Ramane Arafat sau vine Nicolaescu?

10 decembrie 2012 | 1 comentariu |

Nina NeaguVictoria fara echivoc a USL in alegerile parlamentare il indreptateste pe Victor Ponta sa aspire la un mandat intreg de premier si la formarea noului Guvern, chiar daca presedintele Traian Basescu a tot declarat ca nimic si nimeni nu-l va determina sa accepte nominalizarea lui „dottore”.

Programul de guvernare propus de USL pentru viitorul mandat contine, printre altele, numeroase schimbari privind reforma si functionarea sistemului de sanatate. O parte dintre normele dupa care va fi condus si va functiona sistemul sanitar in urmatorii ani va trebui, volens – nolens, sa respecte regulile  stabilite cu FMI si Banca Mondiala.

Actualul ministru, dr. Raed Arafat, a demonstrat in scurta perioada in care s-a aflat la varful Ministerului Sanatatii ca are capacitate organizatorica si coerenta decizionala, chiar daca au mai existat si critici palide, sporadice.

Despre popularitatea si increderea de care se bucura in randul populatiei, nu mai poate fi vorba, pentru ca aici nu are concurenta… A fost apreciat intotdeauna pentru evolutia medicinei de urgenta, dar si-a castigat dreptul de a fi considerat „omul cel mai potrivit” (pana la proba contrarie), in monentul in care a avut curajul sa-l infrunte pe Traian Basescu si sa se exprime public si deschis impotriva unor decizii aberante ale fostilor ministri Cseke si Ritli, sustinute de  presedinte.

Si-a consolidat imaginea (daca mai era nevoie) prin fermitatea cu care a luat pozitie vizavi de „risipa” si „neregulile” despre care toata lumea stie ca se comit in Sanatate de ani de zile, fara ca cineva sa le stopeze.  Doctorul Arafat a  fost cel care a considerat  ca printr-o centralizare a achizitiilor se va putea micsora „frauda” si a dat in acest sens exemplul a doua spitale care au cumparat aceeasi aparatura medicala, de la acelasi furnizor, cu pret dublu intr-unul din cazuri. Asadar, cel putin la nivel declarativ, „parintele” SMURD a confirmat prin felul in care s-a descurcat, ca a fost alegerea cea mai buna pe care o putea face premierul Ponta.

Numai ca… in mai multe randuri, ministrul Arafat a insistat asupra faptului ca nu vrea sa fie ministru si in viitorul cabinet, pe motiv ca el se simte mai potrivit intr-o functie de executie, fara implicare politica, desi in ultimele saptamani a mers „in campanie” cu Victor Ponta aproape in fiecare zi. Dar, pe de alta parte, Arafat pare suficient de inteligent incat sa nu vrea sa-si altereze imaginea in viitorii patru ani de mandat…

Fostul ministru liberal din Guvernul Tariceanu, Eugen Nicolaescu, pare sa aiba sanse reale de a primi acelasi portofoliu, in noul Guvern Ponta. Chiar daca are o viziune partial diferita de cea conturata pana acum in noua Lege a Sanatatii, care de ani de zile este „in travaliu” si nu se mai naste.

Este insa nesigura si cooptarea lui Eugen Nicolaescu la Sanatate, pentru ca nu se stie daca Raed Arafat nu s-a razgandit intre timp,  obisnuindu-se cu fotoliul de ministru, dar si pentru ca nu este limpede cum vor decurge negocierile dintre premierul Ponta si cele patru partide din care este constituit USL si care vor forma arcul guvernamental (PSD, PNL, PC si PUNR), chiar daca s-au vehiculat deja nume ale unor viitori ministri.

Asadar, ramane Arafat, sau vine Nicolaescu la Sanatate?


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. Marin Andrei spune:

    E greu sa pierzi si sa nu fii in stare sa iti stergi urmele pentru ca a fi mai tanar si mai intuitiv bate varsta dinozaurului uricios!

Adaugati un comentariu


 

*