Recuperarea medicală – procedurile care reduc durerea și redau mobilitatea pacientului

18 iulie 2022 | 0 comentarii |

Recuperarea medicală constă într-un complex de tratamente de care mulți pacienți au nevoie înainte şi după o intervenţie chirurgicală, după un traumatism sau din cauza unor afecțiuni, pentru a reduce și elimina durerea și a-și restabili capacitățile funcționale.

 

Dr Ioana Nohai (foto: Huston NPA)

Recuperarea medicală a devenit una dintre cele mai solicitate specialități medicale în ultimii ani, din cauza lipsei mișcării, a ortostatismului (statul prea mult pe scaun sau în picioare), a unor poziții vicioase (în bancă la școală), a alimentației necorespunzătoare, lipsei odihnei și a vieții agitate care duce de multe ori la accidente.

Recuperarea medicală completează tratamentele obișnuite (medicație, intervenții chirurgicale, sisteme ajutătoare etc.) care vizează vindecarea unei leziuni sau „repararea” fizică a unei zone afectate și are aplicații în numeroase domenii medicale – ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre- și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, chirurgie plastică și reparatorie etc. Pe lângă metodele clasice de recuperare, precum kinetoterapia sau masajul, acum se folosesc tehnologii și echipamente performante, care accelerează vindecarea.

Cabinetul de recuperare medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, recent modernizat și dotat, dispune acum de o gamă variată de aparatură clasică și modernă, care permit abordarea unui spectru larg de proceduri, precum Electroterapie, Masaj, Kinetoterapie, parafină, unde scurte, magnetoterapie, terapie de înaltă frecvență, laser terapie și terapie TECAR. Programul de recuperare medicală este stabilit în funcție de nevoile pacientului și complexitatea cazului, iar tratamentul este personalizat în funcție de afecțiune, vârsta pacientului şi bolile asociate ale acestuia”, explică dr. Ioana Nohai, medic primar recuperare medicală, cu competențe în ecografie aparat locomotor și în acupunctură, coordonatorul cabinetului de Fiziokinetoterapie și recuperare medicală al SJU Buzău.

 

As. Monica Roșu

Pentru a beneficia de recuperare sau reabilitare medicală, primul pas pe care trebuie să-l facă un pacient este să se programeze la un consult de specialitate realizat de un medic ortoped, neurolog sau cardiolog, în funcție de afecțiune pacientului. Ulterior, un medic specializat în recuperare medicală va stabili planul de tratament, în funcție de nevoile personale ale pacientului, după care acesta poate începe efectuarea ședințelor de recuperare recomandate.

  „Recuperarea medicală se concentrează în principal pe mișcare și pe știința care se învârte în jurul ei, astfel încât să poată aborda orice problemă medicală ce poate provoca dizabilități sau dureri. Odată problemele identficate corect, pacienții sunt ajutați să-și maximizeze și să-și restabilească funcțiile afectate în urma unei boli sau intervenții chirurgicale și să-și îmbunătățească abilitățile funcționale. Împreună cu asistentele medicale Monica Roșu şi Crina Apostol, kinetoterepeutul Gabriel Grigore şi maseurul Cornel Iosif formăm o echipă bine pregătită, empatică și dornică să aline suferința pacienților care se adresează cabinetului nostru de Recuperare Medicală din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, menționează dr. Ioana Nohai.

 

As. Crina Apostol

La recuperare vin pacienți de toate vârstele. În cazul copiilor, majoritatea prezintă deficiențe ale coloanei vertebrale cauzată de pozițiile vicioase de postură (la școală și acasă). Tinerii suferă mai ales de afecțiuni ale coloanei vertebrale (discopatii lombare, lombalgii, hernii de disc, protuzii, spondiloză cervicală) din cauza statului ortostatismului (statul prelungit pe sacun sau în picioare), o parte au nevoie de recuperare în urma unor traumatisme (fracturi, căzături etc.), iar mai puțini prezintă alte patologii. În cazul vârstnicilor predomină degenerarea articulațiilor, fracturile, sechelele post-AVC, Parkinson, scleroza multiplă sau dureri care au cauze necunoscute.

De cele mai multe ori este nevoie de un complex de proceduri, constând în fizioterapie, axată pe recuperarea funcției locomotorii, recomandată în special pacienților cu afecțiuni articulare și musculare, kinetoterapie ajută la redobândirea controlului și echilibrului muscular, tratarea traumatismelor, restabilirea forței musculare și masaj – care contribuie la corectarea unor zone afectate în special de postura incorectă (în bancă sau la birou), ori a unor suprasolicitări fizice care afectează coloana sau musculatura (stimulează tonusul muscular, circulația periferică și diminuează/înlătură durerea din zonele tensionate). În unele cazuri este nevoie și de recuperare mentală și emoțională, iar aici intervine psihoterapeutul, care ajută pacientul să-și redobândească încrederea în sine.

