Remedii naturale pentru combaterea asteniei de toamna

21 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Produsele apicole, fructele si legumele de toamna, ginsengul, ghimbirul, guarana, dovleacul, infuziile de rozmarin si sunatoare si multa miscare previn si chiar pot alunga asteniile, fara tratamente medicamentoase.

 

Toamna vine cu o bogatie de fructe si legume, o asteptata racorire a temperaturii dupa o vara torida, cu un tablou splendid de nuante ruginii prin paduri si parcuri, dar si cu o serie de efecte negative pentru sanatate. Alaturi de inevitabilele gripe, raceli si guturaiuri pentru cei mai sensibili dintre noi, sezonul care face tranzitia catre iarna provoaca astenie, o boala cu o raspandire larga in randul celor cu varste intre 15 si 55 de ani, in special femei.

Cele mai intalnite simptome sunt apatia, anxietatea, depresia, stresul, schimbarile bruste ale starii de spirit, tulburarile de somn, letargia. De asemenea, astenia poate provoca stari de iritabilitate, lentoare accentuata in indeplinirea activitatilor zilnice, lipsa dorintei de a socialize, energie scazuta, probleme sexuale, precum si pierderea interesului pentru activitati care in mod normal ne fac placere. Toate aceste dereglari sunt provocate de inadaptarea organismului la diferentele de temperatura intre zi si noapte, dar si de lipsa luminii solare, a sedentarismului, a alimentatiei dezechilibrate”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

Alaturi de tratamente medicamentoase, o modalitate eficienta de combatere a asteniei de toamna este oferita de remediile naturiste, adevarate rezervoare de vitamine, minerale si plus de energie.

Este important sa nu ignoram simptomele asteniei. Diagnosticarea se face mai ales prin anamneza (medicul intreba pacientul despre simptomele semnalate, daca a mai suferit si in anii anteriori de aceasta afectiune, daca in familie exista persoane care sufera fracevent de astenie si, daca  este cazul, se solicita un set de analize de sange care pot contribui la stabilirea diagnosticului cu exactitate. Tratarea poate include medicamente antidepresive, exercitii fizice, alaturi de o dieta echilibrata. Un rol important il pot avea remediile naturii, atat de bogate in minerale si vitamine”, apreciaza dr. Nistor.

Medicul mentioneaza in acest sens, rolul deosebit foarte important al  produselor apicole. Laptisorul de matca face minuni in tonofierea organismului, indepartarea starii de oboseala, prin bogatia de vitamine si substante nutritive. Polenul este un alt remediu natural eficient in lupta cu astenia, cu rol deosebit in revigorarea funciilor creierului.

Totodata, dovleacul poate ajuta in cazul asteniilor acestui sezon, prin rezervele sale de zinc, magneziu, seleniu, calciu, fier si vitaminele A, C si E, atat de benefice pentru sanatatea noastra.

De asemenea, ginsengul creste vitalitatea organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, iar ghimbirul elimina incordarea musculaturii, relaxeaza si creeaza o stare de bine.

Leacuri naturale care combat astenia sunt  fructele de guarana, care contin fosfor, calciu, potasiu si magneziu, adevarate stimulente fizice si psihice, precum si drojdia de bere, cu continut bogat de  vitamina B, esential in detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar.

De pe lista remediilor naturale anti-astenie nu pot lipsi rozmarinul si sunatoarea, administrate sub forma de ceai, eficiente in insomnii, depresii, dureri de cap, precum si valeriana, sub forma de picaturi sau capsule, recomandate inainte de culcare, pentru nervozitate si insomnii.

Alte variante la indemana pentru a anula astenia de toamna sunt si petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, chiar si atunci cand vremea este mohorata, miscare/sport cel putin jumatate de ora, de trei ori pe saptamana, dar si activitati alaturi de grupul de prieteni, care au darul de a ne binedispune.


Adaugati un comentariu


 

*