Raluca Turcan promite relansarea producției de vaccin la Institutul Cantacuzino

10 februarie 2020 | 0 comentarii |

Vicepremierul interimar vorbește de accesarea unei finanțări europene nerambursabile în valoare de 150 de milioane de euro, pentru modernizarea Institutului, reluarea producţiei de vaccin şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice.

 

 

Deși guvernul din care face parte a fost demis săptămâna trecută, Raluca Turcan îndeplinește în continuare funcția de vicepremier, cu titlul de interimar, calitate în care a efectuat zilele trecute o vizită la Institutul Cantacuzino, însoțită de ministrul interimar al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă – institutul medico-militar aflându-se în subordinea ministerului condus de acesta din urmă.

Cu ocazia vizitei la institut, Raluca Turcan a purtat discuții cu specialiștii de aici, axate în principal pe oportunitățile de dezvoltare a unor proiecte de cercetare finanțate din fonduri europene. Totodată, s-a discutat și despre reluarea producției de vaccin gripal tetravalent, de către Institutul Cantacuzino, și astfel s-a ajuns la concluzia că poate fi accesată o finanțare europeană nerambursabilă în acest sens.

Potrivit Ralucăi Turcan, guvernul demis pregătește un proiect pentru accesarea unei finanțări de 150 de milioane de euro din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, bani ce vor fi folosiți pentru reluarea producției de vaccin gripal la Cantacuzino.

 

Vicepremierul interimar a menționat că banii ar urma să fie accesați în viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, în care România va avea la dispoziție fonduri nerambursabile în valoare de 8 miliarde de euro, destinate cercetării și dezvoltării.

Guvernul pregăteşte un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea institutului, reluarea producţiei de vaccin şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice. Am identificat componenta inovatoare, strategică şi competitivă pe care o poate pune la dispoziţie Institutul Cantacuzino. Din viitorul exerciţiu financiar al UE, ţara noastră are la dispoziţie 8 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare. Pentru proiectul de interes naţional derulat la Cantacuzino putem atrage 150 milioane de euro”, a declarat Raluca Turcan la finalul vizitei efectuate la institut, fără a estima însă o dată până la care Institutul ar fi capabil, după ani și ani de promisiuni, să reia producția de vaccinuri și seruri pentru care era atât de renumit înainte de a fi „pus pe butuci”, tot de clasa politică…

Colonelul Dragoș-Alexandru Necula, managerul Institutului, estimează că s-ar putea obține un nou vaccin cam peste 7 ani, pentru că, pe lângă cele 150 de milioane de euro pentru echipamente, este nevoie de noi cercetători, care să găsească noi formule pentru vaccinuri, mai ales că o parte dintre substanţele folosite în trecut la Cantacuzino au fost interzise între timp. În plus, sunt necesare „studii preclinice, în vivo, în vitro, o sumedenie de activităţi premergătoare pentru a scoate acest vaccin pe piaţă. Ori, Armata va scoate un produs la o tehnologie la fel sau mai performantă decât ceea ce este pe piaţă. Acesta este nivelul nostru de ambiţie”, a spus Necula.

 

În cazul în care va primi această finanțare, Institutul Cantacuzino va putea să-şi extindă capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două noi unităţi tehnologice complexe.

Cercetătorii îşi vor desfăşura activitatea într-un spaţiu nou, modern, cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. Aici, activitatea dezvoltării de vaccin va fi corelată cu cea de cercetare şi dezvoltare farmaceutică, iar la finalul proiectului care se va întinde pe durata a 7 ani, Institutul va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent şi să creeze oportunităţi de dezvoltare de noi produse farmaceutice” a mai precizat Raluca Turcan, menționând că, pe lângă acest proiect, Guvernul sprijină alte trei proiecte strategice pentru cercetarea românească, respectiv, înfiinţarea unui Institut de Cercetare în domeniul Medicinei Genetice, a unui Institut de Inteligenţă Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale şi IT şi a Institutului pentru Tehnologiile Viitorului – nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale şi tehnologii de fabricaţie avansate.

Rămâne de văzut acum în ce măsură guvernul în numele căruia vorbește vicepremierul va mai avea timp să pună în practică aceste promisiuni, dat fiind contextul politic actual, dar și faptul că de mai bine de 10 ani, toate guvernările au promis reluarea producției de vaccin la Cantacuzino, dar niciuna nu s-a ținut de cuvânt.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*