REPORTAJUL DE DUMINICA: Minte sanatoasa pentru viitor

24 mai 2015 | 0 comentarii |

Am placerea fantastica sa vi-i prezint astazi pe cativa dintre cei mai talentati, preocupati si intelepti dintre elevii de liceu din patru judete ale Munteniei si Moldovei.

 

Premiantii-35Si-au dorit sa demonstreze ca sunt pregatiti pentru viitor si ca pot face lumea de maine mai buna. S-au gandit ca scolile romanesti cu profil tehnologic si vocational trebuie sa se poata face remarcate si ca absolventii acestora trebuie sa fie pregatiti sa faca fata oricarei provocari de nivel national si international. Si au reusit sa convinga, cel putin intr-o faza regionala, ca mintea lor sanatoasa este un atuu pentru viitor.

Asa ca au venit, in acest weekl-end, la Buzau, mai precis la Liceul Grigore C. Moisil, pentru a merge mai departe, in premiera, la faza nationala a unui concurs care, sugestiv, se numeste Today the project, tomorrow the future. Zic eu ca merg mai departe pentru ca elevii acestia chiar au un cuvant de spus in diferite domenii ale industriei, modei sau marketingului si animatiei. Sunt bucurosi ca pot face cunostinta cu altii ca ei care deseneaza haine, dar si piese de motoare, nave spatiale ori piese complicate pentru diferite industrii de care depinde sanatatea economiei viitorului.

La prima masa, bacauanii. La ei in judet, si e valabil pentru toate cele 12 echipe a cate doi elevi din cele patru judete (Buzau, Prahova, Vrancea si Bacau), sunt cei mai buni. Concursul acesta, sustinut de Ministerul Educatiei din Romania si de British Council, este unul inedit in planul educational de la noi, pentru ca toate proiectele gandite de elevi sunt prezentate in limba engleza. Slalomul printre elevi ma face sa mi sa stranga inima, ca nu pot vorbi cu toti.

 

DSC_0207Revin la elevii din Bacau, sustinuti foarte bine de profesorul lor. Iulian si Mihail, al doilea din Republica Moldova, au emotii mari, pentru ca scot la inaintare AutoCad – program informatic destinat proiectarii si ale carui ite acum le descurca. Imi explica aproape in detaliu cat de util este acest program si ca ei, la inceput fiind, il exerseaza pe piese de moatoare, spre exemplu. Doamna profesoara ii incurajeaza si spune ca fosti elevi ai sai lucreaza acum la cel mai mare producator auto din Romania si sunt apreciati la adevarata lor valoare.

Incep sa inteleg rolul acestui concurs si merg la a doua masa. O eleva de 15 ani sta singura. Pare sa respinga orice ar putea-o perturba, lumea in general. E noua generatie care stie sa se descurce singura si care se valorizeaza pe cont propriu. Este eleva a Liceului de Arta Margareta Sterian din Buzau, profil Arhitectura, dar e pasionata de designul vestimentar. Oana Beatrice Popescu. Arhitectura se bazeaza pe ceea ce e real. Matematica, fizica… eu prezint pasiunea mea care se leaga foarte bine de engleza si arhitectura. Spun cum fac hainele si cum le gandesc… de fapăt, asta e ideea, nu le gandesc, ci imi vin imediat ce le realizez. Am o durere de inima cand le trimit la concursuri… hainele mele nu se pot purta inca, asa gandesc eu. Desenele Oanei, printre care si autoportrete, au ocupat in final locul doi la licee vocationale.

 

DSC_0215Castig increderea liceenilor prin discutii libere. Aici, limbajul de lemn specific inca autoritatilor  – cuprind aici orice tip de director si institutie, primar si secretar de primarie – nu-si are loc prielnic. Se aseaza la aceeasi masa si cauta cu privirea in desenele Oanei, doi tineri. Tinuta modernista. „Am venit si noi la acest concurs, cu o idee revolutionara. Eu sunt pasionat de Dali si opera lui. Surri Vice. Asa se numeste device-ul adus de noi. E o combinatie de cuvinte care vin de la Surriel Device – stilul surriel a al lui Dali. E un dispozitiv de scanare. Tehnologie avansata si ingenios. Noi suntem la Liceul Economic din Focsani. Noi vom scana cu acest device diverse solide si lichide. In cinci secunde ai toate informatiile, chiar si varsta. Va fi bun pentru arheologi caci ii va ajuta sa dateze oasele, spre exemplu. Ph, structura moleculara, densitate, vechime… toate le spune scannerul nostru revolutionar. Elementul e mic, ca un pix asa cum ni l-am imaginat noi. Poate fi vandut la un pret fenomenal. Dar nu e creat efectiv pentru ca trebuie foarte multa munca si bani”. Toate aceste informatii sunt spuse furtuna de Mihai Parlea si Alexandru Coman, cei doi elevi din Focsani care se completeaza in inventie si in explicarea primei lor intentii.

