Remedii naturale din coji de ceapa

25 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ca ceapa este un exceptional aliment-medicament e un lucru stiut de toata lumea, insa mai putini stiu ce efecte terapeutice deosebite au si cojile ei.

 

coji-de-ceapa-2In popor, cojile de ceapa erau folosite ca vopsea naturala pentru colorat lana. Acestea se fierbeau cu otet, iar in solutia obtinuta se inmuiau tesaturile, pentru a le conferi o culoare roscata sau maronie. Pe baza acelorasi acelorasi proprietati, ceaiul din coji de ceapa a fost utilizat si pentru colorarea parului.

Intrebuintarea acestora, pe care in mod obisnuit, le aruncam, nu se opreste insa aici, intrucat  infuzia din coji de ceapa are multiple virtuii terapeutice, avand printre altele proprietati tonice, diuretice, antimicrobiene si antispasmotice.

Spre exemplu, pentru cazurile de rosu in gat, in caz de congestie si durere la nivelul gatului, se prepara o infuzie din cateva coji de ceapa la o cana de apa fierbinte, iar dupa infuzare, solutia se strecoara si se foloseste cand este calduta, pe post de gargara. In caz de tuse seaca, se toarna doua pahare de apa fierbinte peste doa linguri de coji de ceapa maruntite si se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Dupa ce se racoreste, solutia se strecoara si se bea cate un sfert de cana de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

 

6_gripa-googlePentru intarirea sistemului imunitar, dar si ca adjuvant in caz de gripa, se amesteca o lingura de coji de ceapa maruntite cu o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce si o mana de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarna doi litri de apa fierbinte. Compozitia se fierbe timp de 20 de minute, se adauga apoi doua linguri de macese zdrobite si se mai fierbe timp de un minut. Solutia se toarna intr-un termos, dupa 10-12 ore se strecoara si se tine la racoare. Se consuma cate un litru pe zi.

Pentru tratamentul aftelor si gingivitelor, se clateste gura cu o solutie concentrata din coji de ceapa. Aceasta se prepara din 3 lingurite de coji de ceapa maruntite, peste care se toarna 0,5 litri de apa clocotita, iar apoi se lasa la macerat timp de 7-8 ore, se strecoara si se foloseste.

In cazul infectiilor fungice ale unghiei se fac bai locale intr-o solutie concentrata din coji de ceapa, timp de 20-30 de minute in fiecare seara, pana la vindecare.

 


Adaugati un comentariu


 

*