 

Petre Emanoil Neagu, Claudiu Damian

Dotarea Cabinetului de Fizioterapie și Recuperere Medicală cu aparatură medicală performantă s-a realizat odată cu modernizarea și dotarea tuturor celor 19 cabinete care funcționează în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Investiția, care s-a ridicat la 849.112.90 lei, a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și „reprezintă o realizare importantă pentru spitalul nostru, care s-a putut concretiza graţie Consiliului Judeţean Buzău. Doresc să mulţumesc în mod deosebit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru sprijinul permanent pe care îl manifestă faţă de proiectele Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, ca și întregului aparat tehnic și administrativ. Având și o echipă de specialiști cu experiență, cu ajutorul noilor dotări reuşim să creştem calitatea serviciilor medicale şi să îmbunătăţim infrastructura sanitară, ceea ce are un impact direct asupra calității vieții locuitorilor judeţului Buzău. Scopul serviciilor oferite prin intermediul cabinetului de recuperare medicală este acela de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții persoanelor cu dizabilități fizice, în urma unor leziuni fizice survenite în urma unei traume, a unui accident, a unei boli sau a unei intervenții chirurgicale”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

Investițiile în sănătate sunt prioritare, ne dorim ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale la standarde cat mai înalte, iar medicii să aibă aparatura și condițiile necesare pentru o diagnosticare cât mai precisă”, spune la rândul său Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care amintește că pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au accesat peste 9 milioane de euro din fonduri europene.

 

Pentru Electroterapie au fost achiziţionate: un aparat electroterapie şi ultrasunete cu ajutorul căruia se efectuează proceduri specifice pentru diverse afecțiuni ale aparatului locomotor, de tip inflamator, degenerativ, posttraumatic sau neuromotor; aparat laser de înaltă intensitate (terapie cu laser) pentru multiple patologii; aparat magnetoterapie indicat în boli degenerative artrozice cronice, afecţiuni post ortopedice, boli neurologice; aparat cu microunde pentru reumatism degenerativ, artroze, spondiloze, tendinite, patologie post traumatice, afecţiuni neurologice-nevralgii, nevrite; aparat parafină pentru procedurile de termoterapie; aparat unde de şoc ESWT, un dispozitiv electromedical care furnizează tratament terapeutic pe bază de unde ultrasunet în domenii: ortopedie, reabilitare medicală, medicină sportivă (metoda „unde de şoc” este tratamentul preferat pentru tendinopatie); aparat T-Care, utilizat pentru condropatie patelară, coxartroză, lumbago-cronic, periatrita umărului, pinteni calcaneeni, afecţiuni osteo-articulare, afecţiuni musculo-scheletale; baie galvanică, care asigură o bună aplicare a curentului galvanic în apă pentru extremităţile superioare şi inferioare (utilizată cu precădere în afecțiuniale sistemului central nervos, disfuncţii inflamatorii degenerative şi cronice ale sistemului locomotor); aparat RIR (radiaţii infraroşii), indicat pentru reumatism abarticular, reumatism degenerativ şi reumatism inflamator.

 

Gabriel Grigore – kinetoterapeut

Pentru Kinetoterapie, pe lângă aparatele existente s-a achiziţionat un Fisiotek-H-P2 – un aparat extrem de versatil ce permite recuperarea pasivă a umărului, cotului şi a încheieturii mâinii, conceput pentru uz profesional, folosind mișcarea pasivă, utilizat pentru recuperarea medicală a deficitelor neuromotorii, la recomandarea medicului; o bandă de alergare – destinată mersului şi/sau alergării pe loc pentru antrenament fizic recreativ, exerciţii de mers la pas cu sau fără sistem de susţinere a greutăţii corporale; un dispozitiv de scripetoterapie.

Potrivit dr. Ioana Nahoi, în cadrul Cabinetului de Recuperere Medicală se asigură asistență de recuperare-medicină fizică în special pentru afecțiuni inflamatorii (artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, tenosinovită, bursită); afecțiuni degenerative (gonartroză, coxartroză, artroza umărului, spondiloză lombară și cervicală); SDR loco-regionale musculo-scheletale (bursite, tendinite, periartrite scapulo-humerale, epicondilite); neurologice (discopatii, lombosciatică, monoplegii, hemiplegii, pareze, neuropații, nevralgii, traumatisme ale nervilor, distrofii musculare etc.); afecțiuni post-operatorii (hernie de disc, fracturi, post-protezare); afecțiuni ale aparatului locomotor (scolioză, cifoză, picior plat, monturi); afecțiuni ortopedice (entorse, luxații, întinderi musculare, atrofii musculare).

 

GALERIE FOTO (sursă: SJU Buzău)


Adaugati un comentariu


 

*