Psihologii români propun o metodă inedită pentru tratamentul obezității

Spre deosebire de „dietele minune”, care promit pierderea rapidă a kilogramelor în plus, specialiștii spun că rezultate foarte bune în acest sens se pot obține acționând asupra subconștientului.

 

Psiholog Angela Nutu

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale zilelor noastre o constituie și obezitatea, ca urmare a unei alimentații necontrolate și nesănătoase, coroborată cu un stil de viață sedentar. Dincolo de aspectele negative de natură estetică, ce țin de creșterea în greutate, obezitatea vine „la pachet” cu o serie de alte afecțiuni precum diabetul și bolile cardiovasculare, astfel că aceasta reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică. Statisticile la nivel mondial indică faptul că 39% dintre adulți sunt supraponderali, iar 13% au dezvoltat deja obezitate.

De obicei, persoanele care iau în greutate sunt convinse că mâncarea în sine constituie cauza. Psihologii spun însă că, în cele mai frecvente cazuri de îngrăşare, oamenii nu doat că mănâncă mai mult decât le este necesar, ci folosesc alimentele drept „medicamente”, pentru a-și potoli dureri sufleteşti şi suferinţe interioare. Starea trecătoare de satisfacție și confort emoțional obținută în urma unei mese copioase vine însă cu efecte secundare pe care oamenii la conștientizează mai târziu.

Într-un comunicat remis de Asociația Română de Hipnoză, psihologul Angela Nuţu, vicepreședinte, precizează că „în spatele apetitului crescut, a dorinţei nestăvilite pentru zahăr şi dulce şi a sedentarităţii, de cele mai multe ori se află cauze mult mai profunde. Pentru a rezolva problema mâncatului excesiv trebuie identificate şi eliminate toate aceste motive ascunse. Mâncatul excesiv – la fel ca şi fumatul sau consumul de alcool – este rezultatul unui stres interior în urma căruia alegem excesele pentru că nu ştim cum să reacţionăm, cum să gestionăm diferit situaţia stresantă cu care ne confruntăm”.

 

Psihologii consideră astfel că mâncatul excesiv constituie o adicție, iar pentru a se vindeca, oamenii au nevoie de mai mult decât o „dietă minune” care le garantează pierderea rapidă a unui număr mare de kilograme. Chiar dacă mulți reușesc să slăbească în urma unei astfel de diete sau făcând mai multă mișcare, psihologii spun că este nevoie și de o schimbare interioară, secretul stând în subconștient, altfel rezultatele pozitive sunt doar unele provizorii.

„Cea mai mare greşeală pe care o facem atunci când vrem să slăbim este că, în goana după rezultate imediate, alegem metoda care ne pare cea mai rapidă, însă ignorăm exact ce este cel mai important – cauzele care au condus la apariţia kilogramelor în plus. Ajungem astfel ca, în cel mai bun caz, să reuşim să obţinem doar rezultate pe termen scurt. Asistăm în mod regulat la apariţia unor diete miraculoase care, chiar dacă reuşesc să ofere unele rezultate pozitive, acestea sunt de cele mai multe ori efemere, iar efectul yoyo loveşte necruţător. Un demers reuşit pentru a putea pierde din greutatea corporală trebuie neapărat să înceapă cu o schimbare interioară. Dietele şi sportul sunt acţiuni exterioare pe care le impui corpului tău, însă atâta timp cât tu nu lucrezi cu mintea şi cu resursele interioare, inevitabil te vei întoarce la punctul de unde ai pornit”, mai explică psihologul Angela Nuțu.

 

Soluția propusă de membrii asociației pe care aceasta o reprezintă este hipnoza, o metodă relativ nouă, care a dat rezultate foarte bune până acum. Deși nu garantează pierderea „peste noapte” a kilogramelor în plus, hipnoza poate avea efecte mult mai bune pe termen îndelungat, în comparație cu metodele clasice de slăbit. Psihologii spun că în subconștientul uman se găsește „cheia” pentru rezolvarea acestei probleme, însă hipnoza nu înlocuiește nicidecum necesitatea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ.

În subconştientul nostru sălăşluiesc atât pattern-urile disfuncţionale care ajută la creşterea în greutate, cât şi motivaţia şi resursele care ne pot elibera şi ne pot orienta pe calea reuşitei. Hipnoza este o metodă deja extrem de folosită în Occident şi s-a dovedit că are foarte mult succes pentru mulţi oameni care s-au luptat cu kilogramele în plus, fiind un element care a declanşat un regim de slăbire permanent, deci, de fapt, un stil de viață sănătos. Hipnoterapia pentru pierdere în greutate ajută persoanele supraponderal și obeze să facă lucrurile să funcţioneze pentru sine şi nu împotriva lor, făcându-le astfel obiectivele mai uşor de atins. Le ajută să descopere şi să elimine cauzele care le împing spre supra-alimentare, să construiască o nouă mentalitate motivată, să își schimbe obiceiurile alimentare, având astfel mai multe şanse să slăbească uşor, oferindu-le o încredere înnoită pentru a începe să se mişte mai mult şi să consume alimente mai sănătoase”, se mai arată în comunicatul Asociației Române de Hipnoză.

 


Adaugati un comentariu


 

*