Radioterapia va fi gratuita, la stat si la privat

Este anuntul facut de presedintele CNAS, care a precizat ca aceste tratamente vor fi decontate integral din bugetul statului, atat in clinicile din sistemul public cat si in cele private, pana la sfarsitul anului.

 

radioterapieIn sfarsit, se pare ca autoritatilor din Sanatate le-a venit mintea la cap! Cosmarul pacientilor cu afectiuni oncologice s-ar putea sfarsi in cursul acestui an si vor avea acces la radioterapie. Daca decidentii din sistemul romanesc de sanatate se vor tine de cuvant, pacientii vor putea face acest tratament atat in clinicile de stat cat si in cele private, fara sa plateasca din buzunar in cazul celor din urma. CNAS anunta ca va deconta integral radioterapia, presedintele institutiei, Vasile Ciurchea, precizand ca toate clinicile care dispun de aparatura pentru radioterapie vor fi obligate sa asigure acest tratament gratuit, pentru orice pacient care are aceasta recomandare.

La momentul actual, clinicile de stat care dispun de aparatura pentru radioterapie sunt prea putine la numar, iar in majoritatea cazurilor aparatura este invechita, uzata fizic si moral. Pacientii au alternativa clinicilor private, insa nu toate au contracte de cu CNAS, situatie in care bolnavii trebuie sa plateasca tratamentul din propriile buzunare, iar costurile nu sunt la indemana oricui. Daca e sa ii dam crezare presedintelui CNAS, aceasta problema ar urma sa dispara pana la sfarsitul anului, iar orice pacient va putea face gratuit radioterapie la orice clinica doreste, fie ea privata sau din sistemul public de sanatate. Ciurchea a mai avertizat ca se vor lua masuri in cazul clinicilor care vor refuza sa acorde acest tratament gratuit, facand un apel la pacienti sa semnaleze acest lucru catre CNAS. „Acolo unde lucrurile nu sunt in regula, ca o masura extrem de radicala, intrerupem contractul furnizorului cu CNAS pe o perioada de cativa ani. Sigur ca pot fi comentarii, daca intrerupem contractele. Cu ajutorul pacientilor vom regla sistemul”, a declarat Ciurchea.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Tot pana la sfarsitul anului ar urma sa fie pus la punct un sistem informatic prin intermediul caruia orice bolnav cu afectiuni oncologice va fi luat automat in evidenta de CNAS, fiind introdus intr-o baza de date de catre medic, imediat ce a fost identificat acest diagnostic. Potrivit lui Ciurchea, sistemul informatic va ajuta la o mai buna evidenta a acestei patologii si la imbunatatirea tratamentului acordat pacientilor cu afectiuni de acest gen. „Vom realiza un sistem informatic la momentul externarii din spital, adica o rubrica pe fisa sau cum se va numi, pentru pacientul care are diagnosticul la externare de neoplasm si care va intra direct si va ajunge in datele CNAS. Este adevarat ca acel diagnostic trebuie certificat de buletinul de anatomie patologica care apare de regula cel mai devreme dupa doua saptamani de la prelevare. Pacientii cu neoplasm vor fi inregistrati intr-o baza de date speciala pentru oncologie”, a mai explicat Vasile Ciurchea.

 

farmacieConform presedintelui CNAS, la momentul actual nu mai exista liste de asteptare pentru pacientii cu afectiuni oncologice, acestia avand acces fara niciun fel de problema la investigatii de inalta performanta. „Daca ne referim la oncologie, nu mai avem liste de asteptare. As putem spune ca suntem in rand cu celelalte tari in ceea ce priveste tratamentul cu citostatice. Mai sunt molecule care asteapta sa fie pe lista, dar orice molecula care trebuie introdusa pe lista trebuie sa aiba un studiu, niste beneficii. Venim in plus in oncologie cu radioterapia, care pot spune ca va integra tratamentul din oncologie. La fel a fost introdus PET-CT-ul. In alte tari, PET-CT-ul se foloseşte pentru verificarea eficientei tratamentului, la noi este mai mult pentru diagnostic. Probabil intr-un timp relativ scurt vom ajunge si noi la acest nivel. In momentul de fata pacientii au acces la investigatii de inalta performanta”, sustine Vasile Ciurchea.

Referindu-se la pacientii care au mai multe boli cronice, presedintele CNAS a precizat ca acestia vor primi medicamente pe baza unei retete ce le va fi eliberata pentru fiecare afectiune in parte.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Comentarii (8)

  1. Anonim spune:

    Cele mai performante aparate de de radioterapie pentru cancer sunt detinute de o retea de spitale private. Deci, statul trimite clienti la aceasta firma privata, in loc sa isi cumpere propriile aparate de radioterapie, pentru a mentine costurile mici.

  2. Elena Reghina spune:

    SA FIE INTR-UN CEAS BUN!!!

  3. Constanta Ifrim spune:

    Doamne ajuta!

  4. Anca Moise spune:

    Sa dea dumnezeu sa fie asa.

  5. Nina Caccuci spune:

    Minunat. Doamne ajuta…

  6. Gela Camelia Dragan spune:

    Un lucru extraordinar, inca o sansa la viata a multora!!!!

  7. Marin Ion spune:

    Este o alinare pentru napastuitii soartei…

  8. Buzoianul spune:

    Povestea aceasta am mai auzit-o…
    Desigur ca gratuitatea va fi ”in limita fondurilor alocate” de CNAS si care vor fi desigur insuficiente cum au fost totdeauna la medicamente, consultatii, spitalizare de zi.

Adaugati un comentariu


 

*