de asistenta medicala in ceea ce priveste, de exemplu, accesul la ingrijire, tehnologiile din domeniul sanatatii, la inovare si nivelul de personal, cauzand astfel inegalitatile structurale in accesul la ingrijire. Desi recunoaste necesitatea de a respecta restrictiile bugetare, potentialul de reduceri bugetare in domeniul asistentei medicale este limitat si impactul trebuie sa fie evaluat cu atentie. CPME considera, de asemenea, ca exista oportunitati pentru cheltuieli mai inteligente, de exemplu, cu privire la prevenirea bolilor, pentru a evita greutatile personale si economice mai mari de tratare a problemelor de sanatate”, sustine CPME in manifest.

De asemenea, CPME solicita o recunoastere clara a autonomiei profesionale si independenta medicilor, pentru a oferi asistenta medicala in interesul pacientilor.

 

telemedicina 2Medicii Europeni incurajeaza o abordare de analiza a sistemului atunci cand studiaza evenimente adverse intr-un efort de a intelege modul in care factorii umani, dispozitive medicale, organizatii, produse farmaceutice etc. toate interactioneaza pentru a crea conditii de siguranta in domeniul sanatatii. CPME sprijina de asemenea cele mai inalte standarde ale practicii medicale, in scopul de a obtine cea mai buna calitate a ingrijirilor medicale pentru toti pacientii din Europa.

Cercetarea medicala este esentiala pentru dezvoltarea de noi tratamente si medicamente noi. CPME face apel la factorii de decizie din Uniunea Europeana pentru a sprijini cercetarea medicala, pentru a consolida baza de cunostinte europene, respectand in acelasi timp standardele etice si cel mai inalt nivel de protectie pentru pacientii care participa la cercetare”, se arata in manifest. Acelasi document arata ca inegalitatile si diferenta de calitate in serviciile medicale si accesul la acestea se manifesta nu numai intre tarile membre, ci si in interiorul aceluiasi stat, incalcandu-se astfel atat principiile sociale cat si cele morale.

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni reprezinta asociatiile medicale nationale din 32 de tari din Europa si considera ca cea mai buna calitate si accesul la serviciile de sanatate ar trebui sa fie o realitate pentru toata lumea. De aceea s-a angajat sa contribuie cu expertiza profesionala la elaborarea politicilor la nivelul Uniunii Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*