Reforma lui Nicolaescu, reorganizare prin desfiintare

18 martie 2013 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii a anuntat reorganizarea prin desfiintare a DSP-urilor, CJAS-urilor, Ambulantei si Centrelor de tranfuzii si reorganizarea lor in centre regionale. Prin decizii partiale anuntate la televizor si bucati de legislatie postate pe site-ul Ministerului Sanatatii, ministrul isi atinge scopul si va aplica propria reforma a sanatatii.

 

Eliminarea contributiei la sanatate, pachet de asigurari medicale de baza pentru toti romanii (asigurati si neasigurati), aparitia listelor de asteptare pentru pacienti atunci cand suma acoperita de stat este epuizata, introducerea „RCA medical” obligatoriu pentru oricine obtine venituri in Romania, aparitia asiguratorilor medicali privati si centralizarea centralizarea achizitiilor si a intregului sistem sanitar – prin reorganizarea / desfiintare a DSP-urilor, CJAS-urilor, Ambulantei si Centrelor de transfuzii. 

Spre deosebire de predecesorii sai, asa cum am spus-o si alta data in Sanatatea Buzoiana, ministrul Eugen Nicolaescu se bazeaza pe politica pasilor marunti, pe redundanta si tehnica manipularii, prin care repetand obsesiv anumite elemente din legea elaborata in laboratoarele PNL   isi va atinge tinta ca aceasta sa fie aplicata fara sa mai fie supusa dezbaterii publice .

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Intr-o conferinta de presa, ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ca initiativele de reorganizare lansate vineri in dezbatere publica reprezinta „un prim pas” al reformei din Sanatate „in interesul cetateanului”.

 „Puteti sa-i spuneti reorganizare, daca desfiintare nu place auzului”, a spus ministrul, referindu-se la reorganizarea directiilor de sanatate publica si a caselor de asigurari de sanatate judetene, explicand ca masurile de reorganizare urmaresc controlul costurilor, reproiectarea componentelor de baza din sistem si implicarea comunitatilor si autoritatilor locale, ceea ce in opinia sa, reprezinta  „accentuarea descentralizarii”, desi cele mai multe pareri sustin ca este vorba despre supercentralizare.

 „Au fost postate pe site-ul institutiei proiectele de acte normative care stau la baza reorganizarii si restructurarii Ministerului Sanatatii. Reforma in interesul cetateanului poate reprezinta <<vorbe goale>>pentru unii, pentru mine insa este cea mai importanta preocupare a mandatului si o responsabilitate pe care mi-am luat-o in fata cetatenilor si a Parlamentului”, sustine ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a spus ca „este preferabila o reforma din mers, decat o noua legislatie, care sa intarzie cu cativa ani” schimbarile necesare, precizand ca masurile propuse de Ministerul Sanatatii (MS) sunt agreate si sustinute de Fondul Monetar International.

Oficialul MS mai subliniaza ca reforma in acest sector nu mai poate fi amanata, iar anul 2013 va insemna anul schimbarilor radicale in interesul cetateanului, nu a grupurilor de interese.

 

Restructurarea si reorganizarea se vor face prin micsorarea birocratiei si apropierea sistemului de cetatean, prin profesionalizarea managementului si intarirea controlului la nivel local, mai spune Nicolaescu. Se vor translata o serie de activitati catre autoritatile locale, accentuandu-se descentralizarea sistemului.

Potrivit proiectului pus in dezbatere publica, in subordinea MS vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica, opt servicii regionale de ambulanta, Agentia Nationala de Programe de Sanatate, Agentia Nationala de Achizitii si Investitii in Sanatate.

Agentia Nationala de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sanatate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea si interventia ori de cate ori este nevoie ca programele sa se desfasoare in conditii normale, fara sincope.

Daca totul va merge conform planului, pana la sfarsitul anului ele vor putea sa intre in functiune in noua formula si atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu totii le-am observat in  ultimii 4 ani”, sustine ministrul.

 

Directiile de sanatate publica judetene se vor reorganiza in opt autoritati regionale de sanatate publica, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridica, in subordinea carora vor functiona 34 de oficii judetene de sanatate publica si alte unitati cu personalitate juridica, conform prevederilor legale. Totodata, serviciile judetene de ambulanta se vor reorganiza in opt servicii regionale, cu 33 de statii regionale.

Prin acelasi proiect de HG se urmareste si micsorarea numarului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250. 

 „Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judetene, o parte ramane la autoritatea regionala si o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de catre spitale si cabinetele medicale. Foarte putine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite. Cu cat se intarzie mai mult asezarea noilor structuri cu atat se vor diminua economiile preconizate, care sunt calculate la nivelul anului 2013”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai declarat ca prin procesul de reorganizare din Sanatate vor fi reduse trei-patru mii de posturi „din birocratie”, iar economiile se vor ridica la cca. 50.000 de euro.

