Rămâne bătut în cuie: Spitalul Municipal Râmnicu Sărat va trata doar pacienți infectați cu COVID 19

24 martie 2020 | 0 comentarii |

Pacienții au fost deja mutați în Spitalul Județean de Urgență Buzău, astăzi și mâine se face dezinfecție totală, iar de joi, cazurilor nou confirmate de pe teritoriul județului Buzău vor fi tratate în unitatea medicală râmniceană, până la finalizarea luptei cu noul coronavirus.

 

Ceea ce acum câteva zile era doar o intenție s-a transformat în certitudine. Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a devenit  ceea ce se numește „Spital-tampon pentru COVID 19” și va trata numai cazurile de pacienți la care s-a confirmat sau sunt suspecți de infecție cu noul coronavirus, până în momentul în care România va deveni „liberă” de aceast virus.

Ministerul Sănătății a decis că este cea mai bună soluție pentru județul Buzău, ținând cont de apropierea zonei Râmnicului de municipiul capitală de județ, dar și de numărul foarte mare de râmniceni care au fost plecați în Italia și Spania, țări în care numărul îmbolnăvirilor și al deceselor se situează pe primul loc în Europa, și acum s-au întors ori urmează să se întoarcă acasă.

Conducerea unității medicale și Consiliul Local Râmnicu Sărat, în subordinea căruia funcționează spitalul, au fost înștiințate de decizia privind transformarea untății medicale în spital-tampon pentru tratarea cazurilor de infecție cu COVID 19, astfel că luni au fost externați pacienții care nu prezentau probleme deosebite, iar cei care necesitau tratament sub supraveghere au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Tot de luni, Ambulatoriul unității medicale şi-a suspendat activitatea, astfel că doar pacienţii dependenţi de insulină şi de dializă vor mai avea acces, scop în care unitatea medicală va fi dotată cu un aparat de hemodializă.

 

Astăzi s-au demarat pregătirile pentru noua destinație, iar până mâine se va finaliza dezinfecția și se vor stabili noile funcționalități, astfel că începând de joi, buzoienii care vor fi confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor fi internați și tratați la Râmnicu Sărat.

Conducerea unității medicale recunoaște că a fost surprinsă de decizia Ministerului Sănătății de transformare în spital-tampon pentru bolnavii cu COVID 19, în contextul în care la ora actuală spitalul nu are nici dotările cu aparatură medicală specifică tratăreii noului coronavirus, nici suficient personal pentru a face faţă acestor provocări.

Managerul Adrian Danielescu este însă convins că se va primi în curând tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienţilor infectați cu COVID 19, inclusiv personal medical calificat. Totodată, acesta le transmite locuitorilor oraşului că nu au motive să se teamă, adevăratul pericol fiind pentru cadrele medicale care vor trata pacienţii infectați. Crede însă că prin adoptarea unor măsuri stricte de protecţie, medicii şi întregul personal din spital se vor putea feri de contaminare.

 

Astăzi, președintele Iohannis, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii Afacerilor Interne, Sănătății, Apărării și Transporturilor a discutat cu managerii spitalelor din toată țara, într-o videoconferină, în cadrul căreia le-a transmis acestora că este esențial să fie pregătit un plan pentru scenariul extrem în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.

Am văzut ce s-a întâmplat în alte țări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp și au apărut probleme majore”, a afirmat președintele, acceptând că sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care să asigure un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean, dar a subliniat „acum ne aflăm într-un moment de criză majoră, în care trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”.

Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a subliniat șeful Statului, insistând pe faptul că experiența internațională și națională arată că personalul medical este cel mai expus infecției cu noul coronavirus și trebuie protejat cu prioritate, prin toate mijloacele posibile.

 

În contextul actual, șeful Statului a propus ca echipamentele și materialele sanitare să fie direcționate cu prioritate către medicii și asistentele care luptă în prima linie și să se asigure cu celeritate un număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante. Amenajarea unor zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală, instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor și un program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariției unor stări de epuizare fizică și psihică au fost, de asemenea, propuneri ale președintelui Iohannis, care le-a dat asigurări managerilor de spitale că Guvernul face achiziții chiar „în aceste ore”, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale.

Subliniind că sfârșitul crizei de coronavirus va depinde de felul în care ne comportăm cu toții și de modul în care românii vor înțelege să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alții și să respecte măsurile de igienă recomandate de medici, președintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe managerii de spitale că este alături de ei și de tot personalul medical, exprimându-și convingerea că „împreună vom face față acestei crize”.

Premierul Orban împreună cu miniștrii prezenți la videoconferință au discutat apoi, timp de câteva ore, detaliile privind achizițiile de echipamente și aparatură medicală specifică, dar și modul de organizare și de acțiune împotriva temutului virus, astfel încât efectele acestuia, în toate domeniile, să fie reduse la minimum posibil.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*