Reguli mai stricte pentru vizitarea pacienților internați în spitale

17 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Vizitele în spital vor fi permise pentru cel mult 30 de minute, numărul de vizitatori va fi limitat, iar informaţii telefonice despre rudele internate vor fi primite doar de la persoane special desemnate, pe baza unui cod unic primit de fiecare pacient la internare.

 

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională un proiect de Ordin prin care se stabilește un nou program de vizitare organizată a pacienţilor internaţi în spitale, precum şi reguli clare care trebuie respectate de aparținătorii care-și vizitează rudele internate sau care solicită informații despre acestea.

Proiectul de act normativ prevede perioade clare de vizită în spital, care va fi redus de la 60 la 30 de minute. Accesul aparținătorilor va fi permis în spital, de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 şi 20.00, iar în week-end, între orele 10.00 și 20.00. De asemenea, va fi interzisă, explicit, perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în spitale, cu excepția celor legate de parcare.

Pentru a se preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale în spitale, vizitatorii trebuie să poarte echipament de protecție adaptat gradulului de risc al secției în care merg, care va fi furnizat de unitatea sanitară, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile de prevenire a transmiterii infecțiilor. Cei care prezintă semne clinice de infecții acute nu vor avea acces în spital.

 

De asemenea, se modifică numărul de vizitatori care au dreptul să viziteze un pacient. Dacă până acum, un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi putea fi vizitate de cel mult trei persoane, putând fi vizitați cel mult doi pacienți concomitent, conform noului Ordin, în același fel de salon va fi permis accesul unei singure persoane care poate vizita cel mult doi pacienți simultan. În saloanele cu cel mult trei paturi va putea fi vizitat un singur pacient, de către o singură persoană, restricție care în vechiul regulament nu exista.

În cazul minorilor se mențin regulile prin care pentru copiii sub 14 ani, părintele/aparținătorul are dreptul să fie internat cu el, iar pentru cei între 14 și 18 ani, internarea unui aparținător se acceptă doar cu acordul șefului de secție.

Vor fi exceptați de la aceste reguli aparținătorii pacienților în stare critică sau terminală, care au dreptul la vizită zilnic și la orice oră. Cu acordul medicului curant și dacă condițiile din secție permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător. O asemenea posibilitate este instituită și pentru pacienții cu un grad redus de mobilitate.

 

Documentul mai prevede că pacienţii nu trebuie testaţi pentru Covid-19 la internarea în spital, decât dacă au simptome de boală. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că Ordinul stabilește noi reguli privind accesul în spitale, din care este eliminată condiționarea internării de efectuarea unui test Covid, dacă nu sunt semne clare de boală, pentru a nu se mai limita dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală dacă nu au „această testare care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal”.

Ministrul consideră că, în momentul de faţă, chiar dacă „pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu noul coronavirus şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale”.

Astfel de limitări se vor impune doar în cazul „unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc”, în care „programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat”, prevede ordinul.

 

Se modifică, de asemenea, modul în care se ține legătura cu rudele persoanelor internate, la telefon. Dacă până acum era obligatoriu ca secțiile să aibă un număr de telefon la care să potă oferi familiei informații legate de starea pacientului, pe viitor, aceste informații vor fi oferite doar pe baza unui cod numeric unic pe care-l primește fiecare pacient la internare, care este comunicat aparținătorilor, cod pe care va trebui să-l precizeze aparținătorul la începutului apelului, pentru care se va stabili „un timp rezonabil”, pentru a se evita abuzurile. „Trebuie să existe posibilitatea comunicării dar într-un timp rezonabil, gândiţi-vă la faptul că cineva întreabă din jumătate în jumătate de oră ce face persoana internată”, a explicat ministrul Sănătății. Măsura are ca scop securizarea informațiilor legate de starea unui pacient, astfel încât acestea să nu ajungă la cunoștința unor persoane care nu sunt îndreptățite să le afle.

Rudele pacienților primesc și dreptul de a discuta direct cu medicul curant, în timpul programului de lucru al acestuia, într-un interval stabilit de medicul șef de secție și afișat la loc vizibil, la intrarea în spital.

 

Alexandru Rafila

Nerespectarea prevederilor acestui ordin „constituie cauză de încetare a contractului de management” a directorilor de unități spitalicești publice, mai prevede actul normativ. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, noul Ordin „reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat, încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă”.

Ministrul Sănătății a spus că, probabi, „proiectul de Ordin va mai suferi mici modificări până la finalizarea lui şi publicarea în Monitorul Oficial”, după ce vor fi analizate opiniile și propunerile celor care îl studiază în transparenţă decizională, actul normativ trebuind „să fie înţeles şi acceptat în primul rând de profesionişti”.

Unitățile sanitare au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului ordin, să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, „care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic/sms, la cerere, următoarele informații: secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”, se menționează în actul normativ lansat în transparență de Ministerul Snătății.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*