Provocarea de a veni, medic tanar, in Buzau

9 octombrie 2015 | 9 comentarii |

Doctorul Andrei Micu, medic specialist in Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice a ales sa profeseze la Clinica New Medical, chiar daca putea sa ramana intr-un spital din Capitala.

 

Dr. Andrei Micu

Dr. Andrei Micu

Desi se afla in Buzau doar de cateva luni, dr. Andrei Micu are, deja, multi pacienti care il cauta si care il apreciaza. S-a specializat in clinici importante din Bucuresti, respectiv, Institutul Paulescu, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Elias, alaturi de nume de referinta ale medicinei romanesti. A invatat de la fiecare cat a putut mai mult si mai bine, incercand totodata sa fie la curent cu ultimele cercetari si descoperiri in domeniu si sa-si educe pacientii – „o componenta extrem de importanta in orice terapie, daca vrei ca ea sa fie eficienta”.  Dar, asa cum se spune, „la umbra copacilor seculari nu prea ai sanse sa cresti”, iar tanarul medic buzoian si-a propus sa performeze in domeniu si a ales Clinica New Medical din Buzau.

Poti face performanta si in provincie, daca asta vrei. Uneori, chiar mai bine decat intr-un mare centru universitar, daca esti tanar. Mai ales ca acum avem cu totii acces egal la informatii de ultima ora. Este important doar sa vrei sa faci performanta. Si ar mai fi faptul ca sunt buzoian si am crescut intr-o familie de medici si ca am posibilitatea de a fi aproape de pacienti si de a lua decizii importante. Nu in ultimul rand, faptul ca de la New Medical am primit o oferta care s-a potrivit dorintelor mele, mai ales din perspectiva dotarii si a conditiilor de lucru a contat in luarea deciziei, desi sotia mea este medic in Bucuresti”, spune dr. Andrei Micu, intrebat de ce a ales provincia. In plus, faptul ca Buzaul este aproape de Bucuresti ii permite sa participe la congrese, conferinte sau alte manifestari stiintifice organizate in Capitala, fara dificultate.

 

Prof. Cristian Serafinceanu

Prof. Cristian Serafinceanu

In ceea ce priveste alegerea specialitatii, tanarul medic buzoian spune ca desi a avut mai multe optiuni si, la un moment dat, l-a tentat si nefrologia, a ales diabetologia si bolile de nutritie pentru ca „este o specialitate care iti permite sa relationezi mai mult si mai bine cu pacientul, sa vezi cu ochiul liber schimbarile care se produc in urma unei abordari terapeutice, sa intelegi de ce are acesta nevoie si sa iei deciziile de comun acord cu el, chiar daca pentru asta este nevoie uneori sa aloci mai mult timp pentru a-l convinge de ce anume are nevoie pentru ca rezultatul sa fie cel scontat. Nutritia clinica, mai ales in cazul pacientului cu boala cronica (diabet, hepatite, boli cardiovasculare, boli digestiveboli renale, cancer etc) este extrem de importanta si toti medicii ar trebui sa tina cont de asta, indiferent de specialitate, dar noi, medicii specializati in diabet si boli de nutritie, cu atat mai mult”, mai spune dr. Micu, mentionand ca pentru acest fel de a vedea lucrurile le este recunoscator parintilor si profesorilor, dar mai ales profesorului Cristian Seraficeanu, de la care a invatat multe despre gestionarea bolii si a bolnavului.

 

Andrei Micu-373Diabetul si bolile metabolice constituie una dintre provocarile acestui secol, mai spune medicul buzoian. In Romania sunt peste un  milion si jumatate de diabetici, iar in Buzau peste 22.000. Dintre acestia, aproape 95 la suta au diabet de tip II. De aceea, spune tanarul medic, este importat ca acesti pacienti sa fie educati din punctul de vedere al nutritiei, care are un rol extrem de important in evolutia  tratamentului. Statisticile arata ca un pacient diabetic are un risc de patru ori mai mare de a face un accident vascular major, comparativ cu persoana nediabetica, iar daca are si o boala renala, riscul este de 20 de ori mai mare. Vedem ca statisticile arata ca tot mai multi oameni au probleme din cauza stresului si mai ales a alimentatiei nesanatoase. De aceea cred eu, preventia si educatia populatiei in general si a pacientului diabetic in special trebuie sa ocupe un loc important, pentru a diminua riscul complicatiilor pe care le pot da bolile metabolice, obezitatea si diabetul. Studentii de la medicina si rezidentii invata ca este foarte important ca populatia sa fie educata sa opteze pentru un stil de viata sanatos. Din pacate, in practica nu prea regasim efectele. In Romania, sistemul medical nu pune accent pe preventie, iar din ce in ce mai multi tineri si copii sunt diagnosticati cu diabet de tip II”, explica dr. Micu, mentionand ca daca se va continua asa „nu vom mai sti ce inseamna sa ne ridicam de pe canapea, ce inseamna plimbarea in parc”, mai ales in randul tinerilor, acaparati de calculator, iar efectele vor fi devastatoare asupra sanatatii.

