Recomandarile medicilor pentru perioada Sarbatorilor Pascale

Excesele alimentare si bachice la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite, alergii alimentare sau parazitoze! 

 

Mihaela Voineagu

Obiceiurile de consum excesiv de mancare si bautura din perioada  sarbatorilor constituie o problema de dereglare a functionarii organismului des invocata de cei care, in preajma Pastelui, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa.

Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze.  Indiferent de ceea ce ati planificat pentru Paste, este bine ca o serie de lucruri esentiale sa fie stiute si asumate pentru a nu avea probleme majore de sanatate”, atrage atentia Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau .

 

Recomandarile DSP Buzau in scopul prevenirii riscurilor de imbolnavire:

– Consumati numai carne care a fost cumparata din reteaua de magazine publice;

– Nu consumati carne din taieri clandestine, ambulante;

– Nu consumati carne insuficient tratata termic;

– Se recomanda sa nu folositi oua de rata/gasca la prepararea cremelor, prajiturilor, maionezei;

– Nu uitati sa va spalati bine pe maini, cu apa si sapun, inainte de a prepara alimentele;

– Trebuie sa pastrati la frigider alimentele usor alterabile: carnea, pestele, ouale, maioneza, cremele. Atentie la neintreruperea lantului frig pentru toate alimentele;

– Nu pastrati alimentele preparate langa cele nepreparate (carne cruda langa cea preparata, mezeluri, preparate traditionale din carne de miel);

– Nu achizitionati bauturi alcoolice traditionale (vin, tuica) de la comercianti ambulanti;

– Aveti grija ce si cat mancati!

 

Dr. Venera Acsinte

In urma analizelor de laborator efectuate s-a constatat ca 100 grame de carne de miel are o valoare calorica ridicata, de 200-300 kcal, si un continut ridicat de potasiu. Organele (in special ficatul), dar si carnea, contin foarte mult fier, care se absoarbe foarte usor, zinc si carnitina, cu rol energetic, si cantitati mici de calciu, acidul folic si vitamina E. Are un continut de proteine ridicat, dar si multe grasimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

„Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 saptamani poate produce, la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente, sau in caz de consum excesiv, probleme legate de: continut ridicat de colagen bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat si iar excesul creeaza probleme putand declansa atac de guta, la cei suferinzi deja, si boli gastro-intestinale si hepato-renale, la cei predispusi unor asemenea afectiuni (cu hiperuricemie); continut scazut de fibre alimentare: recomandam asocierea legumele pentru a preveni constipatia iar stufatul sau drobul trebuie sa aiba cat mai multa verdeata si orez; continut crescut de lipide cu risc aterogen in special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatita; continut crescut de proteine: pot determina alergii”, explica dr. Venera Acsinte, directorul executiv al DSP Buzau.

 

Medicii recomanda, de asemenea, respectarea unor masuri speciale in cazul consumului carnii de miel:
– In cazul prepararii ciorbelor, adaugarea carnii este bine sa se faca doar in momentul fierberii si, pe cat este posibil, carnea folosita sa provina de la miei de 10- 14 kg si nu mai mici.
– Prepararea carnii de miel sa se faca inabusita sau pe gratar, evitandu-se pe cat posibil prajelile, iar stufatul trebuie sa contina cat mai multe legume, deoarece carnea nu contine fibre si legumele vor ajuta in prevenirea constipatiei.

-Evitarea asocierii carnii de miel cu paine, mamaliga sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume.
– Nu cumparati si nu folositi pentru preparare si consum carnea de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.

 

In cazul in care sesizati in diferite unitati comerciale sau de alimentatie publica, alimente necorespunzatoare sau incalcarea normelor de igiena, va puteti adresa Directiei de Sanatate Publica a Judetului Buzau ce asigura serviciul de permanenta la sediul din Buzau, Str.Gr. Bastan Nr.3; Tel:0238.721.901, Fax:0238.721539, in scopul interventiei operative in vederea eliminarii riscurilor pentru sanatatea publica.


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*