Si, sa nu credeti ca am scapat asa usor. Alexandru a vazut ca, anterior, Oana mi-a aratat desenele ei. Asa ca trebuie sa le vad si pe ale lui. Cinci coli in format A4 cu mii, cred, de figuri, drumuri si oameni. Atat de minutios ca ajung sa intreb imediat ce e cu ele si ce face el cu asa ceva. „Pai, weekendul trecut, vineri, am fost la pescuit. Iar sambata si duminica am stat 21 de ore si am desenat. Restul am dormit si am mai si mancat. Daca nu ma dureau degetele, mai desenam. E, pe fiecare foaie, un episod SF. E invazia unor populatii, cu nave de razboi, ceea ce ataca si rezultatele luptelor. Fac totul in creion chimic. E pasiunea mea cu care particip la un festival national de profil si la care am succes”. Mi-am zis ca acest copil este profilul elevului anului 2015. Pasiune exprimata pana la capat. Dar nu l-am cunoscut si pe buzoianaul de la Moisil care crede ca animantia, adica inventivitatea si creativitatea vor fi viitorul.

 

DSC_0219Cu o parte din mottoul acestui concurs ii conduc la sala unde-si prezinta proiectul, pe doi dintre elevii Liceului Moisil. Unul are o trusa de scule in mana si incearca sa ma puna in tema cu proiectul pe care l-aun pregatit: „Noi punem in atentie sistemul de refrigerare pentru industria alimentara. Ii dam o noua scara si o interpretare noua. Nimic pe limba reporterului care se joaca doar cu cuvinte. Noi incurajam animatia. E solutia viitorului. Imaginatia omului poate crea multe si daca tehnologia avanseaza le poate aplica. Noi aducem o imagine. O bila de cauciuc care urmeaza un curs. Un desen animat. Traverseaza obstacole pentru a ajunge la obiectiv”. Robert Cotet si Daniel Irimia sunt in clasa a IX-a la Liceul buzoian „Grigore C. Moisil” si, in final, juriul alcatuit din profesori de limba engleza, ingineri si inspectori scolari de profil, plus un reprezentant al Camerei de Comert Buzau au decis ca ei sa ocupe locul al II-lea la Sectiunea Licee Economice.

Prof. Adriana Voicu, coordonator al proiectului, a precizat ca la fiecare evaluare „s-au avut in vedere originalitatea ideii prezentate, originalitatea prezentarii, fluenta vorbirii in limba engleza si acuratetea informatiilor prezentate”.

 

Magdalena Cretu, profesor de limba ebgleza si membru al juriului, spune ca acest liceu, Moisil, este creatorul in plan regional si national al concursului, iar de la an la an, acesta fiind al cincilea, competita este tot mai interesanta si mai mare. Copiii exerseaza limba engleza, dar vin aici si cu proiecte foarte bune. Noi vrem sa-i coagulam in competitii pentru care la final d eliceu vor primi diplome de competenta. Le este util pentru verificarea cunostintelor, dar si pentru a reusi mai usor in viata profesionala ulterioara.

La fel imi spune si directoarea Carolita Cimpoca, gazda a evenimentului – elevii de aici sunt atat de frumosi incat unoeri ar prefera ca orele de curs sa fie tot o competitie care sa previzioneze viitorul. Fiecare dintre elevii care au intrat in acest concurs spera de fapt ca negociaza in mod profesionist chiar propriul viitor.

 

Premiantii-33Toti, dar absolut toti concurentii au meritat sa castige. Chiar daca s-au facut unele departajari, ca la orice concurs, cu totii au primit felicitari, diplome si premii in bani. Ceea ce a contat insa a fost faptul ca au reusit sa arate ca sunt pregatiti sa schimbe lumea de maine.

Iata si premiile cu care s-au ales, fiecare, in urma concursului:

Sectiunea Licee Tehnologice

Premiul I: Capatana Aurelian si Palade Roxana  – Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Focsani

Premiul II: Negoita Georgica si Ionescu Florin Paul – Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, Buzau

Premiul III: Parlea Mihai si Coman Alexandru Ionut – Colegiul Economic „Mihail Kogalniceanu”, Focsani

 

Sectiunea Licee Economice

Premiul I: Diaconu George si Leahu Maria – Colegiul Economic „Ion Ghica”, Bacau

Premiul II: Cotet Robert si Irimia Daniel – Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil, Buzau

Premiul III: Ionita Ioana Patricia si Ghita Andrei Vladut  –  Liceul Tehnologic „Tase Dumitrescu”, Mizil

 

Sectiunea Licee Vocationale

Premiul I:  Popa Vlad si Camara Augustin – Colegiul National de Arta „George Apostu”, Bacau

Premiul II:  Popescu Oana Beatrice  –  Liceul de Arta „Margareta Sterian”,  Buzau

Premiul III:  Saghin Ovidiu si Pricope Narcisa – Liceul de Arta „Ghe. Tattarescu”, Focsani.

 


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*