 

dieta-diabet1Doctorul Micu insista asupra faptului ca romanii trebuie sa-si schimbe stilul de viata, daca isi doresc sa fie sanatosi si sa aiba o viata normala. „Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-si optimizeze stilul de viata. Daca ajungem sa ne confruntam cu boli metabolice si mai ales cu diabetul, degeaba administram medicamente, daca vom continua sa fumam, sa bem, sa stam la televizor cu telecomanda in mana, sau in fata calculatorului si mancam de la fast-food. O alimentatie sanatoasa, miscarea si evitarea celor enumerate mai devreme, care constituie factori importanti de risc, ne ajuta sa fim sanatosi, iar in cazul pacientilor deja diagnosticati cu diabet, tratamentul va da rezultate”, mai spune medicul care, mai mult ca orice, insista asupra evitarii tentatiei pe care o au unii dintre pacienti de a fi proprii lor doctori. „Nu trebuie sa uitam ca fiecare bolnav este unic si ca nu tratam boala, ci pacientul, care poate avea si alte afectiuni de care trebuie tinut cont. Numai medicul poate face asta, asa ca este recomandabil sa se evite automedicatia sau sa se ia drept bune informatiile primite de la prieteni sau de pe internet, unde oricine poate posta orice. Daca pacientul nu are in vedere acest aspect, riscul ca anumite medicamente sa-i faca mai mult rau decat bine este foarte mare”, concluzioneaza el.

 

Daniel Dobref, director New Medical

Daniel Dobref, director New Medical

Revenind la „provocarea” din titlul articolului, e bine sa stim ca trei din patru romani se declara nemultumiti de sistemul public de sanatate din Romania. Iar in orasele mici, nemultumirea creste, potrivit ultimului eurobarometru. Principalele motivele invocate sunt sunt coruptia din sistem si accesul greoi la tratament. In acest context, nu este de mirare ca romanii isi doresc sa se trateze in strainate. Statul roman a decontat numai in 2014, aproape 4,5 milioane de euro pentru tratamente in strainatate.

Sa mai mire pe cineva ca medicii, mai ales cei tineri, pleaca pe capete in strainatate, iar daca vor sa ramana „acasa”, isi ofera serviciile clinicilor private de care pacientii se declara, in general, multumiti. Investitorul privat, fata de stat, are grja ca banii lui sa se regaseasca in servicii de calitate, care sa-i aduca noi „clienti”, nu-si lasa investitia la mana unor „capuse”, nici nu-si angajeaza oamenii pe criterii politice. La el proioritara este triada calitate/cost/eficienta.

Iar Daniel Dobref, directorul general al Clinicii New Medical din Buzau, spune ca „preocuparea permanenta fata de nevoile pacientilor nostri, cumulata cu informatiile privind numarul mare de bolnavi ce sufera de diabet zaharat, ne-a determinat sa cooptam in colectivul clinicii un medic specialist in Diabet Zaharat, Boli de Nutritie si Metabolice. Dr. Micu Andrei a reusit sa ne convinga, atat pe noi cat si pacientii, ca am facut o alegere buna”.

 


Categorii: Actual, Companii, Medici

Comentarii (9)

  1. Andreea Craciuescu spune:

    Felicitari, Andrei! Mult succes in continuare!

  2. Cristina spune:

    Mda… medici din astia care au postul asigurat dinainte sa ia rezidentiatul pe specialitatea respectiva…

  3. Eugenia Negoita spune:

    Toată stima! Este un medic deosebit!

  4. Iuliana Giurgiu-Epurescu spune:

    Scrieti si de cei care au venit in Spital si lucreza pentru pacienti pe salarii de mizerie, nu doar de cei ce merg de la inceput doar la privat, normal ca pe sume bune.

    • Mariana Derscariu spune:

      Este adevarat ca medicii au salariile foarte mici si ar trebui sa se acorde mai multa atentie si mai multi bani sistemului medical. Sanatatea ar trebui să fie pe primul loc in alocarea banilor de la Buget atat pentru cresteri salariale cat si pentru medicamente si dotari in spitale. Dupa parerea mea este total gresita ideea ca “medicii lucreaza pentru pacienti”. Medicii lucreaza pentru dumnealor, pentru un salariu…asa cum lucreaza fiecare la locul sau de munca, pentru SINE si pentru familia sa….

  5. Iuliana Cuibus spune:

    Ma bucur ca avem si noi medici pe diabet si boli de nutritie, mult succes dr. Andrei Micu!!!

  6. Liliana Rimniceanu spune:

    Felicitari!!!

  7. Oana Vutcanu spune:

    Mult succes Andrei!

  8. Gicu Stefan spune:

    Sa fie cu noroc, iar o minune sa nu dureze 3 zile.

Adaugati un comentariu


 

*