Războiul declarațiilor între avocatul lui Matteo Politi și ministrul Sănătății

Sorina Pintea a reacționat după ce avocatul falsului medic a declarat, fără nicio dovadă, că în România ar fi peste 3.000 de persoane care practică medicina ilegal.

 

Av. Daniel Ionascu

Problema medicilor falși din sistemul românesc de sănătate a revenit zilele acestea în actualitate, în urma unei declarații șocante lansate în spațiul public de către avocatul Daniel Ionescu, care îl apără pe italianul Matteo Politi, cel de la care a pornit acest scandal, după ce s-a dovedit că a profesat ilegal, ca medic chirurg estetician, în mai multe clinici din Capitală, având „la mână” doar o parafă eliberată de Direcția de Sănătate Publică.

Avocatul a afirmat, fără nicio dpvadă, că în România ar exista la acest moment mult mai multe persoane care profesează ilegal în domeniul medical, precizând că ar fi vorba de circa 3.000 de „impostori” care apelează la aceleași practici ca și clientul său. Avocatul susține că informația i-a parvenit chiar de la Matteo Politi și că tinde să îi dea crezare, atât prin prisma noilor cazuri ieșitele iveală după arestarea acestuia, cât și a faptului că Ministerul Sănătății refuză să facă publică o listă cu toate parafele medicilor, pentru a se putea verifica dacă acestea corespund cu datele înregistrate la Colegiul Medicilor. „De patru luni de zile am strigat către ministrul Sănătății să facă publice parafele care există în România, în așa fel încât să vedem dacă cel ce are parafă este scris în tabloul medicilor. De patru luni de zile nu mi-au răspuns. Cer cu toată puterea să se facă publice aceste parafe, pentru a putea fi comparate de orice pacient. Este vorba de siguranța pacientului. Din datele dosarului, pe teritoriul României sunt un număr de 3.000 de astfel de falși medici. Informaţia o am direct de la Matteo Politi, el este responsabil de ceea ce spune. Nu pot să vă spun dacă sunt 3.000 cu exactitate, dar cu siguranţă vedem toţi că sunt mai mulţi decât unul sau 10, ceea ce este suficient să ne îngrijorăm”, a declarat avocatul.

 

Matteo Politi

Informația s-a răspândit rapid în spațiul public, fapt ce a determinat și o reacție imediată din partea Ministerului Sănătății, care a remis un comunicat în care se fac precizări cu privire la datele vehiculate. Astfel, dacă falsul medic italian și avocatul său susțin existența a aproximativ 3.000 de medici falși în România, reprezentanții ministerului spun că nu există informații conform cărora în sistemul medical ar mai exista în prezent persoane care practică ilegal medicina și solicită ca, în cazul în care cineva deține informații referitoare la medici falși care profesează fie în sistemul public, fie în cel privat, persoana respectivă să se achite de obligația legală de a anunța organele de anchetă, o astfel de practică punând în pericol viața pacienților.

Mi se pare extrem de gravă afirmația conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3.000 de medici falși. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva știe că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligația de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmații fără dovezi fac foarte mult rău pacienților, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată”, a declarat ministrul Sănătății, prin intermediul comunicatului amintit.

Reacția ministrului, din păcate, lasă loc de interpretare, dar dacă ar fi să dăm crezare celor afirmate de avocat, ar însemna să credem că un sfert din medicii români n-ar avea drept de practică, iar asta cere o reacție fermă și din partea organizațiilor profesionale ale medicilor, pentru că știrea, chiar dacă este una falsă, afectează imaginea celor care au învățat 11-12 ani (facultate plus rezidențiat) și au trecut prin zeci de examene pentru a avea dreptul să profeseze…

 

Sorina Pintea

În același document se recunoaște că au existat unele cazuri de medici falși, în cazul cărora s-au luat măsurile ce se impuneau, fiind totodată dispuse controale la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și la alte direcții din țară, controale în cadrul cărora au fost verificate codurile de parafe emise de aceste instituții.

În ceea ce privește refuzul de a face publică lista cu codurile de parafe emise la nivel național, ministrul Sorina Pintea a precizat că este justificat de faptul că această listă conține date cu caracter personal ale medicilor, iar publicarea acestora ar fi ilegală. „Pe de alta parte, suspiciunile create astfel afectează și medicii care fac tot ce le stă în putință pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoana și-a obținut ilegal codul de parafă,  astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breșe în sistem. Este vorba chiar despre  persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionașcu, cel care afirma ca sunt alte mii de medici în situația clientului său. Sunt sigură că justiția își va face datoria în toate cazurile depistate, pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol viețile oamenilor”, a precizat ministrul Sănătății, în replică la declarațiile făcute de avocatul falsului chirurg estetician.

Aceasta a mai amintit că a emis un nou ordin ministerial care reglementează condițiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public și privat, documentul legislativ aflându-se în prezent în dezbatere publică.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*