 

Sistemul national de transfuzie sanguina va avea in structura sa Institutul National de Transfuzie Sanguina, sapte centre regionale de transfuzie sanguina si 34 de centre judetene de transfuzie sanguina conduse de catre un medic sef.

Sistemul national de medicina legala va cuprinde Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” si cinci institute regionale de medicina legala. Potrivit proiectului de ordonanta publicat pe site-ul MS, institutia ar urma sa aiba in subordine Sistemul national de medicina legala care va cuprinde Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” – coordonatorul metodologic al sistemului, care va indeplini si atributiile institutului regional de sanatate publica pentru regiunea Bucuresti – Ilfov, precum si cinci institute regionale de medicina legala, in coordonarea de specialitate a Institutului „Mina Minovici”.

Centrele regionale ar urma sa functioneze in resedintele de judet in care se afla si universitatile de medicina si farmacie, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

 

Ministerul Sanatatii propune, de asemenea, infiintarea Agentiei Nationale de Programe de Sanatate (ANPS) in proiectul de Ordonanta de Urgenta privind restructurarea organizatorica a unor componente din sistemul de sanatate, publicat pe site-ul ministerului.

 „Agentia Nationala de Programe de Sanatate este unitate aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat. Agentia va elabora si propune spre aprobare ministrului Sanatatii programele nationale de sanatate, va elabora proiectul de hotarare de Guvern privind aprobarea programelor nationale de sanatate, va supune aprobarii ministrului sanatatii Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate, va asigura derularea programelor nationale de sanatate publica, precum si asistenta tehnica si managementul acestora”, se arata in proiectul de ordonanta.

De asemenea, ANPS va colecta, analiza si disemina datele rezultate din realizarea programelor nationale de sanatate, va fundamenta necesarul de resurse financiare pentru implementarea programelor nationale de sanatate, va propune spre repartitie fondurile pe unitati de specialitate, va propune spre aprobare ministrului sanatatii alocarea si finantarea lunara a programelor nationale de sanatate si va propune spre aprobare ministrului achizitionarea de bunuri si servicii necesare implementarii programelor nationale de sanatate.

Agentia va monitoriza permanent activitatea de implementare a programelor, pe baza de standarde, criterii de performanta si alti indicatori relevanti.

Proiectul de ordonanta a fost lansat in dezbatere publica pe 15 martie, iar termenul limita pana la care se pot face propuneri este 25 martie.

 

Saptamana aceasta se va pune in dezbatere publica si proiectul de act normativ care vizeaza reorganizarea caselor de asigurari de sanatate, a mai anuntat Nicolaescu, urmandu-si strategia cu tenacitate, oricate orgolii a deranjat si oricate critici au fost formulate, inclusiv din partea presedintelui CNAS, dr. Doru Badescu.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca in urma acestei reorganizari se va realiza o economie de 50 milioane de euro, bani care vor ramane in sistem.

Tot in aceasta saptamana sunt programate si ample dezbateri publice cu asociatiile profesionale, organizatiile de pacienti, sindicatele  si mediul de afaceri privind schimbarile propuse, se mai sustine in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii.

Nicolaescu a afirmat sambata, la Gala femeilor liberale, ca nu poate garanta ca toti cei care vor fi disponibilizati isi vor gasi un loc de munca si a precizat ca vor ramane in sistem doar „cei care stiu sa faca treaba”. Ministrul Sanatatii a mai spus ca asa cum se intampla in orice proces, restructurarea se va desfasura pe etape.

Noi acum spunem ca vor fi 3 – 4.000 de posturi care ar trebui sa fie disponibilizate, dar dupa ce vom face aranjamentul pe fiecare structura în parte, s-ar putea sa fie 2.000 sau 1.000 sau 500. Imi este greu sa spun”, a lasat  Nicolaescu din nou sa planeze incertitudinea.



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Delirul si reforma

    De cand s-a inceput reforma constat ca fiecare ministru care a venit la carma MS a avut propriul delir organizatoric.
    Cand s-au desfiintat spitalele am crezut ca mai mult nu se poate.
    Albert Einstein spunea ca ca doua lucruri nu au limite: universul si prostia, dar in privinta universului avea retineri.
    Se pare ca Einstein s-a inselat, inclusiv delirul nu are limite (cel putin cand se manifesta la un ministru).
    Daca desfintarea spitalelor nu a pus nimic in loc si nici nu s-au vazut mai multi bani in sanatate, de data aceasta consecinta va fi ”o mare brambureala” cu consecinte incalculabile.

Adaugati un comentariu


 

*